25 Νοέμβρη 2021. Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25 Νοέμβρη 2021. Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ένα φαινόμενο το οποίο παρά την κοινωνική εξέλιξη, όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά αντιθέτως παίρνει και μεγαλύτερη έκταση λόγω των ειδικών συνθήκων και των πολιτιστικών προτύπων της πατριαρχίας, που εξακολουθούν να υπάρχουν και να συντηρούνται από τα συστημικά μέσα.
Μέσα στην πανδημία και στις συνθήκες εγκλεισμού ενισχύθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, ώστε όλοι να το θεωρούν μεγάλο πρόβλημα, να έχει χαρακτηριστεί ως « πανδημία μέσα στην πανδημία», χωρίς όμως να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα κοινωνικά προβλήματα που γεννούν και συντηρούν τη βία.
Στην επικαιρότητα του 2021 στη χώρα μας κυριάρχησαν τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών. Μπορεί οι καταγγελίες να έγιναν από τον χώρο του αθλητισμού και του θεάματος και να αναδείχτηκαν πολλά τρομερά περιστατικά, η πραγματικότητα όμως στον υπόλοιπο κόσμο, όπου δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα και κυριαρχεί περισσότερο ο φόβος, είναι πολύ πιο τραγική.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ανισότιμα όντα και άρα πιο εύκολα αντικείμενα εκμετάλλευσης, διότι εκτός από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που βιώνουν, υφίστανται συχνά βία και σεξουαλική παρενόχληση.
Μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 13 γυναικοκτονίες . Οι γυναίκες αυτές πριν δολοφονηθούν, είχαν κακοποιηθεί με κάθε τρόπο, λεκτικά, σωματικά και ψυχολογικά.
Κάποιες από αυτές είχαν καταγγείλει στην αστυνομία την κακοποίηση, όμως οι καταγγελίες αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία, λόγω της αντίληψης ότι η έμφυλη βία είναι στενά οικογενειακή υπόθεση με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι
εκτεθειμένα στη βία και τελικά να χάσουν τη ζωή τους. Η έμφυλη βία είναι αποτέλεσμα και των πατριαρχικών προτύπων, που ενώ υποκριτικά καταδικάζονται, καλλιεργούνται με κάθε τρόπο και διαμορφώνουν αντιλήψεις και συνειδήσεις.
Απαράδεκτες τηλεοπτικές σειρές, προβολή παραδοσιακών πολιτιστικών προτύπων διαμορφώνουν συνειδήσεις και διαιωνίζουν συμπεριφορές με έμφυλα στερεότυπα, που σε συνθήκες κρίσης των σχέσεων οδηγούν και στη βία.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν αποτελεί ένα επετειακό θέμα, είναι καθημερινή προσπάθεια και αγώνας και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα όπως
-Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα
-Εφαρμογή των μέτρων προστασίας και στήριξης των θυμάτων και των παιδιών τους, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ενσωμάτωσης τους στη Νομοθεσία
-Άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στον κόσμο της Εργασίας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία ναι μεν κυρώθηκε με το νόμο 4808/2021 αλλά χωρίς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία των θυμάτων και άρα παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος.
-Αύξηση και ενίσχυση των δομών στήριξης των γυναικών και στελέχωση τους με επιστημονικό προσωπικό, ικανό να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια.
-Οικονομική ενίσχυση στα θύματα βίας μέχρι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα . Πολλές γυναίκες δεν αποφασίζουν να φύγουν, ενώ κακοποιούνται, διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιβίωσης για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Η 25η Νοέμβρη είναι ημέρα αγώνα κατά της βίας.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την διαδήλωση, που διοργανώνουν συνδικαλιστικές και γυναικείες οργανώσεις την Πέμπτη 25 Νοέμβρη και ώρα 17.30 στην Πλατεία
Κλαθμώνος και τη πορεία στο Σύνταγμα..

Το Γραφείο Τύπου 25.11.2021