Σώθηκε η Νιάλα από τα Αιολικά ! – Ο Αγώνας συνεχίζεται…

ΣΩΘΗΚΕ Η ΝΙΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ!

Θωμάς Κώτσιας

π. Βουλευτής Ευρυτανίας

Μέλος του  κινήματος κατά των βιομηχανικών πάρκων Α.Π.Ε.

Με τις δύο πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έσβησε οριστικά ο κίνδυνος της καταστροφής της «κοιμωμένης των Αγράφων» από τις ανεμογεννήτριες.

Μαζί με την δικαίωση για τη Νιάλα και το Βοιδολίβαδο, χαιρετίζουμε την κοινή σας ανακοίνωση σαν Δήμαρχοι της περιοχής των Αγράφων. Τους προκατόχους σας δυστυχώς τους είχαμε απέναντί μας μαζί με τον βουλευτή Ευρυτανίας. Όλο αυτό τον αγώνα τον συκοφαντούσαν ότι μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μερικοί μαζί με τις εταιρείες, διοργάνωναν ημερίδες στα Άγραφα θεωρώντας οριστικές και αμετάκλητες τις αποφάσεις έγκρισης της ΡΑΕ.

Καλλιεργούσαν προσδοκίες και υπόσχονταν ανταποδοτικά, ενώ λοιδορούσαν τον αγώνα μας και απειλούσαν και εξακολουθούν να απειλούν με ποινικές διώξεις. Επιστράτευσαν τον υπουργό κ, Γεωργιάδη που ως γνωστόν “όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει” εκτοξεύοντας απειλές και αποδίδοντας εύσημα στο Δασαρχείο Καρπενησίου για το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης των μηχανημάτων της εταιρείας που άρχισε να σκάβει. Χρησιμοποίησαν την αστυνομία σαν σεκιουριτάδες για προστασία της εταιρείας σε παράνομες ενέργειες και κάτω από την πίεση του αγώνα μας και των μηνύσεων κατά της απόφασης του Δασαρχείου, πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να το ανακαλέσει.

Οι 700 και πλέον τεκμηριωμένες Ενστάσεις (Δ11) κατά της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που επέβαλε στην εταιρεία το ΣτΕ, αποδόμησαν πλήρως τις επιστημονικοφανείς μπαρούφες των “μελετών της εταιρείας” και υποχρέωσαν το Υπουργείο σε μια απορριπτική απόφαση, παρότι αρχικά προσπάθησαν να βρουν πρόθυμους να την εγκρίνουν με πολιτική κάλυψη των Υπουργών, κάτι που τελικά δεν τόλμησαν. Δεν ξέρω τι είδους παραχωρήσεις θα κάνουν στην εταιρεία για να ισορροπήσουν την απόρριψη, εδώ είμαστε και θα δούμε. Ο αγώνας μας συνεχίζεται τώρα για να υπερασπιστούμε και τις υπόλοιπες κορυφές των Αγράφων, με κορυφαία την ψηλότερη κορυφή της Καράβας που σχεδιάζουν να την κατεβάσουν 15 μέτρα χαμηλότερα, προκειμένου να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτρια ύψους 150 μέτρων, από την εταιρεία INTRAKAT και την πανταχού παρούσα ΤΕΡΝΑ.

Πιστεύουμε ότι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ποιο ώριμοι και με περισσότερη πείρα, γνώση και με καθοριστική την παρουσία την αποφασιστικότητα και συμμετοχή των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων συνολικά, μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας από τα κοράκια της κερδοσκοπίας, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος όλος αυτός ο αγώνας έδωσε και μια τεράστια προβολή στα Άγραφα, τα έκανε γνωστά για την άγρια και επιβλητική ομορφιά τους, οι επισκέψεις παρά την πανδημία και τις οικονομικές δυσκολίες αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο και ο αγώνας μας βρίσκει υποστηριχτές σε όσους τα επισκέπτονται και τα γνωρίζουν από κοντά. Το SAVE AGRAFA έγινε παγκόσμια γνωστό και μεγάλης κυκλοφορίας Ευρωπαϊκές εφημερίδες εκδηλώνουν ενδιαφέρον και αρθρογραφούν προβάλλοντας φωτογραφίες για την προβολή και την προστασία τους.