Πλειστηριασμοί – Αντίσταση σε κάθε γειτονιά

Του Τάσου Μαυρόπουλου *

Μειώνονται τα εισοδήματά σου ή τα χάνεις και μένεις άνεργος για να σωθούν οι τράπεζες. Αφού σε κατέστρεψαν για να σώσουν τις τράπεζες, τους δίνουν το δικαίωμα να  αρπάξουν και το σπίτι σου, αν δεν μπορείς να πληρώσεις ακριβώς τη δόση που θέλουν. Πέφτουν επάνω σου δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, γιατί σίγουρα δεν χρωστάς μόνο στις τράπεζες, και σε λιανίζουν όλοι μαζί.

Παρακαλάς να σου διακανονίσουν τις δόσεις, αλλά τρως πόρτα γιατί είσαι όπως λένε «στρατηγικός κακοπληρωτής» και «μπαταχτσής». Για το δάνειο που χρωστάς, όχι μόνο δεν σε διευκολύνουν αλλά το δίνουν σε φαντς σε εξευτελιστική τιμή, σχεδόν τσάμπα, που αν σου  πρότειναν να το ξεχρεώσεις στην ίδια τιμή, θα έκοβες το λαιμό σου  και θα έβρισκες κάποια άκρη.

Δεν σου δίνουν καμία δυνατότητα και σε πετάνε στο δρόμο. Αλλά είναι και φιλεύσπλαχνοι. Μόλις σε πετάξουν στο δρόμο με την οικογένειά σου, μπορεί να σου δώσουν μέχρι και 210 € το μήνα(;), όπως λένε, για επίδομα ενοικίου. Ακόμα και αυτό να έδιναν ως δόση στο δάνειο που χρωστάς, θα εισέπρατταν περισσότερα από την τιμή που τα έδωσαν στα φαντς. Θέλουν όμως το σπίτι σου, τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας, για να κερδοσκοπήσουν και σένα  απροστάτευτο και εξαθλιωμένο να τους παρακαλάς να σε εκμεταλλευτούν για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι τράπεζες που έσωσες με τα δικά σου λεφτά και δυστυχία, την ίδια στιγμή που σου τα παίρνουν όλα και σε πετάνε στο δρόμο, δίνουν δάνεια σε επιχειρηματικούς ομίλους για να «επενδύσουν», χωρίς οι επιχειρηματίες να βάλουν μία από την τσέπη τους και χωρίς να διασφαλίζεται η επιστροφή τους, ακόμα και με τους ευνοϊκούς όρους που τους τα δίνουν.

Τρισεκατομμύρια έχουν φάει σε δανεικά και αγύριστα, που νομιμοποιούνται από τις υπαλληλικές τους κυβερνήσεις και φορτώνουν τα χρέη τους στην δική σου πλάτη.  Αν έδιναν και σένα τέτοια δάνεια χωρίς να βάζεις μία, μια χαρά επιχειρηματίας θα γινόσουν και συ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλους . Για να πάρουν οι λίγοι τα πολλά, πρέπει να αρπάξουν από τους πολλούς τα λίγα.

Εσύ « μπαταχτσής» και «στρατηγικός κακοπληρωτής». Ο άλλος «επενδυτής επιχειρηματίας» και «ευεργέτης». Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι νόμοι του. Εσύ το καύσιμο που θα κινήσει το όχημα και ο άλλος ιδιοκτήτης και  οδηγός. Σε ένα ταξίδι που δεν σταματάει εάν δεν ξεμείνει από καύσιμα. Και εσύ που τη γλυτώνεις, γιατί όπως λες είσαι νοικοκύρης, μην εφησυχάζεις. Οι άλλοι που την πάτησαν δεν άπλωσαν όλοι τα πόδια έξω από το πάπλωμα. Είναι θέμα συγκυρίας για το πότε θα σου κάτσει η στραβή. Γιατί είσαι από την πλευρά των πολλών που αδιαμαρτύρητα κάνουν το καύσιμο, για να κινείται η μηχανή τους.

Και για να μην το ξεχνάς στο υπενθυμίζουν διαρκώς.

Τσακαλώτος ΣΥΡΙΖΑ 2017: «Πλειστηριασμοί δεν χρειάζονται μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.

Γεωργιάδης Ν.Δ. 2020: «Επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας»

Το γελοίον  του πράγματος είναι ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ  γιατί εφαρμόζει από 1η Μάη 2020  την άρση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία, που ψήφισε εκείνος και θα εφάρμοζε 1η Γενάρη 2020. Γιατί όπως λέει, θα  καταργούσε το νόμο που είχε εφαρμόσει. Τι να θυμηθούμε όμως, που έκανε τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς;  τη διαμαρτυρία έξω από τα συμβολαιογραφεία ιδιώνυμο αδίκημα; τις διώξεις δεκάδων αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα; την εμπλοκή του τμήματος προστασίας του πολιτεύματος στην παραπομπή αγωνιστών , λες και πήγαιναν να ανατρέψουν το πολίτευμα; το ξύλο που έριχναν τα ΜΑΤ έξω από τα συμβολαιογραφεία; τις εκατοντάδες πρώτες κατοικίες που πήραν;  Προφανώς εννοεί ότι θα καταργούσε το νόμο όπως τα μνημόνια.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τη δουλειά τους. Έχουν διαλέξει με ποιανού το μέρος είναι και εφαρμόζουν αυτά που συμφώνησαν και ψήφισαν. Μέχρι να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, γιατί μόνος του δεν πέφτει, ας δούμε  τι κάνουμε εμείς και πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα των εξώσεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Πώς θα αντισταθούμε στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και θα αποτρέψουμε να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο. Πώς θα αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά, αξιοποιώντας κάθε κοινωνική συμμαχία.

Το σύνθημα  «ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

* Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος και του Π.Σ. της ΛΑ.Ε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ