Λαϊκή Ενότητα: Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος των προσφύγων

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την ρατσιστική κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό. Πρόκειται για μια αδιανόητη τιμωρητική πολιτική που επιρρίπτει ευθύνες στους ίδιους πρόσφυγες για τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν.

Η ΝΔ έχει υιοθετήσει πλήρως το δόγμα «κάντε τους τον βίο αβίωτο» και τις αποκρουστικές απόψεις των πιο ακροδεξιών στελεχών της. Με υποκρισία που περισσεύει, προσπαθεί, μάλιστα, με την βοήθεια των μεγάλων ΜΜΕ που την στηρίζουν, να καλύψει τις ρατσιστικές πολιτικές της με έναν δήθεν «ανθρωπιστικό» μανδύα καταγγελίας των απάνθρωπων συνθηκών που, πράγματι, βιώνουν συνεχώς εδώ και χρόνια οι πρόσφυγες στα νησιά. Την ίδια ώρα που εξαγγέλλει πλωτά αντιπροσφυγικά φράγματα στο Αιγαίο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφυγικών πνιγμών.  Ενώ προετοιμάζει κλειστά στρατόπεδα – φυλακές  και ταχείες απελάσεις για ανθρώπους που το μόνο «έγκλημα» τους είναι ότι προσπαθούν να ζήσουν, καθώς  οι χώρες τους βομβαρδίζονται και καταστρέφονται  από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολιτικές που τροφοδοτούν την προσφυγιά και την διαπλανητική ακραία φτώχεια. Πολέμους στους οποίους σχεδιάζει να ενισχύσει την συμμετοχή της, παραδίδοντας νέες βάσεις στο ΝΑΤΟ για την διεξαγωγή τους.

Εκμεταλλεύεται έτσι τις πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού και εγκλωβισμού των προσφύγων που ασκήθηκαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  για να ενθαρρύνει  έναν ρατσισμό «αγανακτισμένων» που της είναι χρήσιμος για την τεχνητή διαίρεση της κοινωνίας και την περαιτέρω καλλιέργεια της αντίληψης του αναλώσιμου ανθρώπου.  Για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για τον συνεχιζόμενο εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας στο πλαίσιο της αποδοχής και της εφαρμογής των Κανονισμών του Δουβλίνου, που έχουν μεταβάλει την χώρα μας σε τοποτηρητή των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ.  

Η Λαϊκή Ενότητα  εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες της Λέσβου, που αντιμετώπισαν μια άγρια καταστολή όταν διαδήλωσαν ειρηνικά κατά των συνθηκών διαβίωσης τους και των ακροδεξιών, ρατσιστικών σχεδίων της κυβέρνησης: η διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια και ασφάλεια δεν αποτελεί «κατάχρηση φιλοξενίας», είναι υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.  

Η ΛΑ.Ε. παλεύει, στο πλαίσιο του συνολικού αντιρατσιστικού κινήματος, για τον τερματισμό του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, με την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους Κανονισμούς του Δουβλίνου. Για την κατάργηση της επονείδιστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που νομιμοποιεί τις αποτρεπτικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο και ευθύνεται για τους μαζικούς πνιγμούς στο Αιγαίο.  Απαιτεί την καθιέρωση διαύλων ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Απαιτούμε την εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Απαιτεί αξιοπρεπείς δομές στέγασης των προσφύγων στην ενδοχώρα, εντός του κοινωνικού ιστού των πόλεων και την ισότιμη πρόσβαση τους στην κοινωνική ζωή, στην υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Απαιτεί την κατάργηση των hot spots και τον κέντρων κράτησης προσφύγων. Θα παλέψουμε για ανάκληση κάθε σχεδίου φυλάκισης των προσφύγων σε κλειστά κέντρα διαβίωσης.

Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα μεγάλο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που αποτελεί την μόνη απάντηση στις συνθήκες που δημιουργούν την προσφυγιά.  

 Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε

5/2/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ