Έφυγε ο Γιάννης Παντέκης

Έφυγε ο Γιάννης Παντέκης. Μια τεράστια απώλεια για τους δικούς του, για τους φίλους ,για όσους είχαν συνεργαστεί μαζί του.

                                                                                                                     

Η 11η Νοεμβρίου, σημαδεύτηκε  από ένα θλιβερό γεγονός.

Ο σύντροφός μας, ο Γιάννης Παντέκης μετά από μεγάλη περιπέτεια υγείας έφυγε.

Όσοι τον γνωρίσαμε και ειδικότερα όσοι γνωρίζαμε τη ζωντάνια και  το δυναμισμό του, δεν θέλουμε  να το πιστέψουμε.

Ο Γιάννης πράγματι διακρινόταν   για:

-Το δυναμισμό του,

-Το ανήσυχο πνεύμα του,

-Την   επιστημοσύνη του,

-Τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινωνικό περιβάλλον του,

-Την ευστροφία του,

-Τη σταθερή συμμετοχή στα κοινά,  πάντα από τη σκοπιά και τις δράση της Αριστεράς.

-Ήταν μια προσωπικότητα πολυσχιδής με πολύπλευρη δράση,  συνάδελφος ευρύτερης αποδοχής που είχε την τέχνη να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς  να κάνει εκπτώσεις στις ιδέες του . Την ικανότητα απευθυνόμενος  στους συνομιλητές με τρόπο   τσεκουράτο, ταυτόχρονα να είναι  συναινετικός  και  να μην πολώνει.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το  1947  και φοίτησε   μεταξύ 1965-1970 στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Σχολή Μεταλλειολόγων & Μεταλλουργών Μηχ/ κών και ΄στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ

-Ο Γ. Παντέκης μετά το ΄81  είχε εκλεγεί στη διοικούσα  του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ ) για 2 τριετίες και διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

-Πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του σημαντικού 2ου Συνεδρίου του ΤΕΕ για τον Ορυκτό Πλούτο το Μάρτιο του 1987, που έμεινε σταθμός για την ανάδειξη της σημασίας του, για την ανάπτυξη της χώρας.

-Διετέλεσε Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωτεχνικής του ΤΕΕ.

-Αιρετό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μεταλλειολόγων Μηχ. του ΤΕΕ 1978-94 -Αιρετό μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ 1982-88

-Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ 1991.

-Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Σηράγγων & Υπογείων Έργων από το 1999-και αργότερα Πραγματογνώμονας ΤΕΕ σε γεωλογικά/γεωτεχνικά θέματα.

Σε όλη τη ζωή του συμπορεύτηκε με την Αριστερά και τα ιδανικά της

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Γ. Παντέκης είχε τεράστια επαγγελματική δραστηριότητα με απασχόληση σε:

– ΕΔΟΚ ΑΕ – Έργο Μόρνου, Σήραγγα Γκιώνας,

 -ΙΓΜΕ 1976-1990, σαν υπάλληλος αλλά και σαν   Επιστηµονικός Σύµβουλος,

-Παράλληλα µε τα καθήκοντά του στο ΙΓΜΕ (1976-90), συµµετείχε κατ’ανάθεση σε πολλές επιτροπές και οµάδες µελέτης Υπουργείων, Οργανισµών και Εταιριών του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.

Μετά από το ΙΓΜΕ ασχολήθηκε ως μελετητής σε διάφορα τεχνικά έργα. Έχει στο ενεργητικό του πληθώρα γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών, για οδοποιίες, εγκαταστάσεις, καταλληλότητες οικοδόμησης, κατολισθήσεις όπου φαίνεται το ανήσυχο πνεύμα που ασχολείται τεχνικά με ότι έβλεπε ότι είχε ενδιαφέρον.  Είχε  μεγάλο «έρωτα» για  τη μεταλλευτική τεχνική και επιστήμη .

Μέλος σε πολλές άλλες επιτροπές όπως:

  • Κοινή επιτροπή ΙΓΜΕ – Ελληνικής Εταιρίας Βιομηχανικών & Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΕΛΕΒΜΕ)
  • Ελληνική Μεταλλευτική & Μεταλλουργική Εταιρία Λαυρίου (ΕΜΜΕΛ), για την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της μονάδας παραγωγής μολύβδου της ΕΜΜΕΛ στο Λαύριο (07/1986 – 09/1986)
  • Κοινής Επιτροπής ΕΤΒΑ-ΙΓΜΕ-ΕΛΕΒΜΕ-ΓΕΜΕΕ για τη διερεύνηση εναλλακτικών δυνατοτήτων αξιοποίησης της Γενικής Εταιρίας Μελετών Ερευνών και Εκμεταλλεύσεων (ΓΕΜΕΕ) (04/1987 – 07/1987)
  • Μέλος του Κεντρικού Οργάνου Ελέγχου του ΥΠΕθΟ για την υλοποίηση χρηματοδοτούμενης από την ΕΟΚ επένδυσης της “ΑΕΕ Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων” στα μεταλλεία Χαλκιδικής (07/1988 – 08/1989) κ.α.

Επίλογος

Η δράση του Γιάννη ήταν τεράστια και στα δύο επίπεδα, δηλαδή και στα κοινά και στην επαγγελματική σφαίρα, και θα χρειαζόταν τεράστιος χώρος για να καταγραφεί. Όμως τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν συνοπτικά,  είναι  θεωρούμε ικανά να δείξουν το μέγεθος της προσωπικότητας του Γιάννη, το μέγεθος της απώλειας .

Γιάννη καλό  κατευόδιο. Θα ζεις για πάντα στην καρδιά και στη σκέψη μας.

Αιωνία η μνήμη σου

Οι φίλοι και σύντροφοί σου.

Νίκος Γεωργακάκης