Λαϊκή Ενότητα: Όλοι στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, 3:30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

48 χρόνια μετά τη στιγμή που η νεολαία στάθηκε άοπλη μπροστά στα τανκς, το Πολυτεχνείο δεν είναι μια επέτειος, αλλά η ζωντανή μνήμη, το νήμα που συνδέει τους αγώνες δεκαετιών του λαού μας για ψωμί και ελευθερία.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Μια κυβέρνηση

  • που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας: Η πολιτική της παραμένει απολύτως συντονισμένη με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν στήριξε, αλλά υπονόμευσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνει απροστάτευτη τη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς να στοιβάζεται σε ανεπαρκή ΜΜΜ, συγχωνεύει σχολεία και πολλαπλασιάζει τα τμήματα με τριάντα παιδιά ανά τάξη. Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν επέβαλε κανένα ελεγκτικό μηχανισμό στους μαζικούς χώρους εργασίας. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Φέρνει το λαό ξανά μπροστά σε ένα ΕΣΥ που ξεπερνά τα όριά του, ασθενείς που πεθαίνουν διασωληνωμένοι σε διαδρόμους, γιατρούς που καταρρέουν στις εφημερίες, νοσούντες από άλλες αιτίες που δεν τους προσφέρεται υγειονομική περίθαλψη γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν άλλες δυνατότητες.
  • που φέρνει το λαό στα όρια της εξαθλίωσης: Μετά από δώδεκα χρόνια κρίσης, λιτότητας, μνημονίων, ο κόσμος της εργασίας καλείται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, την ενεργειακή φτώχεια. Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «υπόσχεται» αύξηση 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό και επιδότηση 39 ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τη στιγμή που το ρεύμα και η θέρμανση θα γίνουν είδος πολυτελείας. Απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, με κίνδυνο φτωχά νοικοκυριά να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
  • που θέλει να τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα: Με το τερατούργημα Χατζηδάκη, οδηγεί στην κατάργηση του οκταώρου, στην αντικατάσταση της υπερωριακής αμοιβής με ρεπό, στην πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Παράλληλα, θέλει να στερήσει από τους εργαζόμενους το βασικό τους όπλο: την απεργία και τη συνδικαλιστική οργάνωση. Απαγορεύει τις απεργίες, επιχειρεί να διαλύσει τα σωματεία μέσα από την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και το φακέλωμα των συνδικαλιστών.
  • που σαρώνει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία: Με τον κατάπτυστο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, τη σωρεία σκευωριών απέναντι σε αγωνιστές που συλλαμβάνονται στο σωρό, την πρωτοφανή βία απέναντι στις διαδηλώσεις, τις διαρκείς αυθαιρεσίες της αστυνομίας.
  • Σήμερα η αστυνομία ενθαρρύνεται διά στόματος Θεοδωρικάκου να ανοίγει πυρ απέναντι σε άοπλους πολίτες, ενώ οι αντιδραστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα απειλούν, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν ακόμα παραπάνω τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος διαδηλωτών.
  • που έχει βάλει στο στόχαστρο τη νεολαία: Στοχεύει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια, εγκαθιστώντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καταργώντας το άσυλο, για να μπορέσει να επιβάλει τις διαγραφές των φοιτητών, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πετάει εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες μαθητές, μιας και το «μοντέλο ανάπτυξης» που προωθεί χρειάζεται εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης που θα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.
  • που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει το περιβάλλον: Η εγκληματική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται να προστεθεί στις δημόσιες υποδομές και στα φιλέτα δημόσιου χώρου που έχουν ήδη ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, ενώ η εγκατάλειψη της αντιπυρικής προστασίας, της αντιπλημμυρικής θωράκισης, των υπηρεσιών και μέσων πολιτικής προστασίας οδηγούν σε τραγικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και οι πλημμύρες που ήδη ξεκίνησαν, από τις πρώτες  μεγάλες βροχοπτώσεις.
  • που δαπανά ασύλληπτα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς και εντείνει την πρόσδεση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στο λαό, αντίθετα εμπλέκουν περαιτέρω τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε τυχοδιωκτικές επιλογές, σε παράλογες συγκρούσεις

Όμως, παρά το μούδιασμα, την απογοήτευση και την αμηχανία, οι λαϊκές αντιστάσεις ήδη μετρούν νίκες. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν αγώνες που ήταν μαζικοί και μαχητικοί, παρότι αποσπασματικοί, φάνηκε ότι η οργή του λαού μεγαλώνει. Το κίνημα της νεολαίας πέτυχε να αναστείλει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και να στείλει στα σκουπίδια τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Μαζί με το κύμα κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, επέβαλε την υποχώρηση της κυβέρνησης από τη στρατηγική της έντασης που οικοδομούσε την προηγούμενη περίοδο. Ταυτόχρονα, ξεσπούν μαζικοί, εργατικοί αγώνες που κερδίζουν: ο αγώνας των εργαζομένων στην Efood και στην Cosco είναι φάροι ελπίδας για το λαό και τη νεολαία, ανατάσσουν το φρόνημα όλων των εργαζομένων.  Απέδειξαν ότι όπου υπάρχει ενότητα και συσπείρωση, όπου υπάρχει επικοινωνία με τις ανάγκες και τα προβλήματα του χειμαζόμενου κόσμου, μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα.

Για να εκφραστούν και να στηριχθούν πολιτικά οι αγώνες χρειάζεται ενωτική δράση και κατεύθυνση της αριστεράς, για να κλείσει το κενό που δημιουργεί η απουσία πολιτικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι επικαλείται τη λογική του «μικρότερου κακού», έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από την αριστερά, έχει ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Ψήφισε μνημόνια, εφάρμοσε τις επιταγές των δανειστών, υποβάθμισε περαιτέρω το σύστημα υγείας, την πρόνοια, τις δομές πολιτικής προστασίας, έθεσε τα θεμέλια για την πλήρη ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίξει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ενάντια στις λογικές της αυτοαναφοράς, της διάσπασης ακόμα και στο μαζικό κίνημα, η αριστερά πρέπει να δράσει ενωτικά και μαζικά, για να γίνει ξανά στήριγμα και εμπνευστής των αγώνων. Ιδιαίτερα η ριζοσπαστική αριστερά, έχει καθήκον να κάνει υπερβάσεις, να λειτουργήσει ενωτικά σε όλα τα επίπεδα. Για να ενισχύσει αποτελεσματικά τα κινήματα, για να ορθωθεί ένα τείχος απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού, για να μπουν προοπτικές ευρύτερων ρήξεων με μια πολιτική και ένα σύστημα που, στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου γεννά την εξαθλίωση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τους πολέμους, τα κύματα των ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Η Λαϊκή Ενότητα, με πίστη στην ανάγκη για ένα μέτωπο της αριστεράς συμμετέχει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην συγκρότηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, μιας νέας, ελπιδοφόρας προσπάθειας για να ενωθούν στη δράση οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που κατανοούν την ανάγκη του κοινού αγώνα στο κίνημα, αλλά και της κάλυψης του κενού για μια πραγματική πολιτική αντιπολίτευση ενάντια στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και της καταστολής.

Ένα χρόνο πριν, ο λαός και η νεολαία στάθηκαν απέναντι στις αύρες και στα ΜΑΤ και πέτυχαν να σπάσει η σιωπή που επέβαλε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Αψήφησαν την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη. Σήμερα, απέναντι στον νέο γύρο επίθεσης της ΝΔ, απέναντι στην καταστολή και την αντίληψη της κυριαρχίας του «νόμος και τάξη», ο τριήμερος εορτασμός και η διαδήλωση του Πολυτεχνείου πρέπει να δώσουν ένα βροντερό μήνυμα ότι 48 χρόνια μετά, ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, δουλειά, ελευθερία μένει ζωντανός και θα ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Η προσυγκέντρωση της ΛΑΕ θα είναι μαζί με το μπλοκ της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 3.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Λαϊκή Ενότητα 14.11.2021