Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO.

 Οι εργαζόμενοι στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και το σωματείο τους με πίστη στο δίκιο τους και αντλώντας υψηλό αγωνιστικό φρόνημα από τις εφτά, ήδη, 24ωρες απεργίες τους, συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων από την εργοδοσία για την προστασία της υγείας και της ζωή τους, χωρίς να τους σταματήσουν τα δικαστήρια και η τρομοκρατία.

Με την απεργία τους μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν άφησαν να συγκαλυφτεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, διεκδικώντας να γίνει αξιόπιστη έρευνα των συνθηκών του θανάτου του, να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους τις έχουν, να αποδοθεί δικαιοσύνη με παραδειγματική τιμωρία τους, να παρθούν επιτέλους μέτρα υγιεινής και ασφάλειας από την COSCO για να μην υπάρξει άλλος νεκρός συνάδελφός τους, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις τους σε πλήρους απασχόλησης και να υπογραφεί, επιτέλους, συλλογική σύμβαση εργασίας, που να τους καλύπτει.

Με τις κινητοποιήσεις τους στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον δήθεν «παράδεισο» της COSCO με την εντατικοποίηση και  τις συνεχόμενες βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας,  με την ομηρία και την υπερεκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων.

Οι πολιτικές ευθύνες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO είναι ιστορικές και απαράγραπτες. Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής για την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία της COSCO είναι αναμφισβήτητες. Αντί να επιβάλλουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, μετατράπηκαν σε απλούς τροχονόμους των αντεργατικών πρακτικών και παραβιάσεων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Αυτός ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO, ακύρωσε στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, ισχυροποίησε και ενδυνάμωσε τη διαπραγματευτική ισχύ του σωματείου τους και έδωσε το παράδειγμα αγωνιστικής στάσης σε όλους τους εργαζόμενους της χώρα μας.

Θετικό στοιχείο αυτού του συνεχιζόμενου αγώνα είναι αλληλεγγύη, που εκφράστηκε όλες αυτές τις ημέρες, από εκατοντάδες εργατικά σωματεία και κοινωνικούς φορείς και από τη συμμετοχή αλληλέγγυων εργαζομένων από άλλους κλάδους στους δρόμους, στις μηχανοκίνητες πορείες, στις συγκεντρώσεις τους.

O αγώνας των εργαζομένων της COSCO και του σωματείου τους μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρος και αποτελεσματικός. Βασικές προϋποθέσεις για μία τέτοια εξέλιξη είναι αυτό ο αγώνας να διατηρήσει τον ενωτικό και μαζικό χαρακτήρα του, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ως βάση της ενότητας των εργαζομένων της COSCO τα κοινά προβλήματά τους και οι διεκδικούμενες από το σωματείο τους λύσεις τους και να διευρυνθεί η κοινωνική στήριξή του και η αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσφατος νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην E- FOOD, αλλά και ο συνεχιζόμενος αγώνας των εργαζομένων στην COSCO επιβεβαιώνουν ότι η ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος περνάει μέσα από  την αγωνιστική επαναδραστηριοποίηση και ζωντανή δημοκρατική λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ας επιδείξουμε, λοιπόν, τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO. Η νίκη τους θα αποτελέσει νίκη όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

π. Βουλευτής και Υπουργός

Αναδημοσίευση από την κυριακάτικη KontraNews

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ