Πρώτη νίκη του αγώνα των εργατών στην Cosco: Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορούν να νικήσουν!

Πρώτη νίκη του αγώνα των εργατών στην Cosco:

Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορούν να νικήσουν!

Μετά από πολυήμερο αγώνα, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, οι εργαζόμενοι στην Cosco και το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ καταγράφουν μια πρώτη μεγάλη νίκη.

Πετυχαίνουν την δέσμευση της εταιρείας για αύξηση των ομάδων εργασίας από 4 σε 5 άτομα, την κατάργηση των κόντρα βαρδιών (βάρδιες με ελάχιστο διάστημα ξεκούρασης από μέρα σε μέρα) και την δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Η ΛΑΕ χαιρετίζει την πρώτη αυτή νίκη στο λιμάνι και απευθύνεται στον κόσμο της εργασίας και την νεολαία για να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα της Cosco.

Ο αγώνας αυτός δόθηκε απέναντι σε πολλούς μηχανισμούς (της εργοδοσίας, του εργοδοτικού σωματείου, της «δικαιοσύνης», της κυβέρνησης, των καναλιών) και κατάφερε να πετύχει επειδή βασίστηκε στην ενότητα των εργαζομένων, την οργάνωση μέσα από το σωματείο και τον ανυποχώρητο αγώνα, κόντρα στην διαρκή κήρυξη των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών ως καταχρηστικών βάσει του ν. Χατζηδάκη.

Η πρώτη αυτή η νίκη αποτελεί ράπισμα και ενάντια σε όλες εκείνες τις δυνάμεις εντός του εργατικού κινήματος, που βλέπουν στον ν. Χατζηδάκη ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο με το οποίο δεν μπορούν να συγκρουστούν οι αγώνες του κόσμου της δουλειάς, σπέρνοντας έτσι την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό, όπως έγινε και στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση.

Η νίκη αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την νίκη των εργαζόμενων στην E-Food. Και στις δυο περιπτώσεις, όπως ήδη έχουν περιγράψει τα σωματεία των εργαζομένων, ο επόμενος στόχος για την κατοχύρωση των πρώτων κατακτήσεων είναι η επικύρωση και το σφράγισμα τους μέσα από Συλλογική Σύμβαση, που θα είναι κόλαφος για σχέσεις εργασίας-λάστιχο στις οποίες έχουν εθιστεί εδώ και 10 χρόνια οι αποχαλινωμένοι εργοδότες και συνολικά το κεφάλαιο με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων.

Ο κόσμος της δουλειάς, το εργατικό κίνημα και η αριστερά πρέπει να διδαχθούν από αυτούς τους αγώνες: η ενότητα εντός των σωματείων, η ενίσχυση τους και ο προσανατολισμός τους στον ανυποχώρητο αγώνα για σταθερή δουλειά, μισθό στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών και ανθρώπινες συνθήκες, είναι ο μόνος δρόμος για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων.

Είναι παράλληλα και ο μόνος τρόπος για να τσακιστεί στην πράξη ο ν. Χατζηδάκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση η πρώτη νίκη στην Cosco δίνει πνοή και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις δυνάμεις της αριστεράς που αποτελούν τροφοδότη του εργατικού κινήματος, αφήνοντας πίσω τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και την πολυδιάσπαση. Η ενότητα των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος που προσανατολίζονται στην αγωνιστική διεκδίκηση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεραστεί ο αρνητικός συσχετισμός στους επί μέρους χώρους δουλειάς, ο σκόπελος του ν. Χατζηδάκη και για να δοθεί αγωνιστική πνοή σε ένα διεκδικητικό εργατικό κίνημα που θα πετυχαίνει νίκες για το σύνολο του κόσμου της δουλειάς.