Να παρθούν ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής της ακρίβειας, που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Να παρθούν ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής της ακρίβειας, που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

 

Τους τελευταίους μήνες παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται και μία άλλη «πανδημία» – εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα, αυτή της ακρίβειας.

Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα και στα ενοίκια αυξάνει αλματωδώς τους τελευταίους μήνες, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτή, με δεδομένο το πάγωμα μισθών και συντάξεων και τη μείωση των εισοδημάτων στους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ακόμα και στέγη, τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιλέγοντας, όπως και όλες οι άλλες συστημικές μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, το ρόλο του απλού παρατηρητή της έκρηξης της ακρίβειας, εξαπατά και κοροϊδεύει το λαό ισχυριζόμενη ότι «αυτή είναι  παροδική», ότι «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί οι τιμές» και εξαγγέλλοντας μέτρα – κοροϊδία για δήθεν οικονομική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, τα 18 ευρώ το μήνα, που η κυβέρνηση εξάγγειλε ως επιδότηση στα λαϊκά νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η πολύ μικρή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η περιορισμένη επέκταση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και ο κατώτατος μισθός που θα …«αυξηθεί» μόλις κατά 52 λεπτά τη μέρα (!!!) από την 1-1-2022 και, ίσως, άλλο τόσο τον Ιούλιο του 2022, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το ύψος των ανατιμήσεων και τις κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα εν μέσω της τριπλής κρίσης (υγειονομικής, οικονομικής, οικολογικής) και της απαράδεκτης κυβερνητικής πρακτικής να αξιοποιεί αυτή την κρίση για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική της.

Είμαστε, βέβαια, συνηθισμένοι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε ή να κάνει μόνο ευχολόγια και παρακάλια στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για την ακρίβεια ή άλλα λαϊκά προβλήματα, επικαλούμενη ότι αυτά είναι δισεπίλυτα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια προβλήματα. Όταν, όμως, αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να περικόψει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και παράλληλα να μειώσει φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις ή να δώσει παραγγελίες όπλων, ύψους, αρχικά, 6,5 δις ευρώ στις πολυεθνικές – εμπόρους του πολέμου, τότε λειτουργεί ως επιτελικό αποτελεσματικό κράτος.

Οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, δεν έπεσαν από τον ουρανό και δεν αποτελούν παροδικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η κυβέρνηση και τα φιλικά της – καλοταϊσμένα από αυτή – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 Είναι η ασύδοτη δίψα και το αδίστακτο κυνήγι για κέρδη των δυνάμεων του κεφαλαίου, που συνεχώς κλιμακώνεται, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης, που εκτινάσσουν την ακρίβεια. Είναι, επίσης, η πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, η οποία οδηγεί στην αύξηση των τιμών. Κι αυτό, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών τις άρπαξαν «αντί πινακίου φακής» για να επιτυγχάνουν γρήγορα, εγγυημένα και εύκολα κέρδη. Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες, κυρίως, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκτίναξη της ακρίβειας.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται, προτείνει και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως:

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση έως και μηδενισμός του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

– Επιβολή ενοικιοστασίου για όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού. Προώθηση δημόσιων πολιτικών για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, νέων και κυρίως νέων ζευγαριών.

– Ενέργεια, που να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, και, επομένως, αποτροπή και ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, γιατί μόνο μία δημόσια και κοινωνική ΔΕΗ μπορεί να παρέχει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στο λαό. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Επαναφορά του νόμου 4320/19-3-2015, που προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες δωρεάν το τετράμηνο για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα των αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών σε φτωχά και υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.

– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο αγροτικό πετρέλαιο, στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά,  στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Επέκταση επιδομάτων θέρμανσης και σε άλλα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του πιο κρύου και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα. Επιδότηση και όσων επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η γεωθερμία.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό συντονισμό σε αυτό το κοινωνικό μέτωπο και με τις άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο, μόνοι τους μπορούν σωθούν, αναπτύσσοντας και κλιμακώνοντας ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες και διεκδικώντας μαχητικά  ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων τους.