Η Μεσόγειος είναι το πιο θανατηφόρο σύνορο στον κόσμο

φωτο αρχείου

του Νίκου Βρυώνη*

Τουλάχιστον 1262 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ έχει δηλώσει σε εμπιστευτική έκθεση της ότι είναι δυνατή μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη και προειδοποιεί για μια περαιτέρω σημαντική αύξηση των αριθμών των προσφύγων. Αυτό προκύπτει από την εσωτερική εξαμηνιαία έκθεση της κατά τη διάρκεια της αποστολής «Σοφία».

Επίσης, συνιστά την επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στο πλαίσιο της αποστολής – μεταξύ άλλων, επειδή η ακτοφυλακή της Λιβύης «θα κατακλυστεί γρήγορα αν ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα κλιμακωθεί περαιτέρω», και “Μια γρήγορη ευρωπαϊκή απάντηση θα ήταν τότε απαραίτητη” και τέλος επειδή εκτιμά ότι “Η κατάσταση στη Λιβύη αποσταθεροποιείται όλο και περισσότερο”.

Η έκθεση απεστάλη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ στις 16 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της συνάντησης των αντιπροσωπειών των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη αναζωπυρώθηκε και πάλι και όλο και περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα και η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη επιδεινώνεται. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν με βάρκες προς τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση “Σοφία”, η εκτίμηση της Υπηρεσίας με δεδομένο ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης ελέγχει μόνο τρεις τομείς στα δυτικά της χώρας, όλα καταδεικνύουν ότι πολύ γρήγορα μπορεί να φθάσει η Λιβυκή ακτοφυλακή στα όριά της, δεδομένης της κλιμάκωσης των προσφυγικών ροών.

Η Μεσόγειος είναι το πιο θανατηφόρο σύνορο στον κόσμο. Τουλάχιστον 1262 πρόσφυγες και μετανάστες πέθαναν κατά μήκος της θάλασσας το 2019.

Σύμφωνα με την Έκθεση οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εσωτερικών “συζητούν” επί του παρόντος εάν πρέπει να επανδρώσουν την αποστολή «Σοφία» με πλοία ώστε με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ να μπορέσει να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων και να σώσει τους πρόσφυγες και ότι θα μπορούσε – τουλάχιστον θεωρητικά – να παρακολουθήσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ ενάντια στα κόμματα που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ένα εμπάργκο που παραβιάζεται επί του παρόντος και πάλι.

Από τα παραπάνω προκύπτουν δυστυχώς μερικά πολύ αρνητικά αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει εξαιτίας των δράσεων κρατών μελών της ( και όχι μόνο) και των αντικρουόμενων συμφερόντων τους στη Λιβύη που επεμβαίνουν απροκάλυπτα.

Αναδεικνύει όμως τέλος με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο την υποκριτική στάση της ΕΕ και όλων των “ενδιαφερομένων μερών” όπου το ενδιαφέρον τους περιορίζεται απλώς στον περιορισμό και έλεγχο των προσφυγικών ροών , ως “παράπλευρο και ενοχλητικό αποτέλεσμα” στις επιθετικές ιμπεριαλιστικές τους πολιτικές στην περιοχή, πολιτικές οι οποίες αποτελούν και τις βασικές αιτίες της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.

* Ο Νίκος Βρυώνης είναι μέλος της ΚΕ Αριστερού Ρεύματος