ΛΑΕ: Η αποφυλάκιση του πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα

Η αποφυλάκιση του πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Γιώργου Πατέλη προκαλεί το λαϊκό αίσθημα

 Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία μαζικών αντιφασιστικών αγώνων, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας αποφάσισε την αποφυλάκισή του για ψυχολογικούς λόγους, με μια παράλληλη αιτιολόγηση πως οι τότε πράξεις του Πατέλη πρέπει να εξετάζονται συγκυριακά και στο σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συνθήκες που να του επιτρέπουν να τις υλοποιήσει εκ νέου.

Η απόφαση είναι το λιγότερο εξοργιστική και προκλητική, ειδικά από τη στιγμή που μόλις πριν μερικές εβδομάδες ναζιστικοί θύλακες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα προέβησαν σε βίαιες επιθέσεις με μαχαίρια, λοστάρια και μολότοφ εναντίον αγωνιστών. Πρόκειται για επιθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής και οργανώσεις με στενή σχέση μαζί τους. Η ίδια η Χρυσή Αυγή μάλιστα έσπευσε να συγχαρεί και να εκπροσωπήσει πολιτικά τις δολοφονικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, αποδεικνύοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει.

Εδώ και δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ έχουμε γίνει μάρτυρες αναίτιων συλλήψεων, στημένων κατηγορητηρίων, αστυνομικής ασυδοσίας και παρακολουθήσεων σε οργανώσεις και αγωνιστές του κινήματος και της αριστεράς. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση ακολουθεί μια σκληρή κατασταλτική γραμμή απέναντι σε όποιον αγωνίζεται, ταυτόχρονα καλύπτει προκλητικά τους φασίστες και τους δίνει χώρο να δρουν. Μετά την επί ένα χρόνο καθυστέρηση σύλληψης του φυγόδικου Νίκου Παππά, τις αποφυλακίσεις των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών Μιχάλη Αρβανίτη και Ν. Παπαβασιλείου, την προνομιακή μεταφορά σε αγροτικές φυλακές  του Παν. Ηλιόπουλου και άλλων, έρχεται και η υψηλού πολιτικού συμβολισμού αποφυλάκιση Πατέλη, ο οποίος υπήρξε συνεργός στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι και η αντιμετώπιση πολιτικά προφανής. Διώξεις, καταστολή και απαγορεύσεις για τους αγωνιστές, ανοχή, κάλυψη και ελευθερίες στους φασίστες.

Καταδικάζουμε την εξέλιξη αυτή και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως η αντιφασιστική πάλη θα συνεχιστεί με μετωπικό και ενιαίο αγώνα μέχρι να ξεμπερδέψουμε από τα ναζιστικά στοιχεία, στις δουλειές μας, στις γειτονιές και τα σχολεία.  Οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής να παραμείνουν στη φυλακή.

Το Γραφείο Τύπου 19.10.2021