Η εργοδοτική αυθαιρεσία με την ανοχή του κράτους η αιτία των εργατικών ατυχημάτων

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα στα διυλιστήρια της Motor Oil στην Κόρινθο και ο σοβαρός τραυματισμός 4 εργατών λόγω πυρκαγιάς είναι μόνο ένα συμβάν από τα εκατοντάδες, πολλά από αυτά θανατηφόρα, που γίνονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας τη ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Το ξήλωμα της εργατικής νομοθεσίας τη μνημονιακή περίοδο, η μαζική είσοδος της μαύρης και ελαστικής εργασίας που έγινε στο όνομα της ανάπτυξης αλλά και η αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας που παραβιάζει καθημερινά τους κανόνες ασφαλείας και δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ταυτόχρονα η νοσηλεία των εργαζομένων σε μονάδες που δεν είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών δείχνει και την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας από την πλευρά της Κυβέρνησης να πάρει μέτρα προκειμένου έστω  και εκ των υστέρων να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα προβλήματα της υγείας αυτών των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο Θριάσιο νοσοκομείο έχει κατασκευαστεί κέντρο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, 2 εργαζόμενοι νοσηλεύονται παρά την σοβαρότητα της κατάστασής τους σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Είναι ανάγκη χωρίς καμία καθυστέρηση να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια, η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την επαναφορά ρυθμίσεων στο εργατικό δίκαιο που θα βάζει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, θα προστατεύει κατά το δυνατό τα εργατικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει την σταθερή εργασία.

Άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποτελέσει η σε βάθος διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και ο καταλογισμός των ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Ταυτόχρονα πρέπει να υποχρεωθεί η εργοδοσία για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον και άλλα θύματα.

Η Αριστερά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα προκειμένου η υγεία και η ζωή των εργαζομένων να προστατεύεται και να μην παραμένει έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.