Η 11/10 ήταν μόνο η αρχή… Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών 15/10

ΛΑΕ : Η 11/10 ήταν μόνο η αρχή… Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών 15/10

 

Μαζικός ξεσηκωμός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και το μέλλον της νέας γενιάς! 

Πανεργατική στήριξη για το μπλοκάρισμα του νόμου Χατζηδάκη

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους για να φιμώσουν κάθε αντίσταση και να προωθήσουν της συνολική αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Αξιοποιώντας τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγηση με φαιδρά επιχειρήματα και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Έτσι με προκλητικό τρόπο έχει αγνοήσει την απεργία-αποχή που υπερβαίνει το 70% και δε δίστασε να προχωρήσει σε αγωγές επί αγωγών απέναντι στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών καθώς και στην ΑΔΕΔΥ. Το Εφετείο σε μια αντιδραστική απόφαση σύνταξης με τις κυβερνητικές επιλογές έκρινε παράνομη την απεργία, με τους εκπαιδευτικούς ωστόσο να μη δέχονται να κάνουν πίσω!

Ο νόμος για την αξιολόγηση καταργεί κάθε έννοια προστασίας των εκπαιδευτικών μονάδων, τις κατηγοριοποιεί αυστηρά και επιχειρεί να τις διαχειρίζεται αυτόνομα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η κάθε εκπαιδευτική μονάδα θα χρηματοδοτείται και θα λειτουργεί ανάλογα με το σε ποιο βαθμό υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική! Το αστείο επιχείρημα της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας καταρρέει εκκωφαντικά αν σκεφτεί κανείς τις κενές θέσεις στα σχολεία, τα μηδαμινά υγειονομικά μέτρα ήδη από πέρυσι και των υπερπληθωρισμό στα τμήματα ο οποίος διογκώνεται μέσω των fast track συγχωνεύσεων που αποφάσισε εν μία νυκτί το ΥΠΑΙΘ.

Οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος κατέληξαν και στην πολύ μαζική συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής. Η συγκέντρωση στο Εφετείο μετεξελίχθηκε στη μαζικότερη απεργιακή διαδήλωση των τελευταίων πολλών χρόνων αριθμώντας πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς. Στο πλευρό των καθηγητών και δασκάλων βρέθηκαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές αποδεικνύοντας ότι η συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι εφικτή. Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία (πάνω από το 70%) δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής.

Μέσα από μαζικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις ο αγώνας κλιμακώνεται. Είναι ξεκάθαρο πλέον προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στο σύνολο της εκπαίδευσης υπάρχει μαζική αντίδραση και αναβρασμός. Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις απέναντι στην ΕΒΕ που απέκλεισε 40.000 μαθητές από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και την Τράπεζα Θεμάτων, τις φοιτητικές διαδηλώσεις απέναντι στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια που φέρνει πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές και πειθαρχικά μέχρι το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από συμμάχους. Οι μόνοι της σύμμαχοι είναι πλέον τα συστημικά ΜΜΕ και τα ίδια της τα στελέχη χωρίς ουδεμία επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η τεράστια απεργιακή κινητοποίηση της 11/10 χάραξε το δρόμο, σε συνέχεια της μεγάλης νίκης των διανομέων που πλημμύρισαν τους δρόμους σε μια ιστορική απεργία. Οι αγώνες αυτοί δείχνουν πως με μια μετωπική λογική διεκδίκησης και αντίδρασης μπορούν να επιτυγχάνονται απέναντι στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους και αποφασίζουν νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 15/10 για να πλημμυρίσουν και πάλι οι δρόμοι.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση και παράλληλα αγώνας απέναντι στην πρώτη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας μέσα από τα όργανά τους να πάρουν αποφάσεις στήριξης στις κινητοποιήσεις ώστε να συγκροτηθεί μια μαζική κίνηση απεργιακής κλιμάκωσης που θα μπλοκάρει την αξιολόγηση και θα απενεργοποιήσει τον αντεργατικό νόμο.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και συμμετέχει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση, μέχρι την οριστική δικαίωση του αγώνα των εκπαιδευτικών.

Στηρίζουμε τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Παρασκευής 15/10

Το Γραφείο Τύπου 14.10.2021