Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΛΑΕ: Διαγραφή Μπογδάνου υπό την πίεση του αντιφασιστικού αγώνα

ΛΑΕ: Διαγραφή Μπογδάνου υπό την πίεση του αντιφασιστικού αγώνα

Διαγραφή Μπογδάνου υπό την πίεση του αντιφασιστικού αγώνα.

Διαγραφή Μπογδάνου υπό την πίεση του αντιφασιστικού αγώνα. Καθήκον η συνέχεια, για να μη δοθεί ξανά κανένας χώρος στους φασίστες

Μόλις δέκα μέρες πριν η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου να δημοσιεύει λίστα με ονόματα νηπίων, με εμφανή σκοπό την ρατσιστική στοχοποίησή τους!

Παρά την κατακραυγή του δημοκρατικού κόσμου, επί της ουσίας, ούτε ρουθούνι δεν άνοιξε: τα ΜΜΕ επιχείρησαν να αποσιωπήσουν το θέμα, ή έστω να το υποτιμήσουν, ενώ η ΝΔ σιώπησε μέχρι να “επιπλήξει” τον ρατσιστή βουλευτή. Λίγες μόλις μέρες πριν άλλωστε, ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη είχε δώσει το σήμα του φλερτ με την ακροδεξιά όταν τοποθέτησε την τριανδρία του ΛΑΟΣ Γεωργιάδη- Βορίδη-Πλεύρη σε περίοπτες κυβερνητικές θέσεις.

Δέκα μέρες μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο.

Η μαζική παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων σε σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου οι φασίστες προσπάθησαν να χύσουν ξανά το δηλητήριο του μίσους στην νεολαία, οδήγησε σε μια εβδομάδα όπου ο αντιφασιστικός αγώνας ήρθε ξανά στο προσκήνιο ως αναγκαιότητα.

Η αποφασιστική παρουσία μαζικών φορέων και της αριστεράς έξω από το σχολείο, η μεγαλειώδης παρουσία του κόσμου του αγώνα και της αλληλεγγύης στην πορεία της Πέμπτης στην Σταυρούπολη, η μαζική απάντηση, ξανά στην Σταυρούπολη, ενάντια στην σύναξη των περιθωριακών ναζιστικών ομάδων το Σάββατο έδωσαν το στίγμα των προηγούμενων ημερών.

Ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος που δεν πρόκειται να ανεχτεί τους φασίστες να σηκώσουν ξανά κεφάλι, καταδίκασε μαζικά τις φασιστικές επιθέσεις σε δράσεις της αριστεράς την Κυριακή σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η διαγραφή Μπογδάνου ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε  η μαζική καταδίκη σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την πολιτική φθορά που δέχεται. Ιδίως μετά την αποκάλυψη της προκλητικής στάσης της αστυνομίας τις πρώτες μέρες των επιθέσεων, που ήταν στάση συγκάλυψης και επίθεσης στο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά και της προσπάθειας κυβερνητικών στελεχών να αθωώσουν τους ναζιστές μιλώντας για «βία και επεισόδια μεταξύ νέων», οι πρώτες διώξεις των δραστών φασιστών των επιθέσεων κατά της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ και η σοβαρή εξέλιξη της διαγραφής Μπογδάνου είναι τρανή απόδειξη ότι οι μαζικοί αγώνες μπορούν να πετυχαίνουν αποτελέσματα.

Όμως όλα αυτά, δυσαρεστούν όσους, μέσα στην “μεγάλη δεξιά παράταξη”, βλέπουν στους φασίστες τους “παραστρατημένους” της “μεγάλης δεξιάς πολυκατοικίας”, γιατί βλέπουν ότι ο (καμουφλαρισμένος και μη) ακροδεξιός και ημι-φασιστικός λόγος τους και η πολιτική του αυταρχισμού βρίσκονται στο στόχαστρο μαζί με την δολοφονική δράση των υπολειμμάτων των φασιστών.

Και η δυσαρέσκεια αυτή τους σπρώχνει στον παροξυσμό στον οποίο εξέπεσε ο Μπογδάνος και αποκαλύφθηκε ως αυτό που είναι: ιδεολογικός πάτρωνας των φασιστών και πολιτικός απόγονος των δημιουργών του “Νέου Παρθενώνα” της Μακρονήσου, των αεριτζήδων που ξεκοκάλισαν το σχέδιο Μάρσαλ, των δολοφόνων του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη και του Λαμπράκη, αυτών που πούλησαν την Κύπρο στον Αττίλα φορώντας φουστανέλες της χούντας, των ταγματασφαλιτών και των κουϊσλιγκς.

Η ρητορική Μπογδάνου, στην ουσία είναι η απροκάλυπτη εκφορά της θεωρίας των δύο άκρων και έχει πάρει αρκετές φορές τη μορφή de facto αναπαραγωγής του λόγου των φασιστών: ιδεολογικό προκάλυμμα της επίθεσης στους αγώνες του λαού, στους μαζικούς φορείς και τελικά στην πρωτοπορία του συλλογικού αγώνα, την αριστερά και τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης. Πριν δέκα ημέρες, ο Μπογδάνος ακόμα και να έφτανε σε αυτόν τον παροξυσμό, ίσως να δεχόταν απλά μια πιο έντονη επίπληξη. Σήμερα όμως, η διαγραφή του δείχνει ότι αυτή η ρητορική δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή υπό το βάρος των πολιτικών και κινηματικών γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Να συνεχίσουμε μαζικά, αποφασιστικά και ενωτικά τον αντιφασιστικό αγώνα για να μην βρουν χώρο οι φασίστες για να αναπτύξουν ξανά τη δολοφονική τους δράση. Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, τοπικές κινήσεις γειτονιάς και μαζικοί φορείς είναι η ασπίδα του λαού μπροστά στη φασιστική απειλή και την πολιτική της καταστολής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης που την τροφοδοτεί.

Όλοι και όλες στην πορεία στο Εφετείο την Πέμπτη 7/10, στις 18.30, για να μην αφήσουμε χώρο στους φασίστες, έναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.