Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση οργανωμένων ομάδων κουκουλοφόρων φασιστών σε Φοιτητικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, φοιτητές, μαθητές και συλλογικότητες που πραγματοποιούν μαζικές, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις εδώ και δύο μέρες και τους τραυματισμούς αγωνιστών και μαθητών. Οι ομάδες αυτές και σήμερα επιτέθηκαν με πέτρες, λοστούς, βόμβες μολότωφ στους συγκεντρωμένους αποδεικνύοντας αυτό που εδώ και καιρό φωνάζει το αντιφασιστικό κίνημα: η μάχη με το δηλητήριο του φασισμού δεν έχει τελειώσει.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη, 23.9, όταν ομάδες φασιστών επιτέθηκαν σε μέλη φοιτητικών συλλόγων, που μοίραζαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων καταγγελίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που απέκλεισε 40.000 μαθητές από την είσοδο στα πανεπιστήμια. Για ακόμη μία φορά, οι ομάδες αυτές απέδειξαν πως εχθρεύονται και στοχοποιούν το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, που μάχονται για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ταυτόχρονα, η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής έσπευσε να συγχαρεί και να δώσει πολιτική κάλυψη στους θρασύδειλους υποστηρικτές της. Ενώ η ΧΑ εμφανίζεται ως ενορχηστρωτής των επιθέσεων, απουσιάζει η πολιτική καταδίκη των φασιστικών επιθέσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το Υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, προκλητικά καταδίκασε την βία «από όπου και αν προέρχεται», την στιγμή που υπάρχουν ομάδες που χαιρετούν ναζιστικά μέσα στα σχολεία και έχει βγει στη δημοσιότητα οπτικοαουστικό υλικό που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι επιθέσεις προέρχονται από φασιστικούς θύλακες, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά και να επανεισάγει αντιλήψεις «των δύο άκρων». Καμία εντύπωση δεν προκαλεί η στάση αυτή, αφού στους ίδιους τους κόλπους της κυβέρνησης έχουν τοποθετηθεί σε κομβικές υπουργικές θέσεις, όλοι οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ (Μ. Βορίδης, Θ. Πλεύρης, Α. Γεωργιάδης). Αντίστοιχα, η στάση της αστυνομίας, η οποία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αγωνιστές αποκαλύπτει την διαρκή ανοχή των κρατικών μηχανισμών και την κάλυψή τους στους φασιστικούς θύλακες.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ δίνει το περιθώριο να καλλιεργούνται και να δρουν ανοιχτά φασιστικές αντιλήψεις. Παράλληλα, η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της καταστολής, του ιδεολογήματος «νόμος και τάξη» τις τροφοδοτεί. Η επένδυση στο χτύπημα του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος, στον αυταρχισμό, στην  περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η στρατηγική της συσπείρωσης του ακροδεξιού ακροατηρίου με την αυταρχική και ακροδεξιά κυβερνητική ρητορεία, ενισχύουν τις ομάδες και τις πρακτικές αυτές.

Χαιρετίζουμε τις δυναμικές, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών. Η άμεση απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων του κινήματος, αλλά και οι μαζικότητα των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων  γεννούν αισιοδοξία. Το μαζικό, λαϊκό κίνημα, δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει να μετατραπούν τα σχολεία σε εκκολαπτήρια φασιστικών αντιλήψεων. Ο αντιφασιστικός αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή, οι πολύχρονες κινητοποιήσεις και η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών στην δίκη της ΧΑ, στις 9 Οκτώβρη, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε!

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και συμμετέχει στην σημερινή, αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας, στις 18:30.

 Το Γραφείο Τύπου 29.9.2021