ΛΑΕ : Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία

Ο καταστροφικός σεισμός και οι μετασεισμοί στο Ηράκλειο έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και προβλήματα.

Απαιτείται  η άμεση  λήψη μέτρων για αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία

 

Ο σεισμός στο Ηράκλειο και οι μεγάλης έντασης μετασεισμοί, που ακολούθησαν και συνεχίζονται προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές, έχουν καταστήσει τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι παραμένουν για δεύτερο εικοσιτετράωρο  στην ύπαιθρο, πάρα πολύ δύσκολη.

Ο σεισμός , σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως αναμένετο, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή,{ όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με δεδομένη την σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου}, επομένως οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής  προστασίας είναι εγκληματικές και την ευθύνη έχει η κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σήμερα που οι μετασεισμοί στο Ηράκλειο συνεχίζονται , οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές βλέπουν με δέος τον χειμώνα να έρχεται και να μην μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους.

Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου αναπτύσσεται σεισμική δραστηριότητα , υπάρχουν ρήγματα και επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

Η  Λαϊκή Ενότητα απαιτεί

– Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές και χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές το 30% των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός των σχολείων στις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές(Αρχάνες κλπ), που έχουν καταστραφεί εντελώς.

-Άμεση καταγραφή των ζημιών σε σπίτια  και επιχειρήσεις και αποζημίωση όσων έχουν πληγεί στο 100% των ζημιών. Τα ποσά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα σε σχέση με την έκταση της καταστροφής.

-Κατοχύρωση και διασφάλιση των εργαζομένων που δεν μπορούν να προσέλθουν  στην εργασία τους , ώστε κανείς να μη θεωρηθεί  αδικαιολογήτως απών εξ αιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

– Άμεσα μέτρα στήριξης στους πληγέντες , που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους { τρόφιμα,  ρούχα, νερό, θέρμανση, σκηνές, κοντέϊνερ,}, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαμονή και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η Ελλάδα είναι μία ιδιαιτέρως σεισμογενής περιοχή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης , αποφασίζει την δαπάνη δισεκατομμυρίων για την αγορά όπλων, προς όφελος μόνο των μεγάλων εταιρειών όπλων, ενώ περιορίζει οποιαδήποτε δαπάνη για κοινωνικές παροχές και αντισεισμική θωράκιση{ έρευνα και υποδομές}.

Απαιτούνται μέτρα τώρα.

Το Γραφείο Τύπου 29.9.2021