Οι Ταλιμπάν: «Τα παιδιά της C.I.A.»

Ο διευθυντής της CIA William Burns και ο ηγέτης των Ταλιμπάν Ghani Baradar / Φωτογραφία: EPA

Οι Ταλιμπάν: «Τα παιδιά της C.I.A.»

του Κώστα Ήσυχου *

Ένα τσουνάμι κροκοδείλιων δακρύων εδώ και μέρες έχει «πλημμυρίσει» τα παγκόσμια κυρίαρχα ΜΜΕ ( μέσα μαζικής εξαπάτησης) που αφορούν την συνεχιζόμενη τραγωδία που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν εδώ και δεκαετίες …..

Η παγκόσμια κυριαρχία πλέον των ισχυρών ΜΜΕ , με πρωτεύοντα το διαδικτυακό τοπίο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικές και από τις κάννες των όπλων ώστε να χειραγωγούν την κοινή γνώμη .

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω την ρολόι της ιστορίας : Το 1978, ένα μαζικότατο απελευθερωτικό κίνημα με επικεφαλής το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν (PDPA) ανέτρεψε τη δικτατορία του Μοχάμεντ Νταούντ, ξαδέλφου του Βασιλιά Ζαχίρ , μια εξαιρετικά δημοφιλής επανάσταση βρέθηκε στην εξουσία που αιφνιδίασε τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς προστάτες της βασιλικής οικογένειας και της διεφθαρμένης πολιτικής τάξης που τους υποστήριζε.

Με το προηγούμενο βασιλικό καθεστώς το προσδόκιμο ζωής στο Αφγανιστάν ήταν 35 έτη, ένα στα τρία παιδιά πέθαινε στη βρεφική ηλικία. Περίπου το 90% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητο . Η νέα κυβέρνηση εισήγαγε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και δωρεάν καθολική παιδεία.

Ξεκίνησε μια εκστρατεία μαζικής εκπαίδευσης χωρίς εξαιρέσεις, μάλιστα οι γυναίκες είχαν τα πρωτεία στις εγγραφές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Για τις γυναίκες, τα κέρδη δεν είχαν προηγούμενο. στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μισοί φοιτητές ήταν γυναίκες και οι γυναίκες αποτελούσαν το 40% των γιατρών του Αφγανιστάν, το 70% των καθηγητών του και το 30% των δημοσίων υπαλλήλων του.

Αυτήν την περίοδο στην Δύση την γνωρίσαμε ως την περίοδο « Σοβιετικής κατοχής» . Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στον ψυχρό πόλεμο οι δυο υπερδυνάμεις βρέθηκαν σε πολλά σημεία στον κόσμο για αρκετές δεκαετίες σε μια σκληρή ιδεολογική, γεωπολιτική αντιπαράθεση και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη ( proxy wars) : Κόλπος των χοίρων , η Αγκόλα, Ναμίμπια, Αιθιοπία, κ.λπ. …..

Ήταν τόσο ριζικές οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στο Αφγανιστάν που παραμένουν ζωντανές στις αναμνήσεις όσων επωφελήθηκαν. Η Σαιρα Νουράνι , μια γυναίκα χειρουργός που έφυγε από το Αφγανιστάν το 2001 και ζει σήμερα στην Γερμανία, πρόσφατα στα γερμανικά ΜΜΕ θυμήθηκε: «Κάθε κορίτσι θα μπορούσε να πάει στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο. Μπορούσαμε να πάμε όπου θέλαμε και να φορέσουμε αυτό που μας άρεσε … Πηγαίναμε σε καφετέριες και κινηματογράφο για να δούμε τις τελευταίες ινδικές ταινίες την Παρασκευή … όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά όταν οι Μουτζαχεντίν άρχισαν να κερδίζουν τον πόλεμο με την απίστευτη στρατιωτική και προπαγανδιστική βοήθεια της Δύσης.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόβλημα με την επαναστατική κυβέρνηση ήταν ότι υποστηρίχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με υλικό και πολιτικό τρόπο.

Ο γραμματέας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Σάιρους Βανς ( γνωστός μας για την διαμεσολάβησή του στο Κυπριακό την εποχή εκείνη) έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του: «Δεν είχαμε αποδείξεις για σοβιετική συνενοχή στο πραξικόπημα κατά της βασιλικής οικογένειας»….

Στις 3 Ιουλίου του 1979, ένας άγνωστος σχεδιασμός λαμβάνει «σάρκα και οστά» μακριά από τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Κάρτερ ενέκρινε ένα πρόγραμμα «μυστικής δράσης» αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πρώτη φάση, για την ανατροπή της πρώτης κοσμικής, προοδευτικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Αυτό το μυστικό σχέδιο ονομάστηκε με κωδικό όνομα : «Κυκλώνας» , τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση το είχε η CIA.

Τα πρώτα 500 εκατομμύρια δολάρια εξαγόρασαν , δωροδόκησαν και όπλισαν μια ομάδα φυλάρχων και θρησκευτικών ζηλωτών, φονταμενταλιστών, γνωστών ως Μουτζαχεντίν.

Μαζική στρατολόγηση τυχοδιωκτών, θρησκευτικών ζηλωτών , ξεκίνησε από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, ο “μυστικός στρατός” της Αμερικής εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα στο Πακιστάν που διοικούνταν από πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, τη CIA και τη βρετανική MI6. Άλλοι στρατολογήθηκαν σε ένα Ισλαμικό Κολλέγιο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης – σε κοντινή απόσταση από τους Δίδυμους Πύργους……Ένας από τους νεοσύλλεκτους ήταν ένας Σαουδάραβας μηχανικός, με συγγενικούς δεσμούς με την Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας , το όνομα του, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο στόχος ήταν η διάδοση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Κεντρική Ασία και η αποσταθεροποίηση και τελικά η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα σχέδιο που σε συνδυασμό πολλών πολύπλοκων γεγονότων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ τελικά υλοποιήθηκε . Γεγονός είναι το Αφγανιστάν με την κορυφαία στρατιωτική σύγκρουση και ήττα της ΕΣΣΔ , έπαιξε ένα κεντρικό ρόλο ως « πιόνι» σε μια σκακιέρα που λάμβανε χώρα για δεκαετίες . Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον αμερικανικό μακροπρόθεσμο ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είχαν πλέον χωρίσει οι δρόμοι τους και οι Ταλιμπάν παρότι δεν έχουν ιδεολογικοπολιτική ομοιογένεια, δεν θέλησαν να συγκρουστούν με τους πάτρωνες τους στη Ουάσιγκτον και τα κανάλια επικοινωνίας πάντα έμειναν ανοιχτά . Τρανή απόδειξη ( δημοσιευμένη κιόλας) η προ ολίγων ημερών συνάντηση ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν και τον αρχηγό της C.I.A. ώστε να διευθετηθούν λεπτομέρειες που αφορούν την εκκένωση των ΗΠΑ, των στρατιωτών τους και των συνεργατών τους από τη χώρα . Κάτι όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η έλλειψη σχεδίου για την εκκένωση του τεράστιου οπλοστασίου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η δικαιολογία ότι δεν προβλεπόταν μια τόσο γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος Γκάνι δεν πείθει ότι το πεντάγωνο δεν είχε σχεδιασμό ( plan b ) ώστε το μαζικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ να μην έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν…. ο καιρός και πολύ σύντομα θα δείξει ποιοι θα επωφεληθούν από τον μαζικό και σύγχρονο πολεμικό οπλισμό και ποιες δυνάμεις θα κερδίσουν από αυτό το γεγονός .

Η απόκρυψη ιστορικών δεδομένων σε μια τόσο ταραγμένη χώρα δεν είναι καθόλου τυχαία, αποτελεί την ραχοκοκαλιά της απόλυτης ιμπεριαλιστικής διαστρέβλωσης που στόχο έχει την “επιστροφή του δολοφόνου στο τόπο του εγκλήματος”…

*Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε αναπηρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος του Αριστερού Ρεύματος στα πλαίσια της ΛΑΕ και της Αριστερής Πρωτοβουλίας διαλόγου και δράσης.

 Δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ 4/9/21