ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η κυβέρνηση προωθεί μέσω ιδιωτικοποίησης την κατεδάφιση των επικουρικών συντάξεων
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου με τον οποίο, ουσιαστικά, κατάργησε το 8ωρο και περιόρισε το απεργιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, προωθεί για ψήφιση την πλήρη κεφαλαιοποίηση – και επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση – της επικουρικής ασφάλισης.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι από 1/1/2022 – και όσοι ήδη εργαζόμενοι μικρότεροι από 35 ετών επιθυμούν – θα καταθέτουν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισής τους σε ατομικούς λογαριασμούς – «κουμπαράδες», αναθέτοντας την αξιοποίησή τους σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτό προϋποθέτει ανάληψη μεγάλων, απρόβλεπτων και μη αναστρέψιμων κινδύνων, που ενέχουν οι χρηματαγορές, δημιουργώντας τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, που, όμως, συχνά, εκρήγνυνται, καταστρέφοντας τους πολλούς και εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους.
Η κυβέρνηση με την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής μετατοπίζει τον κοινωνικοασφαλιστικό κίνδυνο και την ευθύνη από το κράτος ατομικά στον ασφαλισμένο. Εξαγγέλλει ότι τα αποθεματικά, που θα δημιουργήσει το νέο επικουρικό ταμείο, 60 – 70 δις ευρώ, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων «επενδύσεων», δηλαδή για νέα λεηλασία τους προς όφελος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Επομένως, προωθεί την κεφαλαιοποίηση, όχι για να είναι βιώσιμες οι επικουρικές συντάξεις, αλλά για να δώσει ως δώρο τις εισφορές ασφαλισμένων σε τράπεζες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να χρηματοδοτήσουν με αυτές κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», είναι αντικοινωνικό, ηλικιακά ρατσιστικό, αλλά και ψευδές. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του νέου ταμείου το μόνο που θα γνωρίζουν είναι, πόσες ασφαλιστικές εισφορές κατέβαλαν και όχι πόση επικουρική σύνταξη θα πάρουν, αφού αυτή θα εξαρτιέται από την πορεία των χρηματαγορών. Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετατρέπεται γι’ αυτούς από «εγγυημένων παροχών» σε «εγγυημένων εισφορών».
Το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι δεν θα επηρεαστούν οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων πάνω από 35 χρονών και συνταξιούχων είναι, επίσης, ψευδές. Το ήδη υπάρχον Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αφού δεν θα έχει έσοδα από τους νέους ασφαλισμένους, θα οδηγηθεί σε μειώσεις συντάξεων.
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ύψους 70 – 80 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση μηνιαία επικουρική σύνταξη θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, θα καλυφτούν από νέους πόρους, που θα φέρει η ανάπτυξη, είναι έωλος και για να το καλύψει θα βάλει νέους φόρους ή θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων.
Το δρόμο στην σημερινή κυβέρνηση άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση της λεγόμενης οιονεί κεφαλαιοποίησης στην επικουρική ασφάλιση, ενώ και η ΕΕ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση με τον πρόσφατο κανονισμό της για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Εμείς αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση του κατεδαφισμένου από τα μνημόνια δημόσιου καθολικού, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο αυτό μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους ασφαλισμένους, γιατί συνδέεται με την εργασία, την πραγματική οικονομία και τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για αποκατάσταση των συντάξεων από τις μνημονιακές μειώσεις τους και για βελτίωσή τους, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το αντικοινωνικό κυβερνητικό σχέδιο για ατομική – ιδιωτική επικουρική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να αποτραπεί με τους ενωτικούς αγώνες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, νέων και παλιών. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων και των συνταξιουχικών φορέων ενάντια στην ψήφιση αυτού του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου την Τετάρτη στις 1 Σεπτέμβρη.
Τόπος συνάντησης στην Αθήνα: Τετάρτη 7μμ στην Πλατεία Κλαυθμόνος, όπου καλούν αγωνιστικά συνδικάτα και εν συνεχεία πορεία προς το Σύνταγμα.
Προσωρινό συντονιστικό
Της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ