Μια ολιστική προσέγγιση για τον επανασχεδιασμό ενός νέου φορέα Δασοπροστασίας

Μια ολιστική προσέγγιση για τον επανασχεδιασμό ενός νέου φορέα Δασοπροστασίας λόγω της οικτρής αποτυχίας του υπάρχοντος μοντέλου Δασοπυρόσβεσης

Παναγιώτης Κορισιάνος
πρώην Δ/ντής Δασών Ν. Ηλείας

Αυτή την περίοδο, εξαιρετικά άρθρα συναδέλφων, εμφανίζονται στην δημοσιότητα και αφορούν την ανύπαρκτη δασοπυρόσβεση και βεβαίως άλλα δασικά αντικείμενα, όπως Διαχείριση Δασών, πρόληψη, αναδασώσεις κλπ.

Σαν άνθρωπος της πράξης, που ασχολήθηκε αρκετά χρόνια με την κατάσβεση των πυρκαγιών, θεωρώ χρέος με την εμπειρία μου να συμβάλλω στο τεράστιο αυτό θέμα, που πλήττει σοβαρά την χώρα μας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η συγκέντρωση όλων των απόψεων που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές, μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια τράπεζα πληροφοριών, όπου μια νέα επιστημονική επιτροπή, που μπορεί να συσταθεί από την ΠΕΔΔΥ ή το ΓΕΩΤΕΕ, και θα αποτελείται από ερευνητές, πανεπιστημιακούς, Δασολόγους με εμπειρία, να εμφανίσει όλα εκείνα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία και τεχνογνωσία, για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα Δασοπροστασίας.

Ας παρουσιάσουμε λοιπόν τα κύρια σημεία που πρέπει να εστιάσουμε και τα οποία ο υποφαινόμενος παρουσίαζα σε διάφορες συσκέψεις ΣΟΠ, κ.λπ.

Σημείο 1
Ορθολογική κατανομή όλων των πυροφυλακίων – παρατηρητηρίων, για την άμεση αναγγελία έναρξης της πυρκαγιάς.

Σημείο 2
Σταθμοί πυρόσβεσης, σχεδιασμένοι με τέτοια γεωμετρική κατανομή, ώστε αυτοκίνητα 4Χ4 αγροτικού τύπου, που θα φέρουν δεξαμενή ενός τόνου νερού, θα φτάνουν στο σημείο έναρξης της φωτιάς σε 10 λεπτά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές σβήνονται στην έναρξη τους, αυτό έδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία μου.

Σημείο 3
Τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα, είναι ακατάλληλα για δασόδρομους- αντιπυρικές ζώνες, αν και σπάνια, για να μην αναφέρω καθόλου, δεν μπήκαν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής στα δάση, με συνέπεια να μην κάνουν χρήση υδατοδεξαμενών που είχε κατασκευάσει η Δασική Υπηρεσία και ασφαλώς πρέπει να αυξηθούν.

Σημείο 4
Τις δασικές πυρκαγιές, τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις, που δημιουργούν δίκτυα κατάσβεσης και είναι εκπαιδευμένοι στην τεχνική της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Οι εναέριες δυνάμεις απλά βοηθούν να κατευνάσουν την πυρκαγιά.

Σημείο 5
Η κατάργηση του σώματος των Δασοκομάντος, ένα τεράστιο πλήγμα ή κενό, το είχε στήσει η Δασική Υπηρεσία, με πρωτοβουλία του εξαίρετου συναδέλφου Θεόδωρου Παπαδόπουλου. Η εξαιρετική φυσική κατάσταση των Δασοκομάντος, που ήσαν ηλικίας από 25-35 ετών, προμήνυε την εξαιρετική προσβολή του μετώπου της πυρκαγιάς. Δυστυχώς και αυτοί θυσιάστηκαν στο δόγμα της αποτυχημένης εναέριας πυρόσβεσης.

Σημείο 6
Η εφαρμογή του αντίπυρ, κυρίως την νύχτα και ανάλογα της διεύθυνσης των ανέμων, που ο επικεφαλής Δασολόγος γνωρίζει, μαζί με την υποστήριξη των πυροσβεστικών οχημάτων, δίνει άριστα αποτελέσματα. Ο υποφαινόμενος πάμπολλες φορές χρησιμοποίησα με επιτυχία την μέθοδο αυτή.

Σημείο 7
Ο μύθος περί ανυπαρξίας αντιπυρικών ζωνών και δασόδρομων πρέπει να σταματήσει να εκφωνείται από άσχετους. Το δίκτυο των αντιπυρικών ζωνών- δασόδρομων είναι πλούσιο και υπερβαίνει κατά πολύ τις διεθνείς παραδοχές km ή m/στρέμμα. Οι χρήσεις τους είναι συγκεκριμένες σύμφωνα με αυτά που ορίζει η Δασολογική Επιστήμη. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές περνούν και από ποτάμια ( πολλές φορές έχει περάσει στην περιοχή μας τον Αλφειό ποταμό) αλλά και μεγάλου πλάτους 30 μ. εθνικούς δρόμους. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι.

Σημείο 8
Εγκατάσταση σύγχρονων προγραμμάτων που συνδέονται με αισθητήρες, πολυφασματικές κάμερες και διάφορα άλλα μοντέλα προσομοίωσης, αφού πρώτα γίνει η χαρτογράφηση σε επίπεδο νομού της υπάρχουσας βλάστησης. Ένα πολύτιμο εργαλείο που θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων που κατευθύνεται η δασική πυρκαγιά. Την πρόταση αυτή την είχα κάνει το 2016 προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον εξαίρετο συνάδελφο- ερευνητή Ξανθόπουλο.

Σημείο 9
Εμπλουτισμό του φορέα Δασοπροστασίας με σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, νέες πατέντες όπως παλιά, ερπυστριοφόρα Leopard, καθώς και ειδικό τυφώνα προσβολής της πυρκαγιάς από πατέντα Ζακυνθινού πολίτη (Κρεκούκης).

Σημείο 10
Προσλήψεις προσωπικού με την αναγκαία χρηματοδότηση στη Δασική Υπηρεσία που σήμερα είναι μια κλινικά νεκρή υπηρεσία για επανέναρξη της Διαχείρισης των Δασών, την ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών και την κατεύθυνση της Δασοπονίας των πολλαπλών σκοπών και βεβαίως του πολυλειτουργικού ρόλου τους.

Είναι ανάγκη να πεισθεί η κυβέρνηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο μοντέλο Δασοπυρόσβεσης, το οποίο ήταν καταστροφικό, τόσο σε επίπεδο φυσικού πλούτου- πρωτογενούς παραγωγής, όσο και σε επίπεδο οικονομικό (τεράστιες οι δαπάνες της καταστολής). Από την άλλη είναι ανάγκη από την ενότητα όλων των κλαδικών- συνδικαλιστικών δυνάμεων, να προχωρήσουμε με την πάλη μας και τους αγώνες μας στην οργάνωση της πρόληψης- καταστολής, σε έναν ανεξάρτητο φορέα Δασοπροστασίας, σε οριζόντια σύνδεση με την Δασική Υπηρεσία.

Τέλος η άποψη μου είναι ότι οι Δασικές Υπηρεσίες πρέπει να ενταχθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι έχουν άμεση σχέση με την κτηνοτροφία και την γεωργία και όχι στο ΥΠΕΝ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ