Καίγονται τα δάση, καίγονται οι ζωές μας – Νομοτέλεια ή συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών;

ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ Ή ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ *

Η πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης της χώρας, μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας κυρίως της Εύβοιας, αλλά και σπίτια, περιουσίες και επιχειρήσεις πολλών κατοίκων,  επικάθησε σαν μαύρο σύννεφο στην ήδη επιβαρυμένη ψυχοσύνθεσή μας από τη σχεδόν δίχρονη, πρωτόγνωρη ταλαιπωρία εξαιτίας του Covid 19, η οποία πήρε τη σκυτάλη από μια δεκαετή πολιτική διαρκούς επιβολής ανάλγητων μνημονιακών μέτρων.

Τα κουράγια και οι αντοχές μας λιγοστεύουν, η χαρά στερεύει εντός μας, η ελπίδα για το αύριο, ιδιαίτερα των ατόμων νεαρής ηλικίας, απομακρύνεται όπως τα αποδημητικά πουλιά.

Κι ενώ η κοινωνία μοιάζει να μην  καταλαβαίνει από πού της έρχονται τα καθημερινά κτυπήματα, κι εκτονώνεται στο FB μέσα από άκαρπες αναρτήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το οικονομικό κατεστημένο που τη στηρίζει, συνεχίζουν με ιδιαίτερη προσήλωση και αξιοζήλευτη ταχύτητα την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.

Δεν είναι αστοχία λοιπόν, αλλά επιλογή της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, καθώς και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, να μην ενισχύσουν την πυροπροστασία στη χώρα, να μην προσλάβουν τον ικανό αριθμό μόνιμων πυροσβεστών, πυροσβεστικών μέσων (από γης και από αέρος), ακόμη και των στολών των πυροσβεστών, να μην ενισχύσουν τη δασοπροστασία, να μη βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο που προβλέπει τη συνεργασία 45 φορέων για την πυροπροστασία και 17 για την πυρόσβεση κτλ.

Όπως δεν είναι αστοχία η ανακοίνωσή του για «αναδόχους» της αναδάσωσης, δηλαδή για την παράδοση (να υποθέσω μέσω των γνωστών συμβάσεων διάρκειας 99 ετών;;) της χλωρίδας, της πανίδας, της βιοποικιλότητας, της ποιότητας της ζωής μας δηλαδή, στα ιδιωτικά συμφέροντα! Μια δήλωση, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθεί.

Όπως δεν είναι αστοχία, η ΚΥΑ που διέρρευσε πρόσφατα, για την επιβολή εισιτηρίου, σε όσους για λόγους αναψυχής, εργασιών κτλ. επισκέπτονται τον Όλυμπο, προκειμένου να ενισχυθεί ο φορέας προστασίας του!!!

Όπως δεν είναι αστοχία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.  (παρά τα μεγαλόσχημα «ευχαριστώ» στους «ήρωες γιατρούς») η μη ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, η μη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα πρόσφερε στις ιδιωτικές κλινικές για ΜΕΘ, καθώς και η ανακοίνωσή του, εν μέσω της πανδημίας, για κλείσιμο και συγχώνευση 60 από τα 134 νοσοκομεία της χώρας. Έτσι, για να έχουν ελεύθερο «χώρο» να απλωθούν περισσότερο τα ιδιωτικά συμφέροντα στη λεγόμενη αγορά στην υγεία!

Όπως δεν είναι αστοχία η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, η οποία συνεχίζεται με εμμονή και σήμερα, γι αυτό και, παρά την πανδημία, οι σχολικές τάξεις αντί να έχουν λιγότερους μαθητές, έχουν περισσότερους, και το διδακτικό προσωπικό ποτέ δεν είναι επαρκές.

Όπως δεν είναι αστοχία, η παραίτηση κι αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) από έναν κεντρικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας με βασικό πυλώνα το δημόσιο, αλλά η εναπόθεσή της στις λεγόμενες επενδύσεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, μέσα από το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών και των δημόσιων αγαθών όπως το νερό.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποξένωσης της κυβέρνησης και του δημοσίου από τον ρόλο τους, η υποθήκευση, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των αρχαιολογικών χώρων, δημόσιων χώρων, παραλιακών μετώπων, ακόμη και δασικών εκτάσεων, όπως το Σέιχ-Σου (για να έρθουμε και στο σήμερα με τις πυρκαγιές), για 99 χρόνια, στους «δανειστές» μας, ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους!

Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που έχει ως πυρήνα της την ελεύθερη λειτουργία της λεγόμενης αγοράς, η οποία μπορεί δήθεν να αυτορυθμίζεται, γι αυτό στο δημόσιο θα πρέπει να υπάγονται μόνον ο στρατός (και με μισθοφόρους εννοείται) και η αστυνομία! Γι αυτό κι η Ν.Δ., με περισσή άνεση και σπουδή, προσέλαβε άμεσα τους αστυνομικούς για τη φρούρηση των πανεπιστημίων. Ακόμη και οι φυλακές ιδιωτικοποιούνται!

Αυτή η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, αλλά και ο πυρήνας της λογικής του καπιταλιστικού συστήματος, έχει παραδώσει, εκτός από τους εργαζόμενους και το περιβάλλον στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα από ένα μοντέλο παραγωγής και καταναλωτισμού που υπερθερμαίνει τον πλανήτη, δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες, υδατική μεταβολή, μείωση του πόσιμου νερού, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλάτωση εδαφών και υδάτων, οδηγεί ολόκληρες περιοχές και λαούς, όπως στην Αφρική σε ξηρασίες, πείνα και κλιματικές μεταναστεύσεις.

Συνιστά υποκρισία και μεθοδευμένη εξαπάτηση των λαών από τους πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος, οι οποίοι, ενώ εδώ και πενήντα χρόνια συζητούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή, την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, την ίδια ώρα ενισχύουν την ασυδοσία του κεφαλαίου, δεν επιβάλλουν ισχυρά πρόστιμα έως και κλείσιμο στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, εφευρίσκουν μεθόδους όπως η εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (σε πρωτογενή και δευτερογενή αγορά στο Θεό σου) προκειμένου να μη μειώνουν τα ανεπτυγμένα κράτη τις εκπομπές ρύπων, εγκαταλείπουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 όπως ο Τραμπ, χωρίς συνέπειες, και άλλα συναφή, που θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τόσο τραγικά για την ύπαρξη του πλανήτη και τις ζωές μας.

Πριν λοιπόν γίνουν όλα στάχτη, στην κυριολεξία, πριν μας αποξενώσουν από τις ακτές αλλά και από τα βουνά μας (αφού τις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο τις πληρώνουμε ήδη πανάκριβα μέσω των διοδίων), πριν δούμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται αποκαΐδια, πριν ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη σε ύψη αβίωτα, κι επειδή ένας ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, ας ανασυγκροτηθούμε, ας ξαναανακαλύψουμε την παραγκωνισμένη συλλογικότητα, ας βάλουμε στην άκρη τα «εγώ» κι ας δώσουμε βαρύτητα στα «εμείς», ας αξιοποιήσουμε την ακλόνητη ισχύ ενός δυναμικού μαζικού κινήματος, για να βάλουμε επιτέλους φραγμό στις ασύδοτες πράξεις τους, που κατακαίνε όχι μόνον το περιβάλλον, αλλά τις ζωές και τα όνειρά μας.

Μπορούμε!

* Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι συντονίστρια της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ