Η συνθήκη του Brexit είχε ήδη αποφασιστεί πολιτικά και τώρα και οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την διαδικασία με τις υπογραφές τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο μετά από αυτές τις πολύχρονες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες της ΕΕ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit. Αυτό ανοίγει το δρόμο για επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά την υπογραφή, ο Τζόνσον μίλησε για μια “φανταστική στιγμή που τελικά επικυρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και λήγει μια διαμάχη και διαίρεση που κράτησε χρόνια”.
Οι προετοιμασίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια συμμετοχής βρίσκονται στον τελικό γύρο. “Τα πράγματα θα αλλάξουν αναπόφευκτα, αλλά η φιλία μας παραμένει”, έγραψε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel. «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ως εταίροι και σύμμαχοι».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι η μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπου σχεδόν τίποτα δεν θα αλλάξει μετά το Brexit.
Η συμφωνία ρυθμίζει επίσης τα εξής τρία θέματα: τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βρετανία στην ΕΕ, τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου μετά την έξοδο από την ΕΕ και την ρύθμιση των σχέσεων με την Ιρλανδία. Το ζήτημα της Ιρλανδίας ειδικότερα υπήρξε ένα από τα δυσκολότερα σημεία των διαπραγματεύσεων.
Αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί να ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία εξόδου και να γίνει βρετανικός νόμος και η βασίλισσα Ελισάβετ Β να δώσει την έγκρισή της . Ωστόσο, εξακολουθούν να εκκρεμούν ορισμένα βήματα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να επικυρώσει τη συμφωνία. Αυτό πρέπει να γίνει στις 29 Ιανουαρίου και μετά από αυτό, οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν και πάλι γραπτώς.
Και από την πλευρά της ΕΕ, η επικύρωση της συνθήκης με την τρέχουσα μορφή της βρίσκεται τώρα στην τελική της πορεία: Την Πέμπτη, η αρμόδια επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία. Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το Brexit, αλλά τόνισαν ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τουλάχιστον μια συντεταγμένη έξοδο.
Είναι θετικό το γεγονός ότι υλοποιείται επί τέλους ένα αίτημα που εκφράζει την βούληση των πολιτών της Βρετανίας. Ωστόσο παρότι θεσμικά και διπλωματικά τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, το μεγάλα ερωτηματικά είναι για το μέλλον, και έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις , κυρίως για τους εργαζόμενους της Μεγάλης Βρετανίας με δεδομένο ότι η συμφωνία του Brexit έγινε μεταξύ των πιο συντηρητικών πολιτικά δυνάμεων της Μ. Βρετανίας και των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ . Κυρίως όμως έχει να κάνει με την διαχείριση των επιπτώσεων της μετά Brexit εποχής, όπου τον κυρίαρχο και ηγεμονικό ρόλο θα τον έχουν οι ίδιες συντηρητικές, εθνικιστικές δυνάμεις,δυστυχώς με την απουσία κάποιας προοδευτικής αριστερής πολιτικής δύναμης.