Η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων

 

Η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις κατέθεσε τελικά το ξημέρωμα του Σαββάτου το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η διαδικασία  ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την διάθεση των αποθεματικών, δηλαδή τις εισφορές των ασφαλισμένων, αξίας 80 δις, σε ιδιώτες, τάχα για την ανάπτυξη , χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε  εξασφάλιση για τις συντάξεις των ασφαλισμένων!!! Οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλαδή μπορεί στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να διαπιστώσουν, ότι οι εισφορές τους έχουν χαθεί  λόγω των κερδοσκοπικών επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους είχαν διατεθεί!

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης  ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά θα αυξηθούν οι συντάξεις διαψεύδονται ήδη από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, του Υπουργείου Εργασίας αλλά και από την προσθήκη, που κατέθεσε η κυβέρνηση μετά από απαίτηση των δανειστών.  Η προσθήκη ουσιαστικά αναφέρει ότι το χρηματοδοτικό κενό στο ΕΤΕΑΕΠ, λόγω μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο και λόγω διακοπής των εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους, που θα φτάσει τα 75-80 δις,, θα το επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι και οι ήδη συνταξιούχοι, άρα η μείωση των συντάξεων στο άμεσο μέλλον είναι δεδομένη.

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία, τον καύσωνα και τις καλοκαιρινές διακοπές επιδιώκει να ψηφίσει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις όλες τις νεοφιλελευθερες επιλογές της.   Πλανάται  όμως. ΟΙ συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα αντιδράσουν.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για την κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

Το Γραφείο Τύπου  25.7.2021