Ποιός απ’ τους «προστάτες» θα μας προστατέψει, ποιός;

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 11ΧΡΟΝΟΥ

Το περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος 11χρονου στο Μενίδι, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας επειδή καταγράφηκε από κάμερα, προκαλεί οργή και  αγανάκτηση. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις αυξανόμενες καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά και άσκηση βίας από αστυνομικούς και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες απέναντι στον οργανισμό που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια του πολίτη.

Αυτά που διαψεύδει κατά καιρούς ο κος Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν καταγγέλλονται, περιγράφονται με σαφήνεια σε μια κάμερα. Τη στιγμή που η συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι σε ένα 11χρονο είναι το χαστούκι, οποιοσδήποτε μπορεί να υποψιαστεί τι συμβαίνει όταν η αστυνομία έρχεται σε επαφή με πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά, φοιτητές, πολιτικά κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις που αμφισβητούν την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη κανονικότητα και δεν καταγράφονται από κάμερες τα περιστατικά αυτά ή δεν βρίσκεται κάποιος θαρραλέος πολίτης να τα καταγγείλει και να προσκομίσει τα πειστήρια, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η αστυνομία δεν είναι ένας οργανισμός που αυτονομείται και λειτουργεί μόνος του. Ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και παίρνει εντολές από αυτήν. Όταν από επίσημα κυβερνητικά χείλη προπαγανδίζεται «η μηδενική ανοχή στην ανομία», «ο νόμος και η τάξη», όταν στην κάθε καταγγελία το υπουργείο προτρέχει να αμφισβητήσει τα καταγγελλόμενα, όταν στοχοποιούνται συλλήβδην κοινωνικές ομάδες για τη δράση τους, την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία τους ή την επιλογή τους και η καταστολή προβάλλεται ως εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης , τότε οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δεν έχουν δοθεί τέτοιες εντολές είναι ουσιαστικά φθηνές δικαιολογίες αφού η πολιτική κατεύθυνση έχει ήδη δοθεί και η ανοχή θεωρείται δεδομένη.

Η δημοσιοποίηση  του βίντεο ανάγκασε το υπουργείο να θέσει σε διαθεσιμότητα τους τέσσερεις αστυνομικούς, να διατάξει ΕΔΕ και να αναλάβει την διερεύνηση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο περιστατικό προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου για την αδράνειά της σε αντίστοιχα περιστατικά τα οποία ενώ καταγγέλθηκαν, δεν διερευνήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως μη γενόμενα.

Αναμφισβήτητα η δουλειά του αστυνομικού είναι επικίνδυνη και όλοι οι αστυνομικοί δεν είναι ίδιοι. Η αστυνομία όμως πρέπει να έχει την ίδια συμπεριφορά απέναντι σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε αυτή τη χώρα. Μια συμπεριφορά που θα σέβεται την αξιοπρέπεια, τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, θα τον παραπέμπει ασφαλή στην δικαιοσύνη όταν χρειάζεται, δεν θα επιχειρεί να την «απονέμει» η ίδια και πολύ περισσότερο δεν θα βιαιοπραγεί σε βάρος των πολτών.

Την αστυνομία όμως δεν την θέλουν έτσι ούτε η σημερινή ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την αστυνομία την θέλουν να προστατεύει και να περιφρουρεί την αναπαραγωγή των κυρίαρχων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων και να βγάζει το πρόσωπο που τρομάζει στους αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά.

Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας αντί να αξιοποιούν το καθημερινό στασίδι στα κανάλια ευλογώντας την κυβέρνηση και ζητώντας να απελευθερωθούν τα χέρια τους για να επιβάλουν το νόμο και την τάξη, ας διεκδικήσουν το επικίνδυνο της εργασίας τους, περισσότερα δικαιώματα για τους ίδιους, τον εκδημοκρατισμό του σώματος που πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία και ας συμπορευθούν με το υπόλοιπο κίνημα που διεκδικεί μια αξιοπρεπή ζωή. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα που τροφοδοτούνται από την κοινωνική ανισότητα και την περιθωριοποίηση δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή αλλά με την εξάλειψη των αιτιών που τις γεννούν.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει δυστυχώς τη ρητορική της στοχοποίησης και της καταστολής. Κανένας πολίτης όμως δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να σιωπά σε τέτοια περιστατικά.
Νταής δεν γίνεσαι με το χαστούκι στον 11χρονο Ρομά. Δείξε το νταηλίκι σου σ’ αυτόν που σε εκμεταλλεύεται και σου ρουφάει τη ζωή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ