Καταδίκη 30.000 παιδιών με το νόμο – λαιμητόμο Κεραμέως

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταδίκη 30.000 παιδιών με το νόμο – λαιμητόμο Κεραμέως

Το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ανατρέψει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Μια Υπουργός, αλλά και μια κυβέρνηση που οδήγησε 30.000 παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που εισήγαγε ο νόμος Κεραμέως για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οδήγησε 30.000 μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, 15.000 περίπου υποψήφιοι «κόβονται» από την εισαγωγή στη Σχολή της προτίμησής τους λόγω των Ε.Β.Ε. που ορίστηκαν ανά Σχολή ή Τμήμα. Συγχρόνως, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω υπέρβασης του καθορισθέντος αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα.

Ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα πλείστες περιπτώσεις ακόμη και αριστούχων μαθητών που πέτυχαν υψηλότατες βαθμολογίες, αλλά δεν εισάγονται λόγω της Ε.Β.Ε., καταρρίπτοντας τους μύθους της κυβέρνησης περί δήθεν θέσπισης ενός συστήματος «αριστείας» και αναβάθμισης του «επιπέδου» των εισακτέων. Σε αυτό το έγκλημα συνέπραξαν και αντιδραστικές διοικήσεις πανεπιστημίων που θέσπισαν τον ανώτατο συντελεστή Ε.Β.Ε. 1,2 (συντελεστής που πολλαπλασιάζεται με το μέσο όρο επιδόσεων στο πεδίο που εντάσσεται κάθε Τμήμα και καθορίζει την Ε.Β.Ε.) εν γνώσει τους ότι αυτό θα οδηγούσε στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών, ακόμη και αριστούχων, από τα αντίστοιχα Τμήματα.

Σκοπός αυτού του σκληρού μηχανισμού αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο εξαναγκασμός των μαθητών να αποτελέσουν πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων και η εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων στην εκπαίδευση, δημιουργώντας ταυτόχρονα γενιές αποφοίτων πολλών ταχυτήτων με μειωμένη επαγγελματική και εργασιακή κατοχύρωση.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες Τμήματα μένουν χωρίς φοιτητές κινδυνεύοντας να οδηγηθούν στο κλείσιμο με ευρύτερες συνέπειες επαγγελματικής και επιστημονικής απαξίωσης των αποφοίτων τους, αλλά και ευρύτερες εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Κι όλα αυτά όταν κατ’ εξαίρεση φέτος έχει μερικώς μόνο εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως με την κατάθεση ενός μηχανογραφικού με απεριόριστες επιλογές, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει και πρόσθετος μηχανισμός αποκλεισμού υποψηφίων, με το σύστημα του διπλού μηχανογραφικού, που θα αφορά όσους δεν εισήχθησαν σε σχολή κατά την α’ φάση, επί των τμημάτων στα οποία έχουν απομείνει θέσεις που δεν καλύφθηκαν. Αυτό θα σημάνει πολλαπλασιασμό των αποκλεισμένων μαθητών από σχολές έστω κοντινές στην προτίμησή τους, λόγω της αυξημένης πιθανότητας κάλυψης των θέσεων στις σχολές από την πρώτη φάση μηχανογραφικού περιορισμένων επιλογών.

Η ανάλγητη αυτή κυβέρνηση σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των μαθητών, με τον αυξημένο πλέον κίνδυνο του αποκλεισμού από το πανεπιστήμιο, θέλει να τσακίσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων, να πειθαρχήσει και να καθυποτάξει την νεολαία.

Το μαθητικό κίνημα, αλλά και συνολικά το εκπαιδευτικό κίνημα, γονείς, εκπαιδευτικοί, το φοιτητικό κίνημα που ήδη δίνει μαζικούς αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις Κεραμέως, είναι ανάγκη να συστρατευτούν για την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων Κεραμέως και της αδίστακτης πολιτικής της κυβέρνησης. 

Η Λαϊκή Ενότητα θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις για να νικήσουν οι αγώνες των νέων, για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην εκπαίδευση, για το μέλλον των παιδιών.  

Το Γραφείο Τύπου 22.7.2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ