Ο Κώστας Ήσυχος κάλεσε το Κίεβο να αποφύγει περιπέτειες σχετικά με την Κριμαία 

© РИА Новости / Алексей Павлишак Перейти в фотобанк

Έλληνας πολιτικός κάλεσε το Κίεβο να αποφύγει περιπέτειες σχετικά με την Κριμαία 

Ο Έλληνας πολιτικός Κ. Ήσυχος κάλεσε την Ουκρανία να αποφύγει την περιπέτεια της “Πλατφόρμας της Κριμαίας”

Συμφερούπολη, 15 Ιούλη – ΡΙΑ Νόβοστι. Ο πολιτικός, δημόσιο πρόσωπο, πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Κώστας Ήσυχος κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να αποφύγουν την επικίνδυνη περιπέτεια που συνδέεται με τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης κορυφής “Πλατφόρμα της Κριμαίας”.

Πιο πριν η Λέσχη των Φίλων της Κριμαίας είχε αποστείλει ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο της Ελλάδας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που την καλούσε να μη συμμετάσχει στην διάσκεψη κορυφής “Πλατφόρμα της Κριμαίας”, την οποία οι αρχές στο Κίεβο σκοπεύουν να διεξαγάγουν με σκοπό τη συζήτηση του ζητήματος της “επιστροφής” του ελέγχου επί της Κριμαίας. Κατά την άποψη των συντακτών της (επιστολής), μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ήσυχος, οι οργανωτές της διάσκεψης κορυφής επιδιώκουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο.

“Πιστεύω ότι στην Ουκρανία υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κριμαία, της οποίας ο πολυεθνοτικός πληθυσμός ιδία θελήσει δέχθηκε την απόφαση να ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014. Το σχέδιο της “Πλατφόρμας του Κιέβου” είναι επικίνδυνη περιπέτεια η οποία οδηγεί σε αδιέξοδη πολιτική. Ελπίζω ότι, αργά ή γρήγορα, η λογική που χαρακτηρίζει τον ουκρανικό λαό, θα επικρατήσει και η φωνή του θα ακουστεί από τους πολιτικούς  της Ουκρανίας” είπε στο ΡΙΑ Νόβοστι ο Ήσυχος.

Κατά την άποψή του, οι αρχές της Ουκρανίας και οι ελίτ της είναι όμηροι και ταυτόχρονα θύματα της ηγεμονίας των ΗΠΑ, ακριβώς όπως συνέβαινε παλαιότερα με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

“Το σύνδρομο της Στοκχόλμης, που έχει περιγραφεί καλά στην ψυχολογία, όταν τα θύματα αρχίζουν να αισθάνονται συμπάθεια προς τον απαγωγέα, σήμερα αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για την ουκρανική πολιτική τάξη η οποία αισθάνεται, υποτίθεται, ασφαλής, ως όμηρος της ηγεμονίας των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και τις διαθέσεις της πλειονότητας του ουκρανικού λαού που έχει ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς πολλών αιώνων με το ρωσικό λαό” υπογράμμισε ο πολιτικός.

Η διεξαγωγή της “Πλατφόρμας της Κριμαίας” στα πλαίσια της οποίας το Κίεβο σχεδιάζει να συζητήσει το ζήτημα της “επιστροφής” της χερσονήσου, έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου. Η Ουκρανία πρότεινε τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη στις ΗΠΑ, Τουρκία, Βρετανία, Καναδά και τις χώρες της  ΕΕ.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι οι ενέργειες του Κιέβου για την επιστροφή της ρωσικής χερσονήσου στην Ουκρανία είναι παράνομες και μπορούν να εκληφθούν ως  επιθετική ενέργεια κατά της Μόσχας.

Αναδημοσίευση από το πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ