Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζικότητα η συγκέντρωση-συζήτηση, που διοργάνωσε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

Φωτογραφία Σπύρος Διαμαντόπουλος

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζικότητα η συγκέντρωση-συζήτηση, που διοργάνωσε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ.

Την πρόσκληση απηύθυναν 176 αγωνίστριες και αγωνιστές της Αριστεράς, των κινημάτων, των συνδικάτων, της επιστήμης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης και της νεολαίας, που συνυπογράφουν σχέδιο διακηρυκτικού κειμένου το οποίο αφού συζητηθεί ανοιχτά, δημοκρατικά και επαρκώς θα εγκριθεί από συνέλευση όλων όσων θα συμμετάσχουν τελικά στην Πρωτοβουλία.

 Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από την συνδικαλίστρια υγειονομικό  Βιβή Πασχάλη, η οποία επισήμανε πως η Πρωτοβουλία στοχεύει να παρέμβει πρωτίστως στους κοινωνικούς αγώνες και όχι σε βιαστικές εκλογικές συγκολλήσεις κορυφών

Μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Κώστας Λαπαβίτσας και Γιάννης Κουζής και η μηχανικός και συνδικαλίστρια της ΔΕΗ Γιώτα Σταθά.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας στην ομιλία του ανέφερε ότι:

Δεν κάνουμε κόμμα αλλά Χώρο Διαλόγου και Δράσης. Στέλνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να πάρουν μέρος στη συνδιαμόρφωση των θέσεων και του χαρακτήρα μας. Θα ανοίξουμε ειλικρινή διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα, όπως η δημόσια υγεία, η οικονομική ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, η υπεράσπιση της εργασίας, η κλιματική κρίση και τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Αλλά ο διάλογος και οι θέσεις δεν φτάνουν. Επιδιώκουμε την κοινή δράση εκεί που γίνονται οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες. Θέλουμε κοινή παρουσία στους συνδικαλιστικούς αγώνες και στα σωματεία. Στόχος μας είναι η κοινή δράση πάνω σε κοινές θέσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικό περιθώριο για την ανασύνταξη της Αριστεράς.

Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία μας και αν δεν μάθουμε να μιλάμε μια νέα και φρέσκια γλώσσα που να αγγίζει τον κόσμο σήμερα.

Ο Γιάννης Κουζής ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων τα εξής:

 Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης αποτελεί εγχείρημα που προέρχεται από ανένταχτο κόσμο της αριστεράς  με την στήριξη συλλογικοτήτων της, με αφορμή το βαθύ τέλμα και τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι κόμμα ούτε αποσκοπεί σε πρόσκαιρες εκλογικές συμπράξεις. Είναι η εκκίνηση ενός ισότιμου και ειλικρινούς διαλόγου, με ελπιδοφόρα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στοχεύοντας με γειωμένα και σταθερά βήματα στην αμοιβαία συνεννόηση πάνω σε βασικές προτεραιότητες  και  τεκμηριωμένες θέσεις  απέναντι στα συσσωρευμένα αδιέξοδα. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα αναδείξει και την ανάγκη δημιουργίας  πολιτικού μετώπου χωρίς, ως προς αυτό να βιάζονται καταστάσεις. Η ραγδαία και διευρυνόμενη φτωχοποίηση, η  ναρκοθέτηση και υποθήκευση  του μέλλοντος των επόμενων γενεών δημιουργεί την ανάγκη για την ανάδειξη των αδιεξόδων από την υιοθέτηση της ΤΙΝΑ, και την αναζήτηση διάνοιξης δρόμων διεξόδου από τις προδιαγραμμένες ράγες  με την κοινωνία να καλείται να επιλέγει ανάμεσα στις αποχρώσεις του ίδιας γενικότερης κατεύθυνσης.

  Η Γιώτα Σταθά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, περιέγραψε τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τη μισθολογική συρρίκνωση, τον αυταρχισμό, την εντατικοποίηση, την χρόνια ανεργία στα υψηλότερα ποσοστά της ΕΕ καθώς και την κρίση του συνδικαλισμού που δεν θέλει να οργανώσει το εργατικό κίνημα ώστε να αντεπιτεθεί και να νικήσει. Μια μαχητική Αριστερά που αναγνωρίζει και μαθαίνει από τα λάθη της, αναγιγνώσκει και ερμηνεύει τη νέα εποχή, με νηφαλιότητα και πολιτισμό, είναι και χρήσιμη και αποτελεσματική. Συμμετέχοντας σε αυτόν τον διάλογο τροφοδοτείται η κοινή δράση της Αριστεράς και η ουσιαστική συμβολή της στα κινήματα, που θα ανατρέψουν τη δυστοπική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται και θα γεννήσουν νέες διεκδικήσεις. Για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, την υγεία, την ενέργεια, το νερό, την παιδεία και το περιβάλλον.

 Έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες. Μίλησαν οι Θάνος Ανδρίτσος, Παντελής Βαϊνάς, Γιώργος Βλαχογιώργος, Παναγιώτης Καλαβάνος, Θανάσης Κυριακάκης,Κώστας Μάρκου, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μαρία Μπόλαρη, Νίκος Σακούτης, Αναστασία Σταυροπούλου, Χρήστος Τουλιάτος, Γιάννης Τσιρίκος και Αλέκος Χαλβατζής. Τοποθέτηση με την οποία εξέφρασε διαφορετική άποψη σε σχέση με τη συγκρότηση και το περιεχόμενο της Πρωτοβουλίας έγινε και από τον Αντώνη Δραγανίγο εκ μέρους του ΝΑΡ και της Ανταρσύα.

Ευχαριστούμε ολόψυχα όλους όσους έχουν ανταποκριθεί ως τώρα στο κάλεσμά μας και συνεχίζουμε μαζί με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Αθήνα 13/7/2021

Φωτογραφία Σπύρος Διαμαντόπουλος
Φωτογραφία Theodore Antoniou
Φωτογραφία Theodore Antoniou
Φωτογραφία Theodore Antoniou
Φωτογραφία Theodore Antoniou
Φωτογραφία Σπύρος Διαμαντόπουλος
Φωτογραφία Σπύρος Διαμαντόπουλος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ