Ενεργειακό Πάρκο στο Μεσολόγγι
Μια εικονική πραγματικότητα που κρύβει την αλήθεια!
Η επινόηση και ο σχεδιασμός της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά με δημιουργία επτά (7) Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα αποτελούνται κατ’ αρχήν από ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ αφ’ ενός και αφ’ εταίρου Δήμους και σχετικά τους Νομικά πρόσωπα αλλά και φυσικά πρόσωπα, σε ένα ενιαίο πάρκο φωτοβολταϊκών στο Μεσολόγγι(έκταση 1300 στρεμμάτων), που έφερε στις 24/6/2021 για συζήτηση και απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, έχει πολλές αφώτιστες πτυχές και πάντως η εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη δεν μπορεί ή δε θέλει να αποτυπώσει την πραγματικότητα αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της επένδυσης.
Είναι απίστευτο να επιλέγεται μια περιοχή εύφορη που μπορεί να καλύψει μεγάλες παραγωγικές ανάγκες, δίπλα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και στην Τοπική Κοινότητα Ευηνοχωρίου και εγγύτατα στην πόλη του Μεσολογγίου, για δημιουργία αυτού του χωρίς προηγούμενο τεράστιου πάρκου φωτοβολταϊκών, τη στιγμή που η πραγματικότητα κραυγάζει για το βάθεμα της κλιματικής κρίσης. Το ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι στα όρια περιοχής natura, είναι για τους σχεδιαστές αυτής της επένδυσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας ή της σκοπιμότητας της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη είναι η αποφυγή και της παραμικρής μνείας για σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα επιβαρύνουν τραγικά την όλη περιοχή και τους κατοίκους του Μεσολογγίου.
Η οικονομία της περιοχής πλήττεται και ταυτόχρονα πλήττεται και απαξιώνεται η ΔΕΗ, που ισοφαρίζει τη ζημιά της με αντίστοιχες αυξήσεις σε βάρος των Ελλήνων πολιτών-καταναλωτών ρεύματος. Επίσης η αλλαγή χρήσης της συγκεκριμένης γης απομακρύνει όσους κατοίκους της περιοχής είχαν μέχρι τώρα γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Η τοπική Κοινωνία έχει ανάγκη από δραστηριότητες που θα αγκαλιάζουν οι κάτοικοι της περιοχής και που θα διαρθρώνουν και θα εξελίσσουν την οικονομία τους στο διηνεκές. Η πλήξη του φυσικού περιβάλλοντος δε θα βλάψει μόνο τις καλλιέργειες και την αειφορία, αλλά και τη διαμονή των κατοίκων οδηγώντας τον τόπο σε ερήμωση.
Η πολιτική στόχευση αυτού του έτσι κι αλλιώς ασαφούς έργου όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζει τους πολίτες, αλλά να τους προβληματίζει σοβαρά για τις περίεργες ανακολουθίες της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ.Ε.. Σε μια περίοδο που αποθεώνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα πάντα ιδιωτικοποιούνται με την ώθηση του κράτους και τα νομοθετήματα των κυβερνόντων, έρχονται οι ίδιοι και προτείνουν σύμπραξη συνεταιριστικού τύπου με τη συμμετοχή ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, Δήμων και Νομικών τους Προσώπων και φυσικών προσώπων. Αυτή η αντινομία στη συμπεριφορά κυβέρνησης και Περιφέρειας μόνο υποψίες, για να μην πούμε βεβαιότητες για ένα μέλλον ζοφερό, μπορεί να δημιουργήσει, αφού πάντα ο στόχος τους θα είναι η ενέργεια να περάσει σε έναν ή περισσότερους ιδιωτικούς κολοσσούς. Η πρόφαση θα βρεθεί. Άραγε ποιος άλλος λόγος υπάρχει οικονομικά συμφέροντα από άλλα μέρη να εμπλακούν σε μια επένδυση στο Μεσολόγγι, από την προοπτική κυριαρχία τους σ’ αυτήν; Και το κερασάκι στην τούρτα, μια καθαρά επιχειρηματική επένδυση, συνεπώς κερδοσκοπική, βαφτίζεται Αστικός μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός!!!
Με τα άναρχα και καιροσκοπικά φωτοβολταϊκά φτάνει ως εδώ. Ο σχεδιασμός υπήρξε επιζήμιος για την αγροτική οικονομία και για το περιβάλλον και δε μπορεί να συνεχιστεί σε μαζική κλίμακα. Αυτά που υπάρχουν, υπάρχουν. Βέβαια όταν απαξιωθούν τα φωτοβολταϊκά (έχουν περιορισμένο χρόνο απόδοσης) θα παραμείνουν απαξιωμένα και τα χωράφια, όπου θα παραμένουν τα σκουριασμένα ικριώματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις.
Οι ενεργειακές Κοινότητες φωτοβολταϊκών είναι απαραίτητες υπό συγκεκριμένες υγιείς προϋποθέσεις. Αν ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ θέλουν (και πρέπει) να εξυπηρετήσουν ενεργειακές τους ανάγκες μπορούν να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά σε δικές τους μη γόνιμες εκτάσεις ή σε γειτονικές τους μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους ΔΗΜΟΥΣ και τα νομικά τους πρόσωπα. Σε αυτές τις τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι και τοπικοί επαγγελματίες και αγρότες, όπου θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για κάλυψη των αναγκών τους και μόνο ενδεχόμενο περίσσευμα ρεύματος να διοχετεύεται στη ΔΕΗ. Έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η οικονομικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η δημοκρατικότητα διοίκησης και διαχείρισης της κάθε τοπικής Ενεργειακής Κοινότητας.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες για ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, που τους υπόσχονται να τους κάνουν επενδυτές με κοινωνικά κριτήρια, ας μειώσουν την ανεργία, ας δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αξιοπρεπές εισόδημα, ας δημιουργήσουν κράτος πρόνοιας με δωρεάν δημόσια αγαθά.
Ο εκμαυλισμός των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, ότι θα γίνουν τάχα κι αυτοί επιχειρηματίες-επενδυτές είναι το τυρί στη φάκα γι’ αυτούς, είναι το δόλωμα για την κοινή γνώμη, ώστε μια καιροσκοπική κερδοσκοπική επιδίωξη να ντυθεί με το ηθικό πουκάμισο της φιλανθρωπίας.
Ο στόχος των πολιτικών που εφαρμόζονται είναι η ενέργεια όπως και κάθε φιλέτο της οικονομίας, που έπρεπε να είναι υπό κοινωνικό και υπό Δημόσιο έλεγχο, να περάσει σε ιδιωτικούς κολοσσούς.
Οι Δήμοι και οι Διοικήσεις ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ας προσέξουν να μην πατήσουν την πεπονόφλουδα που τους προτείνουν, γιατί άθελά τους θα πλήξουν ανεπανόρθοτα και τα συμφέροντά τους και την περιοχή ευρύτερα.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού Πάρκου στο κτήμα pilot polder του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στο Μεσολόγγι, πρέπει να ματαιωθεί!
25/6/2021 Το γραφείο Τύπου