Η Γενική Απεργία της 10/6 ήταν η αρχή. Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση και το Συλλαλητήριο την Τετάρτη 16/6

Η Γενική Απεργία της 10/6 ήταν η αρχή. Με αγωνιστική ενότητα ο κόσμος της δουλειάς μπορεί να καταφέρει μία νίκη απέναντι στον αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

 Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και νεολαίας που βγήκαν στις 10 Ιούνη στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων όλης της Ελλάδας, ενάντια στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για το εργασιακό. Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και δημιουργούν παρακαταθήκες για την αμφισβήτηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Η δυναμική της απεργίας ενόχλησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έσπευσε να κινητοποιήσει κέντρα και μηχανισμούς για να συκοφαντήσει τους απεργούς, αλλά και να ασκήσει πίεση για να μην αναπτυχθεί περαιτέρω ο αγώνας.

Το νομοσχέδιο αποτελεί την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βαθαίνει την απελευθέρωση των απολύσεων, εντατικοποιεί περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας, μειώνει τους μισθούς με την κατάργηση των υπερωριών, καταργεί την Κυριακάτικη αργία. Παράλληλα ξεθεμελιώνει τα δικαιώματα συνδικαλιστικής δράσης, θέτοντας εμπόδια στην κήρυξη των απεργιών, διευκολύνοντας την κήρυξή τους ως παράνομων και καταχρηστικών, ποινικοποιώντας συνδικαλιστικές πρακτικές, διευρύνοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και στην παιδεία, αλλά και στα δικαιώματα, επιχειρεί να επιβάλει μεγάλες ανατροπές εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η κατεύθυνσή της στοχεύει, στην ήττα του μεγάλου αντιμνημονιακού κινήματος, αλλά και στην υποχώρηση της Αριστεράς, σε μια μακροπρόθεσμη νίκη για το κεφάλαιο. Όμως, η επιθετικότητα της πολιτικής της δημιουργεί μεγαλύτερες αντιστάσεις από αυτές που αναμένει, όπως έδειξε ο αγώνας των φοιτητών, αλλά και η ακύρωση στην πράξη της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και βασικές πτυχές της κυβερνητικής κατεύθυνσης. Ωστόσο, στους χώρους εργασίας, με δεδομένες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που οξύνονται από την περίοδο των μνημονίων και μετά, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, μαζική, πλατιά, ενωτική συνδικαλιστική δουλειά, αλλά και παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στους χώρους όπου δεν υπάρχει πρωτοβάθμιος συνδικαλισμός αλλά και συνδικαλιστική κάλυψη.

Τεράστια ευθύνη για την προώθηση αντεργατικών ρυθμίσεων έχει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ ,ΚΙΝΑΛ) που έχοντας ψηφίσει στο παρελθόν αντεργατικούς νόμους προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη επίθεση της ΝΔ. Ταυτόχρονα τεράστια  ευθύνη έχουν  οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων με κύρια την ευθύνη της  πλειοψηφίας  της ΓΣΕΕ , που λειτουργεί υπονομευτικά  απέναντι στη κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων

Η στήριξη των αντιστάσεων, αλλά και η ανατροπή του νόμου απαιτεί τη διαμόρφωση κινηματικών συντονισμών αγωνιζόμενων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, χωρίς την ταύτιση με πολιτικούς ή κομματικούς χώρους, πάνω στην κοινή συμφωνία για αντιπαράθεση σε συγκεκριμένα μέτωπα και για μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και όχι εκτόνωσης. Μία τέτοια κίνηση θα συνέβαλε στην μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων και της αναφοράς των αγωνιστικών ρευμάτων, αλλά θα πίεζε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, για την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων. Επίσης, τέτοιες πλατιές πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό όχημα για την πάλη για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. Είναι, επιπλέον, ανάγκη να αναπτυχθούν μορφές κινητοποιήσεων που να αξιοποιούν την εμπειρία των μεγάλων κοινωνικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, στις συνοικίες, με συγκεντρώσεις στις πλατείες κ.λπ., με στόχο την συσπείρωση δυνάμεων που δεν εκφράζονται συνδικαλιστικά ή και πολιτικά.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις  τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι αναγκαία. Παράλληλα, πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες αποτροπής της εφαρμογής του νόμου στην πράξη, ξεκινώντας από την εναντίωση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις διαδικασίες ελέγχου και άμεσης κρατικής παρέμβασης στα σωματεία.

Η Λαϊκή Ενότητα θα κινηθεί αταλάντευτα και με πρωτοπόρο τρόπο σε αυτή την κατεύθυνση για να συμβάλλει ώστε να υπάρξει μια πανεργατική και μαζική απάντηση στα σχέδια διάλυσης κάθε εργατικού δικαιώματος και καλεί:

Στην απεργιακή κινητοποίησή την Τετάρτη 16.6.2021 με  προσυγκέντρωση 10.30π.μ. στα  Προπύλαια  και πορεία στη Βουλή με τα Συνδικάτα.

Στο απογευματινό συλλαλητήριο της Τετάρτης 16.6.2021  στο Σύνταγμα , Όθωνος και Αμαλίας στις 4.30μ.μ.