Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης: Όλοι/ες στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλοι/ες στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη

Προσυγκέντρωση Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Ώρα 11.00΄π.μ. Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτη

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει από τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποιώντας τις πάγιες απαιτήσεις των επιχειρηματιών για ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση απολύσεων και ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία και τη δυνατότητά τους, κυρίως με απεργιακές κινητοποιήσεις, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Δικαίως χαρακτηρίζεται ως τερατούργημα από πλήθος συνδικάτων και σωματείων, καθώς, εάν ψηφιστεί, θα αποτελέσει αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου, που θα παγιώσει αντεργατικές ρυθμίσεις, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων σε δικαιώματα, κανονισμούς, μισθούς, κοινωνική ασφάλεια, καθώς και την ταξική ανασυγκρότηση των συνδικάτων.

Μεταξύ άλλων:

Καταργεί το 8ωρο, που ισχύει στη χώρα μας εδώ και 101 χρόνια, και επιβάλλει πενήντα (50) ώρες εργασίας την εβδομάδα (10 ώρες την ημέρα δηλαδή) μέσω ατομικής σύμβασης, την οποία θα υπογράφει ο ανυπεράσπιστος εργαζόμενος με την πανίσχυρη εργοδοσία, καταργώντας την υπερωριακή αμοιβή και συμψηφίζοντας τον παραπάνω χρόνο εργασίας με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή μέρες άδειας, τον οποίο ο εργαζόμενος θα παίρνει όταν και όποτε του επιτρέπουν οι «ανάγκες» της επιχείρησης.

Απαγορεύει ουσιαστικά την απεργία, επιβάλλοντας την ηλεκτρονική ψήφο ως προϋπόθεση για κρίσιμες αποφάσεις, από την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για την εκλογή ΔΣ στα σωματεία.

Για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνεται και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένες εργασίας» σε ποσοστό 33,3%, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα δυναμικών και μαζικών απεργιών, επιβάλλοντας νομοθετικά την απεργοσπασία.

Καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε τριάντα ένα (31) κλάδους, μειώνει την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνει τις απολύσεις, αφού ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο.

Διαλύει ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) απομακρύνοντας το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με την μετατροπή του σε «δήθεν» Ανεξάρτητη Αρχή.

Αυτές, και πολλές άλλες επώδυνες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο σε συνδυασμό με το σχέδιο Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό, τον Πτωχευτικό Κώδικα που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε απώλεια βασικών περιουσιακών τους στοιχείων όπως η πρώτη κατοικία, τις «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλει ξανά η Ε.Ε. για τη χορήγηση του «αναπτυξιακού» χρηματοδοτικού πακέτου, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο που απλόχερα παρέχει η κυβέρνηση,  τις νέες «συστάσεις» του ΔΝΤ για επιπλέον μειώσεις στου μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις, το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, συγκροτούν μια ζοφερή κατάσταση για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στην οποία η μοναδική απάντηση μπορεί και πρέπει να είναι οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται επί χρόνια από αυτές τις πολιτικές.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που δεν είναι μόνο ανατρεπτικός, αλλά και ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος.

Είναι ο δρόμος της κατάργησης των μνημονίων και της λιτότητας, της διαγραφής του δημόσιου χρέους και της γενναίας «σεισάχθειας» στο χρέος των λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, της εθνικοποίησης των τραπεζών, του σταματήματος των ιδιωτικοποιήσεων, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών.

Είναι ο δρόμος της ρήξης με την Ευρωζώνη, και την ΕΕ και της αποδέσμευσης απ’ αυτήν στη βάση ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για ένα νέο βιώσιμο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Είναι αναγκαίος ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας όλων των παραπάνω, κόντρα στην αγωνιστική αδράνεια, κόντρα στις «καθαρές» και χωριστές κινητοποιήσεις, δράσεις, συγκεντρώσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί όλους τους εργαζομένους, νέους, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται την Πέμπτη 10 Ιούνη σ’ όλη την Ελλάδα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου της Ν.Δ.,  και απαιτώντας μέσα από τα συνδικάτα τους τον ριζικό επανακαθορισμό της πορείας τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η προσυγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας θα είναι στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγν. Στρατιώτη, την Πέμπτη 10/6, ώρα 11.00΄π.μ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ