του Θανάση Πετράκου*
Συζητείται με σκοπό να ψηφιστεί σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού με σκοπό να ολοκληρώσει το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης.
Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται και αυτή τη νοθευμένη – κολοβή Απλή Αναλογική των δύο γύρων του ΣΥΡΙΖΑ (Νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) από ένα πολύ πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα που ίσχυε με τις τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γυρίζουμε πίσω στο 2006.
Μειώνεται το όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο 43%+1 από το 50% +1 και «κλέβουν» κυριολεκτικά τη ψήφο των πολιτών. Η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όσο ποσοστό και να πάρει στο πρώτο γύρο θα διαθέτει στο τέλος το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, των θεσμοθετημένων επιτροπών και των νομικών προσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας.
Κατοχυρώνονται αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ με την υποβάθμιση και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις πλειοψηφικά συγκροτούμενες επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου με αποτέλεσμα το έλλειμμα ελέγχου, αδιαφάνεια, κατασπατάληση χρήματος, διευκολύνσεις ημετέρων.
Για την εκλογή Δημοτικού και Περιφερειακού συμβούλου από μια παράταξη το νομοσχέδιο βάζει ελάχιστο όριο 3% και ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια. Στην πράξη δηλαδή το 3% θα είναι για τους περισσότερους Δήμους κα Περιφέρειες πολύ μεγαλύτερο.
Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική πολυπλοκότητα, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά-κομματικά ψηφοδέλτια με σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις του τόπου τους.
Στοχεύει να εγκαθιδρύσει έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης αφού ενισχύει ακόμη περισσότερο του «ενός ανδρός αρχή», δηλαδή τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών οργάνων και να επιβάλει το διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση.
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων από δημάρχους και περιφερειάρχες της δικής της επιλογής, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αυταρχικό τρόπο όπως και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν ανέχεται αποκλίσεις από τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας ακόμα και στην Τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί πρωτογενές κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Επιδιώκουν σε συνέχεια του «επιτελικού κράτους» να δημιουργήσουν ένα «επιτελικό δήμο-περιφέρεια» που θα «επιτελεί» τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων εργολαβικών εταιριών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των ΣΔΙΤ στο όνομα της «ανάπτυξης», αλλά βέβαια σε βάρος των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.
Συνεπώς το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο καθαρής ΚΛΟΠΗΣ της λαϊκής ψήφου και ότι πιο αντιδημοκρατικό θεσμικό έκτρωμα έχει υπάρξει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Η απέχθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην Απλή Αναλογική είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη διότι δεν δέχεται τη βασική αρχή της Δημοκρατίας ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη με την ψήφο του διπλανού του ούτε ότι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά. Δείχνει όμως και φόβο απέναντι στον έλεγχο και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Η Απλή Αναλογική, δεν είναι μόνο το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τη λαϊκή θέληση, αλλά συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε «πολίτες-πελάτες» ούτε «Λουδοβίκους». Αντίθετα έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, που να υποστηρίζουν ανυποχώρητα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, που να μπορούν να παράγουν έργο ουσίας, να ενώνουν και όχι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας πίστη στη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία και ισχυρή πολιτική βούληση να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένα.
Η Απλή Αναλογική συμβάλει στο να ενισχύσει τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, στον εμπεριστατωμένο διάλογο, και στην επί της ουσίας αντιπαράθεση, για τη διατήρηση της «κυβερνητικής» επάρκειας των Δήμων και των Περιφερειών.
Η απάντηση στη θεωρία της «κυβερνησιμότητας» είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική. Ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.
Εμείς καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από τη δεκάχρονη λιτότητα την ανεργία, τη φτώχεια, και τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν ανάγκη από μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, δημοκρατία και κατοχυρωμένη τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η επιστροφή των παρακρατηθέντων που ξεπερνάνε τα 25 δισ., η ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, της κοινωνικής τους πολιτικής, των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών, η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων οικονομικών πόρων.
Να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και αυταρχικό, φορομπηχτικό μηχανισμό, προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σε καταφύγιο ύστατης καταφυγής του πολίτη που έχει πληγεί από την κρίση, του άνεργου, αυτού που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία του.
Εμείς είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού και προτείνουμε οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή. Να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοτική και αντίστοιχα η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Τούτο θα επιτυγχάνεται στη βάση μιας δημόσιας προγραμματικής συμφωνίας – συνεργασίας και σύγκλισης των προγραμμάτων των παρατάξεων. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη Δημοκρατία ,τον έλεγχο ,την διαφάνεια και διασφαλίζει την ανακλητότητα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους Συμβούλους που τον εξέλεξαν.
Καλούμε όλους τους αιρετούς αλλά και όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη Δημοκρατία ανεξάρτητα άλλων ιδεολογικών αντιλήψεων\, να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθεί το αντιδημοκρατικό θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταργήσει αυτή την ατελή έστω Απλή Αναλογική που υπάρχει σήμερα. Να αγωνιστούμε για την καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής με ένα γύρο και έμμεση εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Να αγωνιστούμε για μια Αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και όχι τα κέρδη των μεγάλο-εταιρειών.
Τα πραγματικά διλήμματα είναι: Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν;
Με τη Δημοκρατία και ισοτιμία της ψήφου ή με την καλπονοθεία;
*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας
Αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ