Η κυβέρνηση σπρώχνει χιλιάδες οφειλέτες στην καταστροφή με τον νέο πτωχευτικό Κώδικα

 ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση σπρώχνει χιλιάδες οφειλέτες στην καταστροφή με τον νέο πτωχευτικό Κώδικα

 

 Η κυβέρνηση σπρώχνει χιλιάδες οφειλέτες στην καταστροφή και στην απώλεια στέγης ξεκινώντας την εφαρμογή του επαίσχυντου νέου πτωχευτικού Κώδικα.

Από 1η Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση και με αυτόν βγαίνει μαζικά στο σφυρί η πρώτη κατοικία των οφειλετών, που πλέον καθίσταται εντελώς απροστάτευτοι.

Με τις ανάλγητες νέες ρυθμίσεις ανατρέπεται η ελάχιστη προστασία που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Η πρώτη κατοικία καθίσταται μέρος της πτωχευτικής περιουσίας του οφειλέτη, ενώ ο μόνος τρόπος για να μην φτάσει η κατοικία στην άμεση ρευστοποίηση για την ικανοποίηση των δανειστών είναι η μετατροπή του οφειλέτη από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή της οικίας του για διάστημα 12 ετών, οπότε ο οφειλέτης καλείται να αγοράσει εκ νέου το σπίτι του έναντι τιμήματος επαναγοράς. Έτσι, για να μη μείνει στο δρόμο ο οφειλέτης καλείται να αγοράσει τον κατοικία του δύο φορές καταβάλλοντας όλο το εισόδημά του στους κάθε λογής «επενδυτές» του real estate που παρασιτούν πάνω στην φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και στις ευκαιρίες που τους ανοίγει η κυβέρνηση.

Ασφαλώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι πρακτικά ανεφάρμοστη αφού πρακτικά είναι αδύνατο να υπάρξει για τον οφειλέτη δυνατότητα επαναγοράς ακινήτου σε μόλις 12 χρόνια από την κατάσταση αφερεγγυότητάς του. Ακόμη, όμως, και οι πενιχρές προβλέψεις στήριξης των οφειλετών που θα καταβάλουν μίσθωμα για την οικία τους, εκτός από εντελώς ανεπαρκείς (έως 210 ευρώ επιδότηση ενοικίου), αφορούν πολύ μικρό μέρος των οφειλετών.

Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και βαθιάς οικονομικής και κοινωνική κρίσης , μετά από άνω από ένα χρόνο οικονομικού lock down και εξαθλίωσης χιλιάδων εργαζομένων δεν διστάζει να αποτελειώσει τα λαϊκά στρώματα απελευθερώνοντας τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η εφαρμογή του νέου Κώδικα θα οδηγήσει σε μαζικές εξώσεις και απώλεια κατοικιών τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, που εγκαταλείφθηκαν επιδεικτικά από την κυβέρνηση μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, εντείνοντας τη φτώχεια, την ανέχεια και την οικονομική κρίση.

 Η Λαϊκή Ενότητα έχει βρεθεί εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας απέναντι στις ανάλγητες πολιτικές, ενός αγώνα που κατάφερε να καθυστερήσει επί χρόνια την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρά την σκληρή καταστολή και τις διώξεις.

 Θα βρεθούμε και πάλι δίπλα στα κοινωνικά κινήματα, στους φορείς και τις κινητοποιήσεις κατοίκων για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό που οδηγείται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οι καταστροφικές αυτές διατάξεις δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

 

Το Γραφείο Τύπου 31.5.2021