ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Η ΛΑΕ σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνει τα παρακάτω:

Αντικαθίσταται το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως απλή αναλογική (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) από ένα πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο δημαρχοκεντρισμός που ίσχυσε με τις τελευταίες  κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γυρίζουμε πίσω στο 2006.

Το ελάχιστο όριο του 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου από μια παράταξη, η μείωση του αριθμού των συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια και η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης στα κοινοτικά συμβούλια στοχεύουν να εμποδίσουν τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών στις υποθέσεις του τόπου τους. Στοχεύει να επιβάλει το  διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση.

Κατοχυρώνονται  αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ με την υποβάθμιση και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια σε απόλυτα ελεγχόμενες θεσμοθετημένες επιτροπές και τα  νομικά πρόσωπα του Δήμου με  αποτέλεσμα την αδιαφάνεια, τη κατασπατάληση χρήματος, τις διευκολύνσεις ημετέρων, τον αυταρχικό τρόπο διοίκησης.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών-περιφερειακών συμβουλίων από δημάρχους και περιφερειάρχες της  δικής της επιλογής.

Αποδεικνύεται  για μια ακόμα φορά πως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ανέχεται αποκλίσεις από τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας ακόμα και στην Τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί  πρωτογενές κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Τα κυρίαρχα επιχειρήματα της κυβερνησιμότητας και αποτελεσματικότητας που  χρησιμοποιούν ”χτίστηκαν” όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τα συνθήματα περί ισχυρών δήμων και μετάβασης από την εποχή της αυτοδιοίκησης στην εποχή της διακυβέρνησης ,με μεγάλους και μικρούς κυβερνήτες τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, αντίστοιχα.

 

Στόχος τους είναι  να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικό υποτομέα της γενικής κυβέρνησης, για να εφαρμόσει όλες τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.

Επιδιώκουν σε συνέχεια του ”επιτελικού  κράτους” να δημιουργήσουν ένα ”επιτελικό δήμο-περιφέρεια” που θα ”επιτελεί” τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων εργολαβικών εταιριών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των ΣΔΙΤ στο όνομα της «ανάπτυξης», αλλά βέβαια σε βάρος των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταδικάζει με τον  πιο απερίφραστο τρόπο τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές  μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από τη δεκάχρονη λιτότητα την ανεργία, τη φτώχεια, και τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν ανάγκη από μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, δημοκρατία και κατοχυρωμένη τη  συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Η ΛΑΕ ζητάει να μην ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου και έμμεσης εκλογής δημάρχου-περιφερειάρχη από τα δημοτικά-περιφερειακά αντικρούοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα περί «συναλλαγής» και «ανωριμότητας».

Η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από οικονομικά συμφέροντα και παράγοντες.

Απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η επιστροφή των παρακρατηθέντων  που ξεπερνάνε τα 25 δισ., η ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, της κοινωνικής τους πολιτικής, των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών, η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων οικονομικών πόρων.

Να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και αυταρχικό, φορομπηχτικό μηχανισμό, προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σε καταφύγιο ύστατης καταφυγής του πολίτη που έχει πληγεί από την κρίση, του άνεργου, αυτού που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία του.

Η ΛΑΕ καλεί στην πιο πλατιά  κινητοποίηση για να μην περάσει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Γραφείο Τύπου

28.5.2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ