Να αποσυρθεί το Ν/Σ για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ  ΠΑΓΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη 18-5-2021 το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

Αντικαθίσταται το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως απλή αναλογική (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) από ένα πολύ πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ίσχυε με τις τελευταίες  κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γυρίζουμε πίσω στο 2006.

Μειώνεται  το  όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη  στο 43%+1 από το 50% +1 και «κλέβουν» κυριολεκτικά τη  ψήφο  των πολιτών. Η  παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όσο ποσοστό και να πάρει στο πρώτο γύρο θα διαθέτει στο τέλος το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, των θεσμοθετημένων επιτροπών και των νομικών προσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας.

Κατοχυρώνονται  αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ με την υποβάθμιση και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις πλειοψηφικά συγκροτούμενες επιτροπές και τα  νομικά πρόσωπα του Δήμου με  αποτέλεσμα το έλλειμμα ελέγχου, αδιαφάνεια, κατασπατάληση χρήματος, διευκολύνσεις ημετέρων.

Για την εκλογή δημοτικού συμβούλου από μια παράταξη το νομοσχέδιο βάζει ελάχιστο όριο 3%  και ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια. Στην πράξη το 3% θα είναι για τους περισσότερους Δήμους πολύ μεγαλύτερο.

Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων  και την ξεχωριστή  κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική πολυπλοκότητα, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά-κομματικά ψηφοδέλτια με σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις του τόπου τους.

Στοχεύει να  εγκαθιδρύσει  έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και  αυταρχικό τρόπο  διοίκησης και  να επιβάλει το  διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων από δημάρχους και περιφερειάρχες της  δικής της επιλογής, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αυταρχικό τρόπο όπως και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αποδεικνύεται  για μια ακόμα φορά πως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανέχεται αποκλίσεις από τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας ακόμα και στην Τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί  πρωτογενές κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Τα κυρίαρχα επιχειρήματα της κυβερνησιμότητας και αποτελεσματικότητας που  χρησιμοποιούν ”χτίστηκαν” όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τα συνθήματα περί ισχυρών δήμων και μετάβασης από την εποχή της αυτοδιοίκησης στην εποχή της διακυβέρνησης ,με μεγάλους και μικρούς κυβερνήτες τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, αντίστοιχα.

Στόχος τους είναι  να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικό υποτομέα της γενικής κυβέρνησης, για να εφαρμόσει όλες τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.

Επιδιώκουν σε συνέχεια του ”επιτελικού  κράτους” να δημιουργήσουν ένα ”επιτελικό δήμο-περιφέρεια” που θα ”επιτελεί” τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων εργολαβικών εταιριών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των ΣΔΙΤ στο όνομα της «ανάπτυξης», αλλά βέβαια σε βάρος των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταδικάζει με τον  πιο απερίφραστο τρόπο τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές  μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από τη δεκάχρονη λιτότητα την ανεργία, τη φτώχεια, και τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν ανάγκη από μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, δημοκρατία και κατοχυρωμένη τη  συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου και έμμεσης εκλογής δημάρχου-περιφερειάρχη αντικρούοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα περί «συναλλαγής» και «ανωριμότητας».

Η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από οικονομικά συμφέροντα και παράγοντες.

Η ΛΑΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τονίζει ότι μόνο τις κομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ εξυπηρετεί η ψήφιση του νομοσχεδίου αφού δεν ρυθμίζονται ταυτόχρονα οι πόροι και οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η επιστροφή των παρακρατηθέντων  που ξεπερνάνε τα 25 δισ., η ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και  των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών.

Η ΛΑΕ καλεί στην πιο πλατιά  κινητοποίηση για να μην περάσει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λευτέρης Μαγιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

με τη Δημοτική Κίνηση, “Ενότητα, Ανατροπή και Έργο”