Γιατί επισκέφθηκε τώρα ο Δένδιας την Παλαιστίνη;

Από συνέντευξη του Κώστα Ήσυχου στο POPAGANDA και στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Μια αιματοχυσία δίχως τέλος. Τρόμος στους δρόμους της πολύπαθης Γάζας και της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Καταστροφές. Μπαράζ επιδρομών του ισραηλινού στρατού εδώ και μέρες από το βορρά μέχρι το νότο της Παλαιστίνης. Μπροστά σε αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας κοιτάει μουδιασμένο και εκφράζει την ανησυχία του, χωρίς όμως στην πράξη να κάνει τίποτα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην πώληση «έξυπνων» οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία είχε ενημερωθεί το Κονγκρέσο στις 5 Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες πριν οι Ισραηλινές δυνάμεις ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς, σκοτώνοντας σχεδόν 200 Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες. Ως «εγκληματική εμπλοκή» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης Biden, ο Yousef Munayyer, ένας Παλαιστίνιος-Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής.

Χτες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι, ο οποίος έχει δηλώσει «βαθιά απογοητευμένος» με τη φιλο-ισραηλινή στάση της Ελλάδας. Ενώ σήμερα, ο Νίκος Δένδιας, μετά την προ ημερών ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, η οποία δέχτηκε πολλή κριτική για το ότι παρουσιάζει αποπροσανατολιστικά την πλευρά του Ισραήλ ως την αμυνόμενη πλευρά, ενώ μπορεί να δει κανείς όλες τις επιθέσεις εδώ, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών στη Ραμάλα, το διοικητικό κέντρο του Κράτους της Παλαιστίνης, έχοντας συναντήσει στο μεταξύ και τον Ισραηλινό ομόλογο του.

Μετά τη διαχρονικά φιλοπαλαιστινιακή στάση που είχε η χώρα μας, η πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια «ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, το κίνημα ειρήνης, το ανθρωπιστικό κίνημα και ιδιαίτερα, το αντιμπεριαλιστικό κίνημα», όπως δηλώνει ο Κώστας Ήσυχος, πρώην υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει απλά μια στάση ίσων αποστάσεων, αλλά θα έλεγα, μια στάση φίλα προσκείμενη προς το Ισραήλ».

«Οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν δραματικές και φρικτές για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι βιώνουν έναν ανελέητο πόλεμο, δυσανάλογο σε όπλα σε τεχνογνωσία και σε αγριότητα. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί την πρόταση να ταξιδέψει στη Ραμάλα», συμπληρώνει. «Νομίζω ότι η επίσκεψη Δένδια προσπαθεί να ισορροπήσει με έναν άτεχνο και “άσχημο” τρόπο. Μια επίσκεψη στη Ραμάλα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά ούτε να εφαρμοστεί πρακτικά σε πολιτικό και διεθνές επίπεδο το αυτονόητο: να σταματήσει άμεσα η σφαγή».

Αυτό που έχει σημασία, κατά τον Κώστα Ήσυχο, είναι «να μην μείνουμε μόνο σε τυπικές επισκέψεις, αλλά ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση και γενικά, ο ελληνικός λαός, με απλόχερο τρόπο να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους και με πρακτικά μέτρα. Όχι μόνο υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα στα σύνορα του ‘67 και το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αλλά κυρίως, στον ανθρωπιστικό τομέα, να υπάρξει και η δυνατότητα τα πάρα πολλά παιδιά που είναι τραυματισμένα στη Γάζα, να μπορέσουν να θεραπευτούν και να τα κάνουν δεκτά σε ελληνικά νοσοκομεία».

Η ελληνική πλευρά, όπως δηλώνει, «θα μπορούσε να ήταν ουσιαστικά ένα μάθημα ανθρωπιάς και ζωής για την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες αλληλεγγύης και να απαλλαχθεί ο παλαιστινιακός λαός από αυτήν την βαρβαρότητα, ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να σταματήσει άμεσα και τώρα αυτή η ανελέητη γενοκτονική λογική από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων».