Μαζικές ενστάσεις για τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις

Μαζικές ενστάσεις για τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις

 του Γιάννη Δούκα

πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ

Οι απαράδεκτες πρακτικές και μεθοδεύσεις για μείωση των συντάξεων δεν σταματούν και κυβέρνηση και διοίκηση του e – ΕΦΚΑ παρανομούν απροκάλυπτα επιβάλλοντας κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις βασιζόμενοι σε νόμο που αφ’ ενός έχει κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός και αφ’ ετέρου έχει καταργηθεί.

Ο  λόγος για την παράγραφο 13 του άρθρου 44 του νόμου 3986/11 που επέβαλλε κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 2287/2015 απόφασή του.

Ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της να εφαρμόσει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και να είναι συνεπής με τις μνημονιακές της δεσμεύσεις έφερε και ψήφισε το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Με το άρθρο 96 του νόμου αυτού θεσπίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ώστε επί της ουσίας να υπάρχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα καταργήθηκε η αντισυνταγματική ρύθμιση.

Η σημερινή κυβέρνηση με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) τροποποίησε το παραπάνω άρθρο χωρίς όμως να αλλάζει τη βασική του φιλοσοφία. Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο νόμος αυτός πουθενά δεν αναφέρει την επαναφορά των ρυθμίσεων των μνημονιακών νόμων 3986/11, 4024/11, 4051/12 και 4093/12 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και έχουν καταργηθεί.

Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα στους νέους συνταξιούχους (μετά το νόμο Κατρούγκαλου) είναι να υπολογίζεται η σύνταξή τους με το νέο τρόπο αλλά να τους γίνονται και κρατήσεις με βάση τη διάταξη του νόμου 3986/11 που έχει καταργηθεί. Πληρώνουν δηλαδή διπλά τη μείωση.

Μέχρι το Μάρτιο του 2021 στους περισσότερους νέους συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων εμφάνιζαν μικρότερο μικτό ποσό σύνταξης απ’ αυτό που έλεγε η απόφαση συνταξιοδότησης αναφέροντας ότι αυτό γίνεται λόγω αναπροσαρμογής της σύνταξης. Κανένας νόμος όμως δεν προβλέπει αναπροσαρμογή των συντάξεων που έχουν εκδοθεί μετά το νόμο Κατρούγκαλου (νέες συντάξεις).

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Απριλίου 2021 έκαναν το άλλο ανεκδιήγητο και διόρθωσαν το μικτό ποσό πλην όμως στις κρατήσεις έβαλαν και κράτηση του νόμου 3986/11 που όπως αναφέραμε παραπάνω έχει καταργηθεί. Με τον τρόπο αυτό γίνονται ξανά κρατήσεις και η παρανομία συνεχίζεται.

Οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά μπαίνουν σε περιπέτειες.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι επί του παρόντος όλοι όσοι διαπιστώσουν στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα τα παραπάνω θα πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις στο ταμείο τους ζητώντας να τους αποδοθούν αναδρομικά όλα τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά.

Κυβέρνηση και διοίκηση του e – ΕΦΚΑ οφείλουν να σταματήσουν τις παρανομίες και να επιστρέψουν όλα τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά στους δικαιούχους.

Η υπόθεση αυτή δεν θα πρέπει να πάρει τον ατέρμονα δρόμο των δικαστηρίων και να κοστίσει στους συνταξιούχους και σε χρόνια και σε χρήμα.