ΟΤΕ: Μια ηρωική πολυήμερη απεργία που «έθαψαν» τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

του Δημήτρη Στρατούλη

Οι Εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ ολοκλήρωσαν μετά τις γιορτές την πρώτη ενότητα ενός πολυήμερου και ηρωικού απεργιακού αγώνα τους για την αποτροπή και ανάκληση απολύσεων συναδέλφων τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασία για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.

Ο αγώνας αυτός, που ξεκίνησε από τις 21/12, και στις τρεις εβδομάδες που διήρκεσε, έδειξε, ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν την δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους έναντι μιας άπληστης και ανάλγητης εργοδοσίας, και, στη συγκεκριμένη περίπτωση,  της Γερμανικής Ντόιτσε Τέλεκομ.

Κατά την διάρκεια της απεργίας η διοίκηση του ΟΤΕ, προχώρησε την παραμονή των Χριστουγέννων (!) σε απολύσεις έξι εργαζομένων στο προσωπικό φύλαξης, ενώ υιοθετώντας ακραία αντεργατικές πρακτικές, μήνυσε τους απεργούς και έστειλε εναντίον τους τα ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν και σε προσαγωγές πέντε συνδικαλιστών στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με τις απολύσεις, η εργοδοσία ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί τριετή Συλλογική Σύμβαση αλλά μονοετή, προδιαγράφοντας νέο κύκλο ομαδικών απολύσεων, αλλά και αρνούμενη να επεκτείνει την ισχύ της στους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου ΟΤΕ, που εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι. Ακόμα έχει ήδη ανακοινώσει, ότι το σύνολο σχεδόν του προσωπικού θα επιχειρήσει να το μεταφέρει σε θυγατρικές εταιρείες που θα ιδρύσει, προκειμένου να τελειώσει μια για πάντα με τα ρυθμισμένα εργασιακά δικαιώματα, τα συμφωνημένα μισθολόγια, τα ίδια τα συνδικάτα και ότι άλλο σήμερα θεωρεί η ίδια «παρωχημένο».

Μπροστά σε αυτές τις απειλές και τις πρωτοφανείς προκλήσεις, οι απεργοί εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν τρομοκρατήθηκαν και δεν υποχώρησαν. Συσπειρώθηκαν ακόμα περισσότερο και έδειξαν με την ενωτική, συνεπή και ανυποχώρητη στάση τους ότι δεν θα υποκύψουν στις τρομοκρατικές πρακτικές και ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η σκλήρυνση της στάσης της διοίκησης του ΟΤΕ, δεν είναι τυχαία. Αντανακλά στις επιδιώξεις του Γερμανικού και εγχώριου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους, αλλά στηρίζεται και στην ανοχή ή και την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, που παίζει το ρόλο του απλού τροχονόμου στις αντεργατικές πρακτικές της γερμανικής εργοδοσίας στον ΟΤΕ.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μία τόσο μεγάλη απεργία τριών ολόκληρων εβδομάδων αποσιωπήθηκε πλήρως και προκλητικά από σχεδόν το σύνολο των μεγάλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η εξήγηση βέβαια είναι τα έσοδά τους από τια παχυλές διαφημίσεις του ΟΤΕ, αλλά είναι προφανές ότι πέραν των άλλων τίθεται πλέον από την ηχηρή σιωπή και το συστημικό ρόλο των ΜΜΕ και σοβαρό θέμα δημοκρατίας στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν ανάγκη την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας στον αγώνα τους για την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, χωρίς διαχωρισμούς, με πραγματικές αυξήσεις και ανάκτηση των απωλειών που υπέστη το εισόδημά τους και με ρητή διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους τους συναδέλφους τους.