Να επιστραφούν και να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις

Να επιστραφούν και να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις

του Γιάννη Δούκα

Πρόσφατα το ελεγκτικό συνέδριο με την απόφασή του 504/2021 αποφάνθηκε ότι οι κρατήσεις των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 (νόμοι Λοβέρδου) που επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1.400 € είναι παράνομες και αντισυνταγματικές για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Η απόφαση αφορά το διάστημα από την ψήφιση των νόμων μέχρι και 31/12/2018. Για το μετέπειτα διάστημα πρέπει να επανακριθεί.

Η πρώτη μας παρατήρηση είναι ότι δεν μπορεί μια διάταξη να είναι αντισυνταγματική μόνο για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Αυτονόητο είναι ότι το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν ακόμη αποφάσεις του ΣτΕ από το 2015 για παράνομες κρατήσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί.

Μετά τις αποφάσεις αυτές ήρθε ο νόμος 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και έτσι είχαμε το ίδιο ή και χειρότερο αποτέλεσμα αλλά υπήρξε επίφαση νομιμότητας.

Τέλος πέρυσι έγινε μια ακόμη δίκη στην οποία το ΣτΕ αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό διαφοροποιώντας τη δική του απόφαση.

Έστω κι’ έτσι όμως δεν εφαρμόστηκε το μέρος εκείνο της απόφασης που δεν αναιρέθηκε. Δεν εφαρμόστηκε η απόφαση που αφορούσε την πλήρη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας και τις παράνομες κρατήσεις των νόμων 4051/12 και 4093/12 για τις επικουρικές συντάξεις.

Τόσο με βάση την τότε απόφαση του ΣτΕ όσο και με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου θα πρέπει να επιστραφούν οι παράνομες κρατήσεις σε όλους.

Εκτός από τα παραπάνω συνεχίζει η παράνομη παρακράτηση της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του νόμου 3986/11 στις επικουρικές συντάξεις τόσο στους παλαιούς όσο και στους νέους συνταξιούχους (συνταξιούχοι μετά την ισχύ του νόμου 4387/16).

Στους παλαιούς συνεχίζεται γιατί μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να βγει η προσωπική διαφορά στην παλαιά σύνταξη δεν αφαιρέθηκαν οι παράνομες κρατήσεις, ενώ αυτό επιτάσσει η νομιμότητα, με αποτέλεσμα η προσωπική διαφορά να επηρεάζεται σε βάρος του συνταξιούχου κατά το ύψος που ήταν η παράνομη κράτηση.

Σε ότι αφορά τους νέους έγινε κάτι πιο ευφάνταστο. Ενώ ο νόμος 4387/16 κατάργησε αυτές τις κρατήσεις και θέσπισε νέο τρόπο υπολογισμού ώστε έτσι να μειωθούν οι συντάξεις έρχονται τώρα και εκτός από το νέο τρόπο υπολογισμού επιβάλλουν εκ νέου τις κρατήσεις της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του νόμου 3986/11 που κατά τα άλλα έχουν καταργηθεί.

Τους προηγούμενους μήνες αυτό δεν ήταν άμεσα ορατό γιατί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επικουρικών συντάξεων δεν γινόταν σωστή ανάλυση αποδοχών και κρατήσεων.

Σε πολλούς αν όχι στους περισσότερους ή και σε όλους τους νέους συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν είχαν ως αποδοχές το ποσό το οποίο αναγραφόταν στην απόφαση συνταξιοδότησης αλλά μικρότερο με αποτέλεσμα η καθαρή τους σύνταξη να είναι μικρότερη.

Στο τελευταίο όμως εκκαθαριστικό σημείωμα του μηνός Απριλίου ξεκαθαρίστηκε και εκεί αναγράφονται κανονικά οι μικτές αποδοχές πλην όμως υπάρχουν στις κρατήσεις και αυτές του νόμου 3986/11 που έχουν καταργηθεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει τον παπά και να σφυρίζει αδιάφορα, να σταματήσει τις παρανομίες και να επιστραφούν στους συνταξιούχους παλαιούς και νέους όλα τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παράνομα.