Με αφορμή τις φιέστες Μητσοτάκη στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Υμηττού

Με αφορμή τις φιέστες Μητσοτάκη στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Υμηττού

                                                               του Νίκου Γεωργακάκη

Παρακολουθήσαμε το Σάββατο, 3 Απριλίου, την φιέστα στο πρώην εργοστάσιο ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Υμηττού όπου ο πρωθυπουργός έκανε βαρύνουσες!  ανακοινώσεις

Εκεί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για:

-παρέμβαση στο παλαιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό που θα απελευθερώσει 120 στρέμματα για να δημιουργηθεί ένα πάρκο 80 στρεμμάτων, ένα πνεύμονα πρασίνου για το οποίο μάλιστα πρότεινε να δοθεί η ονομασία Ανδρέας Λεντάκης

-απόδοση των υπόλοιπων  40 στρεμμάτων  για κοινόχρηστες χρήσεις στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού”,

–προτροπή να ονομαστεί το πάρκο αυτό σε Ανδρέας Λεντάκης. Η Γνωστή πρακτική όλων των πρωθυπουργών να οικειοποιούνται ιστορικά πρόσωπα ή ιστορικές περιοχές (πχ θυμόμαστε τον Τσίπρα στην Καισαριανή), που τυχαίνουν καθολικής αναγνώρισης ώστε να ανεβάζουν το δικό τους γόητρο.

-τη μεταφορά εκεί 9 υπουργείων με την οποία θα εξοικονομηθούν  πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια.

-Την επένδυση που  θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ

–Την αξιοποίηση  στα ακίνητα που θα εκκενώσει το Δημόσιο  για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Ποια σχόλια μπορούν να γίνουν γύρω από αυτή τη φιέστα και τις σχετικές δηλώσεις:

1.O πρωθυπουργός, αξιοποιεί το γεγονός πως η Αθήνα  είναι μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας με πολύ λίγο πράσινο και προσπαθεί να δείξει ότι σκοπεύει  να βελτιώσει αυτή την εικόνα. Είναι γνωστό πως η Αθήνα με  βάση παλιότερη έκθεση που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ το 2014,  ήταν από τις χειρότερες  πόλεις στον κόσμο όσον αφορά το πράσινο, με τη μικρότερη αναλογία τ.μ σε πράσινο ανά κάτοικο. Με βάση δημοσιευμένα στοιχεία αρχών 2019 ο μεν  Πειραιάς  «διαθέτει μόλις 1,56μ2 πρασίνου/κάτοικο, η δε Αθήνα έχει 2,55 τμ πρασίνου/κάτοικο όταν τα  ελληνικά και ευρωπαϊκά στάνταρντ απαιτούν 8τμ ανά κάτοικο. Με τα σχέδια λοιπόν για το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ ασφαλώς θέλει να δείξει την περιβαλλοντική ευαισθησία του με τη δημιουργία πάρκου στον συγκεκριμένο χώρο

Δε νομίζω , όμως πως μπορεί η κυβέρνηση να πείσει για αυτό, όταν για ένα μεγαλύτερο  χώρο , αυτόν του  πρώην αεροδρόμιου Ελληνικού, ακυρώνει ολοκληρωμένα σχέδια του Πολυτεχνείου για μια  αξιοποίηση του χώρου αυτού με σφαιρικά κριτήρια και υιοθετεί τις προτάσεις ιδιωτών,  συγκεκριμένα του Λάτση που τα σχέδια του είναι κυρίως εμπορικά και κερδοσκοπικά.

Στην Ελλάδα ο Πολεοδομικός σχεδιασμός είναι απών και η επιδίωξη ισχυρών συμφερόντων αλλά και μικροσυμφερόντων δημοτών, αφορούν  την  δική τους εξυπηρέτηση  και όχι του συνόλου. Αυτή όμως η τακτική   δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πραγματικά ανθρώπινες πόλεις.

Οι κυβερνήσεις και η σημερινή, δεν πείθουν με τις τρέχουσες αποφάσεις και για τον Υμηττό και για το Ελληνικό και γενικότερα, πως  έχουν πρόθεση να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στη χώρα για στροφή σε ανθρώπινες πόλεις.

2.Με την πρότασή του να πάρει το πάρκο την ονομασία Ανδρέας Λεντάκης επαναλαμβάνει την τακτική αρκετών πρωθυπουργών να θέλουν να οικειοποιηθούν ονόματα ή περιοχές  με θετικό ιστορικό πρόσημο.   Θυμόμαστε την επίσκεψη Τσίπρα σε Καισαριανή, την παρουσία στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στο Κερατσίνι στο μέρος όπου είχε πραγματοποιηθεί η περίφημη μάχη της ηλεκτρικής, την παρουσία πολιτικών σε Κιλελέρ ή Γοργοπόταμο  κλπ Μόνιμη τακτική η καπηλεία αγώνων, ιστορικών προσώπων και τόπων.

3.Το μόνο θετικό, μάλλον, είναι η αξιοποίηση κτιρίων και χώρων που θα εγκαταλειφθούν με τη μεταφορά τους και η  εξοικονόμηση δημόσιων πόρων,

Όμως και σε  αυτή την απόφαση υπάρχουν  λεπτά  ζητήματα που απαιτούν αποσαφήνιση και θα κριθεί μόνο όταν παρουσιαστεί συνολικό σχέδιο. Είναι διαφορετικό η αξιοποίηση για πολιτιστικές χρήσεις  και διαφορετικό για οικιστικές και εμπορικές χρήσεις. Μια λογική πρότασή για τα δεδομένα της Αθήνας  είναι η αξιοποίηση για πράσινο και χρήσεις που θα υπηρετούν τους  δημότες σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρέπει στη θέση των υπουργείων που απομακρύνονται να πέσει ξανά τσιμέντο.

Η αξιοποίηση  των ακινήτων  που θα εκκενώσει το Δημόσιο  για οικιστικές και  εμπορικές χρήσεις, δεν συμβάλλει στη σταδιακή μετεξέλιξη της Αθήνας  σε ανθρώπινη πόλη.

  1. Ένα κρίσιμο θέμα, για το οποίο ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε οι προηγούμενες απαντούν, είναι  τι μέτρα παίρνουν ενάντια στη συνεχή παραγωγική υποβάθμιση της χώρας και στην διόγκωση  εισαγωγών σε αγαθά και προϊόντα που θα μπορούσαν να παραχθούν στον τόπο μας.

Το  γεγονός δηλαδή που αποφεύγει να θίξει ο πρωθυπουργός,  είναι, πως και με την περίπτωση ΠΥΡΚΑΛ,  συνεχίζει να πραγματοποιείται η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, πως εγκαταλείπεται η  παραγωγή αμυντικού υλικού  που σημαίνει αύξηση των εισαγωγών αντίστοιχου υλικού. Πέρα  δηλαδή από το   ζήτημα της αξιοποίησης  του συγκεκριμένου χώρου , υπάρχει και το ζήτημα, με την παραγωγή του εργοστασίου Το κυριότερο δηλαδή που αποφεύγεται να αναφερθεί είναι η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας. Το κλείσιμο  του καλυκοποιείου στον Υμηττό είναι ένα ακόμη παράδειγμα συρρίκνωσης  παραγωγικών δραστηριοτήτων και μάλιστα παραγωγής αμυντικού υλικού που αναγκαζόμαστε στη συνέχεια να εισάγουμε

Η ΠΥΡΚΑΛ έχει μεγάλη ιστορία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη προμήθεια υλικού στις ένοπλες δυνάμεις μας και θα μπορούσε να συνεχίσει αυτό  το ρόλο για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο ρόλος της όμως συρρικνώθηκε και σήμερα η χώρα  εισάγει ολοένα και περισσότερα υλικά για τις ένοπλες δυνάμεις

Όσον αφορά τέλος, αυτή καθαυτή την  μετεγκατάσταση του εργοστασίου  θεωρούμε πως δεν είναι το κύριο θέμα,  αν βεβαίως τεκμηριώνεται από  συγκεκριμένη μελέτη- υπάρχει άραγε; – αλλά  ή δραστική υποβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων(ΕΑΣ) που διαδέχτηκαν την ΠΥΡΚΑΛ και η  απώλεια θέσεων εργασίας. Για  αυτό οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά η κυβέρνηση

Σε μια εποχή,   που οι ανάγκες της εθνικής άμυνας αυξάνονται, η κυβέρνηση δεν μπορεί να  μην έχει σχέδιο για την αναβάθμιση των ΕΑΣ..

Η  κυβέρνηση, δεν μπορεί να περιορίζεται σε φιέστες αλλά οφείλει να ενημερώσει  για το  συγκεκριμένο σχέδιο και τις  δεσμεύσεις της για την στήριξη των ΕΑΣ και των εργαζομένων σε αυτά,  και να προχωρήσει σε διάλογο με την τοπική κοινωνία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.