ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τράπεζα Πειραιώς την έχει πληρώσει με 16,5 δις ο ελληνικός λαός και είναι περιουσία του.
Στα πλαίσια του νέου πλάνου εταιρικού μετασχηματισμού “Sunrise”, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει:
Στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δις ευρώ, που έχει ήδη προκαλέσει σάλο στη χώρα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύεται δραματική συρρίκνωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου σ΄ αυτή μέσω του ΤΧΣ (με απώλειες αρκετών δις ευρώ), καθώς και των μικρομετόχων, Σε νέα μείωση των κόκκινων δανείων με τιτλοποίηση ενός μεγάλου τμήματός τους και συγκεκριμένα περίπου 7 δις ευρώ μέσω του «Ηρακλής Ι» και 13 δις ευρώ μέσω του «Ηρακλής ΙΙ», με την ισχυρή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 8,5 δις ευρώ, Στη μείωση του λειτουργικού κόστους της, κυρίως, μέσω του κλεισίματος και άλλων 75 καταστημάτων της, με ταυτόχρονη ώθηση στην έξοδο από αυτή 2000 εργαζομένων, ενώ άλλοι 1000 αποχώρησαν ήδη, με «εθελούσια» το Δεκέμβρη του 2020.
Στα πλαίσια της διάσωσης των συστημικών τραπεζών, σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, έχουν ήδη προηγηθεί συγχώνευση επτά τραπεζών, μεταξύ των οποίων και το υγιές τμήμα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και κυπριακές τράπεζες, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις πλάτες των ελληνικού λαού, ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, δύο σχέδια «Ηρακλής» για τη δραστική απομείωση των «κόκκινων» δανείων και πάλι με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds, εκποίηση θυγατρικών εταιρειών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πώληση των υπηρεσιών στήριξης των POS σε fund, συρρίκνωση του προσωπικού της μέσω ασφυκτικών πιέσεων και απειλών για «εθελούσια» χιλιάδων εργαζομένων της, κλείσιμο πολλών καταστημάτων της.
Όλα αυτά, κόστισαν στον ελληνικό λαό «μόνον» 16,5 δις (!!!), τα οποία, απ’ ότι φαίνεται, δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν την συγκεκριμένη Τράπεζα στα επιθυμητά υψηλά ποσοστά κερδοφορίας, που είχαν οι τράπεζες στην προ της οικονομικής κρίσης περίοδο.
Με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα τεθεί για απόφαση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 7 Απρίλη, όπου είναι καθοριστική η ψήφος του ΤΧΣ, που κατέχει τώρα το 61,3% των μετοχών, η συνολική απώλεια του Ελληνικού Δημοσίου (εκτός από τη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού του), εάν υπολογίσουμε την απώλεια από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών και την απώλεια της μη είσπραξης των τόκων του ομολογιακού δανείου, θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ !!!
Να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρόθεση μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ από 61,3% σε κάτω του 30% «προανήγγειλε» αιφνιδιαστικά, στις αρχές του χρόνου, με συνέντευξή του στο Bloomberg, ο τέως CEO του ΤΧΣ κ. Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος, λίγες μέρες μετά, παραιτήθηκε από τη θέση του, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι το ΤΧΣ είχε διαφωνήσει με περίπου παρόμοια πρόταση του Πόλσον, μετόχου της Τρ. Πειραιώς και πρώην συμβούλου του Μπους, την οποία κατέθεσε δυο φορές το φθινόπωρο του 2020. Τότε, το ΤΧΣ δήλωνε, πολύ σωστά, ότι η πρόταση αυτή θα επέφερε μεγάλη ζημία στα συμφέροντά του και στα συμφέροντα του Δημοσίου και των φορολογουμένων, καθώς θα οδηγούσε σε απίσχναση της συμμετοχής του στην τράπεζα.
Τι άλλαξε στους λίγους αυτούς μήνες;
Η πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να επανιδιωτικοποιήσει την Τρ. Πειραιώς είναι ολοφάνερη. Γι αυτό, πολύ πρόσφατα ψήφισε νέο νόμο, με τον οποίο ξεκαθαρίζει το θολό νομικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα συμμετοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, κυρίως όμως, για τις δυνατότητες αποεπένδυσής (αποχώρησής) του από αυτό.
Μάλιστα, η κυβέρνηση με άλλο πρόσφατο νόμο, φρόντισε να απαλλάσσει από οποιαδήποτε νομική συνέπεια τα μέλη του ΤΧΣ σε ότι αφορά τις αποφάσεις τους για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες, ακριβώς όπως είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών.
Μετά από πολλά δημοσιεύματα, που καυτηριάζουν τη μεθόδευση της απομάκρυνσης του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς και τις σημαντικές απώλειες που τη συνοδεύουν, μετά από επιστολές, συλλογή υπογραφών, διαμαρτυρίες και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη, ακόμη και για χειραγώγηση των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χιλιάδων μικρομετόχων, που βλέπουν τις μετοχές τους να εξαερώνονται, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει μια άνευ σημαντικής αξίας μικρή υποχώρηση, προτείνοντας την «καραμέλα», δηλαδή οι ήδη μέτοχοι να μπορούν να συμμετέχουν στο 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Μετά από 11 χρόνια βάρβαρης μνημονιακής λιτότητας, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και νέας οικονομικής ύφεσης, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. δε βρίσκει χρήματα να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διασωληνώνονται συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, όταν δεν βρίσκει χρήματα να ενισχύσει τους πληγέντες οικονομικά (μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι που βλέπουν την πόρτα της ανεργίας κτλ.), όταν επί έναν χρόνο δεν αγοράζει νέα λεωφορεία για να αραιώσει ο επικίνδυνος υγειονομικά συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν δεν βρίσκει χρήματα για διορισμούς μονίμων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στα δημόσια σχολεία, όπου, αντί να μειώσει, έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών, όταν νέο μνημόνιο κόφτης προαναγγέλλεται μέσα από το λεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, βρίσκει χρήματα για να χαρίσει, για μια ακόμη φορά, στον πυλώνα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της, στις τράπεζες!
Όπως βρήκαν και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα θυμάται «ν’ ανέβει στα κάγκελα».
Την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» τα «κόκκινα» δάνεια με ισχυρές εγγυήσεις του Δημοσίου, η κυβέρνηση δε νομοθετεί την υποχρέωσή τους, πριν ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε εξευτελιστικά ποσά στα funds, να δώσουν την ίδια δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τα δάνειά τους με το ίδιο «κούρεμα».
Σε μια οικονομία που συνεχίζει να λιμνάζει, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, να δίνουν προκλητικά χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, να μην ανοίγουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους, στα νοικοκυριά, να βγάζουν στο σφυρί τις λαϊκές περιουσίες, ακόμη και την πρώτη κατοικία ανθρώπων που οδηγήθηκαν στη φτώχεια από τις μνημονιακές πολιτικές, να επιδεινώνουν το εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων, να τους ωθούν σε βίαιες αποχωρήσεις, δήθεν εθελούσιες, μέσα από καθεστώς έντονων πιέσεων και απειλών.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη μεθόδευση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, αλλά και με την υποκριτική κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρεί ότι μόνο με την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την επαναφορά της δημόσιας ιδιοκτησίας και την εφαρμογή κοινωνικού και εργατικού ελέγχου σ’ αυτές, θα είναι πλήρως διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών καθώς και η χρηματοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας προς όφελος του λαού και της χώρας, με προστασία του περιβάλλοντος και με βασικό κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών μπορεί ν’ αλλάξει τους όρους ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» σε υπερχρεωμένα φτωχοποιημένα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με πλήρη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, με την εφαρμογή κριτηρίων με τη λογική «σεισάχθειας», δηλαδή διαγραφής για τα δάνεια, που για λόγους εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης ή επιβίωσης και οικονομικής επανεκκίνησης – όσον αφορά επιχειρήσεις – είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν και γενναίων ρυθμίσεων για τους υπόλοιπους, ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, που αυτή την περίοδο αγωνιούν και αγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, και την αξιοπρέπειά τους.
Το Γραφείο Τύπου
4/3/2021