Λαϊκή Ενότητα: Ο θάνατος των τριών εργατών του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο θάνατος των τριών εργατών του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα
Άμεση τιμωρία των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, που είχε αναλάβει ως εργολάβος τις εργασίες

Δεν έχει τέλος η λίστα με τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, της υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, καθώς και της ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων και ανάθεσης τους σε εργολάβους, οι οποίοι κυνηγώντας περισσότερα κέρδη συμπιέζουν το εργατικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο εργαζόμενους.
Αυτό που έγινε, λοιπόν, στο Γυμνό Ευβοίας είναι καθαρά εργοδοτικό έγκλημα, αφού έχασαν τη ζωή τους τρεις εργολαβικοί εργάτες, οι δύο πατέρες τριών παιδιών και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Την ευθύνη για τον θάνατο των τριών εργατών και τον τραυματισμό του τέταρτου έχει ακέραια ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη για δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και ο εργολάβος, η εταιρεία “ΑΚΤΩΡ”, που έχει αναλάβει τις εργασίες με εκχώρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Την τεράστια ευθύνη όμως έχει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που προχώρησαν σε ιδιωτικοποίηση τομέων της ΔΕΗ, αλλά και σε ανάθεση βασικών εργασιών σε εργολαβικές εταιρείες, με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες προς τους χρήστες να υποβαθμιστούν και οι εργασιακές σχέσεις να διαλυθούν, με συνέπεια πολλές φορές τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό εργαζομένων.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

  1. Εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των τριών θυμάτων και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία.
  2. Απαιτεί την διενέργεια ουσιαστικών ερευνών, την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ και της εταιρείας “ΑΚΤΩΡ” για την μη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.
  3. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθα τρόπο για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το Γραφείο Τύπου
3-4-3/4/2021