Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός και Βουλευτής
Αποτυχημένη και ταξικά μονομερής η κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης
- Θεωρείτε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, είναι καλή ιδέα;
Τα νέα κυβερνητικά μέτρα είναι αντιφατικά, έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα και με την κοινή λογική. Η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, που έχουν αναλάβει αποκλειστικά όλο το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, και για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά απολύει ή παραπέμπει σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, όσους υγειονομικούς τολμούν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οδήγησε σε κατάρρευση το ΕΣΥ, με σωρεία ασθενών εκτός νοσοκομείων, ΜΕΘ και διασωλήνωσης, κι έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση. Αξιοποιεί την πανδημία, για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντικοινωνική πολιτική της, με ακραίο αυταρχισμό και καταστολή σε βάρος όσων αντιστέκονται.
Τώρα, αυτό που προέχει είναι η Υπεράσπιση της υγείας και της ζωής με δικαιώματα.
Η Ελλάδα, για να καλύψει άμεσα τις ελλείψεις σε εμβόλια, θα πρέπει να αγοράσει και από εναλλακτικές πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ). Τα εμβόλια από μόνα τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αύξηση της χρηματοδότησής του, κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Άνοιγμα των δομών της δημόσιας υγείας, που έκλεισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα των νοσοκομείων λοιμωδών νοσημάτων.
Χρειάζεται μαζική διενέργεια δωρεάν και συνταγογραφούμενων tests διάγνωσης του κορωνοϊού, αποτελεσματική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη του κράτους. Ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίταξη, χωρίς παρακάλια και προκλητικά δώρα στους κλινικάρχες, του ιδιωτικού τομέα υγείας. Να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι επιθεωρήσεις εργασίας για ελέγχους, εάν αυτά τηρούνται από την εργοδοσία. Άμεση ενίσχυση των δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με νέα λεωφορείων, ανταλλακτικά συντήρησης, προσλήψεις προσωπικού.
Για όλα αυτά χρειάζεται να αναπτυχθούν ενωτικοί λαϊκοί αγώνες και αντιστάσεις, με τήρηση, βεβαίως, των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.
- Ποια η γνώμη σας για τα self tests?
Τα «self tests», η λεγόμενη αυτοδιάγνωση, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας, είναι ένας ακόμα τρόπος συνέχισης της απαράδεκτης πολιτικής της να φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» όχι μόνο τη διάδοση του κορωνοϊού αλλά και τη διάγνωσή του. Αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δημοσίων δομών για την πρόληψη, την επιδημιολογική καταγραφή, την ιχνηλάτηση της και τον περιορισμό της διασποράς ου κορωνοϊού, επιδιώκει με αυτό το μέτρο να απαλλαχθεί από αυτή.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η διενέργεια, με κρατική ευθύνη, μαζικών και επαναλαμβανόμενων ελέγχων και tests σε δομές Υγείας, σε σχολεία, μεγάλους χώρους εργασίας και λαϊκές γειτονιές.
- Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Γιώργος Τράγκας επιθυμεί συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα… Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;
Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί έχουμε ριζικά διαφορετικό ιδεολογικό, προγραμματικό και πολιτικό προσανατολισμό.
Αυτό που ο λαός και η νεολαία χρειάζονται σήμερα είναι να βρουν στήριγμα σ΄ ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο συνεργασίας των δυνάμεων της ανυπότακτης στα μνημόνια Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ένα τέτοιο Μέτωπο μπορεί να ασκήσει πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση. Να στηρίξει αποτελεσματικά τους λαϊκούς αγώνες για την ακύρωση και ανατροπή των αντικοινωνικών κυβερνητικών πολιτικών, την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, των εισοδημάτων, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, που συνθλίβονται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα, να προβάλλει μία ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση προοδευτικής φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση.
- Θεωρείτε πως θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο 2021;
Παρότι, στην πολιτική δεν πρέπει να λες ποτέ ΠΟΤΕ, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές το 2021. Όχι ότι δεν θέλει την ακύρωση στην πράξη της απλής αναλογικής, που το επιθυμεί διακαώς, αλλά, προφανώς, δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, ρισκάροντας να χάσει εκλογές, που θα προκαλούσε, μάλιστα, ο ίδιος, σε συνθήκες βαθειάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα, όταν είναι βέβαιο, ότι μετά τα lockdowns θα ακολουθήσει μία νέα πανδημία «λουκέτων» και απολύσεων.
- Ποια η θέση σας για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση;
Το μόνο ”νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την αύξηση των κερδών των λίγων. Αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “μεγάλο μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η κυβέρνηση με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, όταν, εφόσον και με όποιους όρους νέας υπερχρέωσης της χώρας μας έλθουν, θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της με χρηματοδότηση, κυρίως, των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Κορμός του είναι το σχέδιο Πισσαρίδη, ως συνέχεια των μνημονίων, με νέα κατεδάφιση, μισθών, εργασιακών σχέσεων και συντάξεων.
Η οικονομική κρίση και το νέο εσωτερικό μνημόνιο, που η Κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί, για ν’ αντιμετωπίσει την υπερχρέωση της χώρας και την άρση μετά από λίγο καιρό της δημοσιονομικής χαλάρωσης στην ΕΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αγώνες για να παρθούν τώρα μέτρα άμεσης ανακούφισης και στήριξης του λαού.
Ο αγώνας γι’ αυτά θα πρέπει να συνδυάζεται με τον αγώνα για την προώθηση μίας εναλλακτικής πολιτικής. Ενός φιλολαϊκού, ριζοσπαστικού προγράμματος παραγωγικού μετασχηματισμού, τερματισμού της λιτότητας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, βελτίωσης μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, διεύρυνσης εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που στο επίκεντρό του θα έχει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Θα προωθεί τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, και των ιδιωτικών χρεών των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Την εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων. Γενναία φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και κερδών και ελάφρυνση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων. Μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών.
- Ποια η γνώμη σας για την προανακριτική που συστάθηκε για τον Νίκο Παππά; Έχετε υπάρξει σημαντικό στέλεχος και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015… Ποιο ήταν το σχέδιο του κόμματος για τα ΜΜΕ τότε;
Θεωρώ ότι κακώς οι βουλευτές μετατρέπονται, με βάση τις εκάστοτε κυβερνητικές σκοπιμότητες, μέσω προανακριτικών επιτροπών, σε ανακριτές και δικαστές για άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι απαράδεκτός, τα πολιτικά πρόσωπα σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης θα πρέπει να ελέγχονται για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από την τακτική δικαιοσύνη, όπως γίνεται και με τους άλλους πολίτες.
Άλλο, βέβαια, οι εξεταστικές επιτροπές, που παρά τον πολιτικό εκφυλισμό τους από την ιδιοτελή χρήση τους από τις εκάστοτε κυβερνητικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παρέχουν κάποιες δυνατότητες διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων και ανάδειξης πολιτικών ευθυνών όσων τις διαχειρίστηκαν.
Εάν ήμουν βουλευτής, από θέση αρχής, θα απείχα, από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Καταλογίζω, όμως, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή ζοφερή κατάσταση στα ΜΜΕ, διαχρονικά, στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, παρότι προκήρυξε για πρώτη φορά διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών, ουσιαστικά, συνέβαλε στη διαιώνιση αυτού του διαπλεκόμενου με κυβερνήσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες τοπίου των μέσων μαζικής προπαγάνδας, εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού, αφού, τελικά, οι άδειες πήγαν και μέσω διαγωνισμού στους ίδιους καναλάρχες.