Νίκος Σακούτης: Επιτυχημένη κινητοποίηση σε Φυλή και Σχιστό για τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων

Επιτυχημένη κινητοποίηση σε Φυλή και Σχιστό για τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων και για την επέκταση και τη  διαιώνιση της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Φυλής

του Νίκου Σακούτη*

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της 17/3/2021 η προγραμματισθείσα, από το Δυτικό Μέτωπο και  δεκάδες συλλογικότητες της  Δυτ. Αθήνας-Αττικής και Δυτ. Πειραιά,  ημέρα δράσης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και περιφέρειας για τη  δημιουργία νέων τεράστιων  μονάδων σε Φυλή και Σχιστό, τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, καθώς και για την επέκταση και τη  διαιώνιση για άλλα τριάντα χρόνια της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Φυλής. Μεγάλη η παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης από όλη την Αττική ( «Συντονισμός Αιρετών», «Ανυπότακτη Αττική», Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημήτρης  Γληνός», ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων- Φυλής, εκπρόσωποι  περιβαλλοντικών φορέων κ.α)

Η δράση ξεκίνησε το πρωί  από τέσσερις περιοχές της  Δυτ. Αθήνας με δεκάδες  Ι.Χ  αυτοκίνητα και  δύο απορριμματοφόρα των δήμων Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Η πορεία κατέληξε στον ΧΥΤΑ  της Φυλής τον οποίο απέκλεισε συμβολικά για λίγες ώρες.

Η δράση ολοκληρώθηκε με   συμμετοχή στον αποκλεισμό του ΣΜΑ Σχιστού και αυτοκινητοπομπή  στις γειτονιές του Δυτ. Πειραιά , που είχε προγραμματισθεί από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και πολλές δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες.

Όλοι και όλες  όσοι/ες οργάνωσαν και  συμμετείχαν  στην κινητοποίηση  δήλωσαν  κατηγορηματικά  τη θέλησή τους για τη συνέχιση του αγώνα  , μέχρι την τελική δικαίωση  για:

  • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
  • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών-συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

*Ο Νίκος Σακούτης είναι δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, μέλος του Συντονισμού Αιρετών