Σχόλιο της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ

Σχόλιο της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πραγματοποίησε χθες την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 3,3 δις ευρώ, οι οποίες λήγουν μέχρι 2 Δεκέμβρη 2022. Ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο «ξελαφρώνει» το δημόσιο χρέος από ένα τμήμα του, που έχει πιο υψηλό επιτόκιο, και η χώρα μας βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Είναι γνωστή η συνέπεια της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους που επιδεικνύουν τα αστικά κόμματα. Ενός δημόσιου χρέους όμως, που έφθασε τα 374 δις ευρώ, και είναι ολοφάνερο, ότι μετά από 11 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών, που επιβλήθηκαν στα λαϊκά στρώματα με στόχο τη μείωσή του, αυτό αυξάνεται σε δυσβάστακτα και επαχθή ποσά, αντί να μειώνεται.

Η χώρα μας έχει να αποπληρώσει άλλα 9,7 δις τοκοχρεωλυσίων φέτος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει να ισχυρίζεται ότι «κάνει κράτει» στα διαθέσιμα του δημοσίου, τα οποία ισχυρίζεται ότι δεν επαρκούν, και γι αυτόν το λόγο δίνει ψίχουλα στα κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αγρότες), τα οποία στενάζουν από τη συνεχόμενη οικονομική ύφεση, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Εξ αιτίας αυτής της πολιτικής, τα κλειστά μαγαζιά, οι κλειστές μικρές επιχειρήσεις, ο αριθμός των ανέργων, θα είναι τρομακτικός όταν επαναλειτουργήσει στο σύνολό της η οικονομία.

Την ίδια ώρα επίσης, έχει περικόψει 572 εκατ. ευρώ από τον ήδη πενιχρό δημόσιο προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία, ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη γιατρών, νοσοκομειακών, ΜΕΘ, χρηματικών πόρων, και οι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Η αναγκαιότητα διαγραφής του δημόσιου χρέους (τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του) και η παύση πληρωμών, είναι ολοφάνερο πως είναι αναγκαία, προκειμένου να επιβιώσει ο ελληνικός λαός. Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της αποπληρωμής ενός δημόσιου χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, είναι απεχθές και επαχθές.