Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την απόπειρα καταπάτησης του ασύλου στο ΑΠΘ

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την απόπειρα καταπάτησης του ασύλου στο ΑΠΘ

Συνεχίζοντας το κρεσέντο καταστολής των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊώαννου και παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη επιχείρησε στις 8/3 να άρει ευθέως το πανεπιστημιακό άσυλο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες. Ρίψεις χημικών, αύρες και προσαγωγές στα τυφλά πέριξ του ΑΠΘ συμπλήρωσαν το σκηνικό που αποτελεί εικόνα της εφαρμογής του αυταρχικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, του οποίου την εφαρμογή προετοιμάζει ήδη από τώρα προσπαθώντας να ”εθίσει” την κοινωνία στην εικόνα των αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων. Ο «αέρας δημοκρατίας» της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια είναι πλέον προφανής. Επιβολή του νόμου και της τάξης, καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης και τσάκισμα κάθε πρακτικής που αμφισβητεί τα νεοφιλελεύθερα σχεδιά της.

Η απόπειρα εκ νέου καταπάτησης του ασύλου στο ΑΠΘ, παρά τη γενική κατακραυγή και καταγγελία από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν είναι αποκομμένη από την κεντρική κατασταλτική διαχείριση που η κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετεί ως βασική πρακτική το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η όξυνση των κατασταλτικών χτυπημάτων αγγίζει πλέον όλα τα επίπεδα. Οι πολιτικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διαλύονται με τυφλή βία, βασανισμούς διαδηλωτών και στημένα κατηγορητήρια, ενώ πλέον ποινικοποιείται επί της ουσίας ακόμα και ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο ή μια γειτονιά με τη ομάδα ΔΙΑΣ να χτυπάει οικογένειες, παιδιά και νεολαίους όπως έγινε πριν δύο ημέρες στη Νέα Σμύρνη με πρόσχημα την πανδημία. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί με την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση  ΜΜΕ που αντιστρέφουν χυδαία την πραγματικότητα επιδιώκουν να στήσουν μια πλαστή εικόνα τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Επιχειρούν ξεκάθαρα να εγκαθιδρύσουν έναν προληπτικό μηχανισμό ο οποίος ανενόχλητος και χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση θα τρομοκρατεί, θα καταστέλλει και θα περιορίζει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση παίρνει συγκεκριμένες επιλογές με μεσοπροπρόθεσμο χαρακτήρα υιοθετώντας μια στρατηγική έντασης με συνεχή και κλιμακούμενα χαρακτηριστικά. Αφενός λοιπόν επιχειρεί να σταθεροποιήσει το δικό της συντηρητικό κοινωνικό μπλοκ απεύθυνσης, αλλά αφετέρου και κυρίως επιδιώκει να πολώσει το κλίμα με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν στην πολιτική της. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα λιτότητας που θα φέρουν αποτελούν ένα αντικειμενικό πεδίο συγκρότησης αντιστάσεων. Η προληπτική βία και τρομοκρατία έχει ως σκοπό το σταμάτημα των αντιστάσεων αυτών ήδη από τώρα, που όπως έχει φανεί δεν πτοούν τη νεολαία και τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται. Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει απερίφραστα την απόπειρα καταπάτησης του ασύλου στο ΑΠΘ αλλά και τη γενικότερη κατασταλτική κυβερνητική πολιτική. Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στην αυταρχική κατρακύλα της ΝΔ και των συμμάχων της. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να βγαίνουμε στο δρόμο κόντρα σε κάθε προσπάθεια εξάλειψης κάθε φωνής αντίστασης, κόντρα σε κάθε απόπειρα εξάλειψης των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας.

Το Γραφείο Τύπου

9/3/2021