Λαϊκή Ενότητα: Όχι στην κούφια αντιπαράθεση για τη σεξουαλική παρενόχληση

Όχι στην κούφια αντιπαράθεση για τη σεξουαλική παρενόχληση

ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΩΡΑ

Η συζήτηση στη Βουλή, παρουσία πολιτικών αρχηγών, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του αθλητισμού και της τέχνης αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας των θυμάτων και την κούφια αντιπαράθεση, μόνο για λόγους επικοινωνιακούς.

Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, το οποίον εμφανίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους, στηρίζεται στις σχέσεις εξουσίας και εκφράζεται περισσότερο όταν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην Ελλάδα των μνημονιακών πολιτικών, της λιτότητας, του αυταρχισμού και της μεγάλης ανεργίας, τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι εντελώς απροστάτευτα, με δεδομένο ότι ούτε επαρκές νομικό πλαίσιο υπάρχει, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν, ώστε να προστατευθούν τα θύματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις μάλιστα, που αφορούν τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, απέδειξαν ότι η κυβέρνηση που είχε την ευθύνη του διορισμού του προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα και αποκαλύφθηκε από καταγγελίες των θυμάτων, αλλά και από την κινητοποίηση καλλιτεχνών και πολιτών.

Τεράστια ευθύνη όμως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση είχε μειώσει τις ποινές και τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων και τώρα απλώς χρησιμοποιεί το γεγονός για λόγους αντιπολιτευτικούς.

Το πρόβλημα όμως υπάρχει και απαιτεί άμεση λήψη μέτρων.

Α. διερεύνηση των καταγγελιών και τιμωρία των ενόχων

Β. βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων νόμων

Γ. ψήφιση της 190/2019 Δ.Σ.Ε., καθώς και στελέχωση και ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων

Εργασίας

Δ. κατοχύρωση και αναβάθμιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Ε. αλλαγή των πολιτισμικών προτύπων

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει τα παραπάνω μέτρα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου.