19/2/2021
Επερώτηση
Θέμα: «Φανερά επιβεβλημένη η παράταση του χρόνου της απολιγνιτοποίησης»
Είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με δύο αποφάσεις του έχει τοποθετηθεί ρητά και κατηγορηματικά και κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την βίαιη απολιγνιτοποίηση και κατά του «Master Plan” . Δυστυχώς και εσείς και η παράταξη σας δεν έχετε υπερψηφίσει αυτές τις δύο σημαντικές αποφάσεις.
Παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δικαιώνουν και την παράταξη μας και όλους τους συναδέλφους – ισες που υπερψήφισαν αυτές τις ιστορικές αποφάσεις καταθέτουμε αυτή τη νέα επερώτηση με σκοπό να σας καλέσουμε να συμπαραταχθούμε όλοι στον αγώνα για να κερδίσουμε έστω κάποια ελάχιστα πράγματα όπως είναι η παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης.
Τα τελευταία γεγονότα (πανδημία, δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε., διαχείριση ενεργειακής επάρκειας & ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας τις τελευταίες μέρες) επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την άποψή μας ότι επιβάλλεται να υπάρξει παράταση του χρόνου της απολιγνιτοποίησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η μελέτη του ΙΟΒΕ μιλάει για ένα κενό 19.000 θέσεων εργασίας και 1,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ειδικά για τη Μεγαλόπολη τονίζει ότι θα χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας και θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος μόνο από εργασία 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και συνολική απώλεια του ΑΕΠ της Περιφέρειας θα είναι 305 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει όσα είχαμε αναφέρει ως παράταξη στις τοποθετήσεις μας και τις συνεδριάσεις του ΠεΣυΠ.
Επιπλέον στην διαδικτυακή ημερίδα που έγινε στη Δυτική Μακεδονία και ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Κύρτσος τόνισε: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες μονάδες που είναι αξιόλογες για ένα μεταβατικό διάστημα, το βρίσκω λογικό και αναπόφευκτο». Ομοίως ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι: «επιβάλλεται να ζητήσουμε ως χώρα παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης, όπως ήδη έχει κάνει η Γερμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία».
Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Περιφερειακού της Συμβουλίου εν όψει του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για την «Έγκριση Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντικής του Έγκρισης» με σχέδιο υπομνήματος της μεταξύ άλλων τονίζει ότι «κεντρική προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και υπό το πρίσμα αυτό, κρίνει απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα διασφάλισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και μετά το 2028, αλλά και η παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου τουλάχιστον για όσα χρόνια χρειαστούν μέχρι να αντισταθμιστούν το χαμένο ΑΕΠ και οι χαμένες θέσεις εργασίας της περιοχής».
Με δεδομένο επίσης ότι στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει ακόμα ούτε εγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο σε βιομηχανική περιοχή για να «υποδεχτεί νέες επενδύσεις», και θα περάσουν πολλά χρόνιαγια να υπάρξει ΒΙΠΕ επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά την πρόταση- έκκληση στον Περιφερειάρχη να σταματήσει να ακολουθεί παθητικά τις επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες είναι καταστροφικές για την Πελοπόννησο, αλλά σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ζητήσει τουλάχιστον παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης και λειτουργία της μονάδας Μεγαλόπολη 4 μέχρι το 2034 όπως προβλεπόταν ως χρόνος ολοκλήρωσης της λειτουργίας της και φυσικά να υποστηρίξει ενεργά τις δυο αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ διότι αυτό επιβάλει ο σεβασμός στη Δημοκρατία και τους θεσμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες, με την κακοκαιρία «Μήδεια», για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης και να μη δημιουργηθεί black out στη χώρα, μπήκαν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως οι μονάδες 2, 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου, οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς και η μονάδα της Μελίτης και καθυστερημένα και η μονάδα 4 της Μεγαλόπολης και έτσι η χώρα και οι πολίτες απέφυγαν ένα γενικευμένο black out.
Ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καλούμε την Περιφερειακή Αρχή, όλες τις παρατάξεις και τους περιφερειακούς συμβούλους, τον Δήμο, τις δημοτικές παρατάξεις, τα τοπικά συνδικάτα και την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς και τους φορείς της Μεγαλόπολης ενωμένοι να επαναφέρουμε το θέμα της παράτασης του χρόνου λειτουργίας της μονάδας 4 της Μεγαλόπολης μέχρι το 2034 και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση της για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση . Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για τη Μεγαλόπολη και την ευστάθεια του ηλεκτρενεργειακού συστήματος της χώρας μας .
Μετά από όλα αυτά σας ρωτάμε λοιπόν :
Συμφωνείτε με την πρόταση μας να ζητήσετε τουλάχιστον παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης και λειτουργία της μονάδας Μεγαλόπολη 4 μέχρι το 2034 όπως προβλεπόταν ως χρόνος ολοκλήρωσης της λειτουργίας της και φυσικά να υποστηρίξετε ενεργά απέναντι στην κυβέρνηση και τις δυο αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ διότι αυτό επιβάλει ο σεβασμός στη Δημοκρατία και τους θεσμούς;.
Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας