Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά, συμπληρωματική χρηματοδότηση για την δακοκτονία

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ  ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2021

Δήλωση Θανάση Πετράκου

Για μια ακόμη χρονιά η κυβέρνηση «παίζει στα ζάρια» και την ποιότητα του ελαιολάδου της Πελοποννήσου και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών αφού   δεν χρηματοδοτεί με το αναγκαίο ποσό των 5.500.000 ευρώ το πρόγραμμα δακοκτονίας . Η κατανομή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών που έγινε  πρόσφατα   είναι πάλι  στο ανεπαρκές περσινό  ύψος των 4.285.000 ευρώ συνεπώς και δεν επαρκεί  να γίνουν 4  ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και είναι αδύνατον να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, ώστε να γίνει έγκαιρα ο πρώτος ψεκασμός  το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Εμείς θέσαμε έγκαιρα το θέμα. Τη Δευτέρα 8/2/2021 ζήτησα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής , «να αποφασίσουμε ομόφωνα και να στείλουμε κατεπείγουσα επιστολή –αίτημα στην κυβέρνηση  ότι απαιτούμε 5.500.000 ευρώ για το πρόγραμμα» διότι όπως τόνισα «επειδή βοήθησε πέρυσι ο καιρός και σώθηκε η ελαιοπαραγωγή δεν είναι βέβαιο ότι θα μας σώσει και φέτος». Η Περιφερειακή Αρχή δεν δέχτηκε να υπάρξει αυτή η ομόφωνη διεκδικητική απόφαση διότι όπως μου είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας περίμενε «καλά νέα και για αυτό δεν πρέπει να ανησυχώ».

Επειδή όμως  για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε δυστυχώς  η αισιοδοξία  της Περιφερειακής Αρχής  και η κυβέρνηση «έριξε»   πάλι τη Πελοπόννησο καλούμε την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά τον Περιφερειάρχη να θέσουν το θέμα τη Τέταρτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να διεκδικήσουμε έντονα και  ομόφωνα :

1)  Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος 1.215.000 ευρώ ώστε να φτάσει στα 5.500.000   ευρώ  ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος.

2)  Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει  στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί  να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

3)  Να επιταχυνθεί η έκδοση της απόφασης για να γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.

4)  Να ακυρωθούν οι μνημονιακές περικοπές ώστε να έχουν δυνατότητα μετακινήσεων οι γεωπόνοι δακοκτονίας σύμφωνα με τις ανάγκες εκτέλεσης  του προγράμματος ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι  και φυσικά να αμείβονται για το σύνολο των μετακινήσεων  τους.

5)  Να επικαιροποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4325 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015 όπως έγινε και πέρυσι ώστε να ισχύσει και το 2021  και να ισχύει κάθε έτος, ώστε να  επιτρέπεται η εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες.

Επιπλέον οφείλουμε να καλέσουμε όλους τους βουλευτές της Πελοποννήσου και όλες τις Κ.Ο. όλων των κομμάτων να ζητήσουν να ικανοποιηθούν  τα δικαία αυτά αιτήματα μας και  να καταθέσουν κοινή  τροπολογία  στη Βουλή με τα ανωτέρω δίκαια  αιτήματα μας .

Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας και τη ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας

14/2/2021

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ