Η πνευματική ιδιοκτησία του εμβολίου (πατέντα) πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
Η ΕΕ έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο των εμβολίων
Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
π. Υπουργός και Βουλευτής
Στην ΕΕ, μετά και τις ανακοινώσεις των πολυεθνικών Pfizer και astra zeneca για καθυστερήσεις παράδοσης σε αυτή εμβολίων, έχουν προκληθεί σοβαρές ελλείψεις και χαοτικές καταστάσεις στις διαδικασίες εμβολιασμού των ευρωπαϊκών λαών. Η επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου της ΕΕ για συλλογική ανοσία το ερχόμενο Φθινόπωρο, μέσω του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της, φαίνεται ανέφικτη.
Η πρακτική, πλέον, που επικρατεί για τα εμβόλια ανάμεσα σε χώρες μέλη της ΕΕ και γενικότερα ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», ενώ οι φτωχές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Οι πολιτικές ευθύνες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ γι’ αυτή την κατάσταση σε βάρος της υγείας και της ζωής των λαών της Ευρώπης είναι εγκληματικές, γιατί:
- Η ΕΕ, με κριτήριο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων και ιδεολογικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεων των πιο πλούσιων χωρών – μελών της, επέλεξε να υπογράψει συμβόλαια αγοράς εμβολίων μονομερώς με πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης. Δεν αγόρασε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια από άλλες πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ). Δέσμευσε, μάλιστα, τις χώρες – μέλη της να μην μπορούν για την κάλυψη των ελλείψεων και τη συμπλήρωση των αναγκών τους να αγοράσουν από μόνες τους εμβόλια ούτε από τις συγκεκριμένες πολυεθνικές της Δύσης ούτε από άλλες εναλλακτικές πηγές. Την ίδια όμως ώρα η ΕΕ έκλεινε τα μάτια και τ΄ αυτιά της σε καταγγελίες για διμερείς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι πλούσιων χωρών – μελών της (πχ. Γερμανίας) για αγορές εμβολίων.
- Επίσης η ΕΕ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε καν στοιχειώδεις πληροφορίες για τα συμβόλαια, που έχει υπογράψει με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευής εμβολίων, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης, κοινωνικά κινήματα και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, που απαιτούν ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια.
Η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με το φιάσκο των εμβολίων και με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει κυβερνήσεις χωρών – μελών της να επιστρατεύσουν μεθόδους κάλυψης των ελλείψεων τους σε εμβόλια είτε με το συνδυασμό δόσεων από διαφορετικές εταιρείες είτε με επιμήκυνση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων, χωρίς ακόμα να έχουν πάρει απαντήσεις από την ιατρική επιστήμη για την αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεών τους, όσον αφορά την επίτευξη ανοσίας.
Η ΕΕ, με τον τρόπο που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, με αποκορύφωμα το φιάσκο των εμβολίων, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και ανάμεσα σε χώρες – μέλη της, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά και, δυστυχώς, σε βάρος της υγείας και της ζωής των λαών της Ευρώπης, ότι δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς το καλύτερο. Ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανατροπή της και η αντικατάστασή της από μία νέα ισότιμη και αμοιβαία συμφέρουσα συνεργασία και ένωση λαών και κυρίαρχων χωρών ολόκληρης της Ευρώπης.
Τα προγράμματα των εμβολιασμών, δυστυχώς, έχουν καθοριστεί από τους εθνικούς ανταγωνισμούς και από τα επιδιωκόμενα κέρδη των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Δύσης, όχι από τις κοινωνικές ανάγκες ή τις καθολικές ανάγκες της ανθρωπότητας, αφού δεν διασφαλίστηκε η παγκόσμια συνεργασία για την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων.
Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να καλύψει με καθολικότητα, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη την ανάγκη της ανθρωπότητας για γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Είναι, πλέον, πιο επίκαιρο από ποτέ το επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό αίτημα, όσο αφορά τα νέα εμβόλια, για μία ριζική αλλαγή του ισχύοντος διεθνούς νομικού πλαισίου προστασίας των “πνευματικών δικαιωμάτων” της φαρμακοβιομηχανίας.
Η πνευματική ιδιοκτησία του εμβολίου (πατέντα) πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Η λύση, που θα κάλυπτε όλες τις ανθρώπινες ανάγκες για εμβόλια και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες, θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα μαζικής παραγωγής και γρήγορης διάθεσής τους και σε φαρμακοβιομηχανίες στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να ανταποκριθεί στις ανάγκες για τον εφοδιασμό με τον αναγκαίο αριθμό εμβολίων, αλλά και στην οργάνωση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση τους.
Η κυβέρνηση για να καλύψει άμεσα τις ελλείψεις σε εμβόλια θα πρέπει να αγοράσει εμβόλια και από εναλλακτικές πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ) σταματώντας να συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι της απομόνωσης της Ρωσίας από τη Δύση, σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας.
Το εμβόλιο μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προστατευτικά υγειονομικά μέσα. Μαζική διενέργεια δωρεάν και συνταγογραφούμενων tests διάγνωσης του κορωνοϊού. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Μέτρα υγειονομικής προστασίας και ελέγχους στους χώρους εργασίας.
Αναδημοσίευση από SputnikNews