Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης: Να μην καταδικαστούν οι τρεις συλληφθέντες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ «ΓΥΨΟ»

 Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει την αναίτια και βίαιη επίθεση, καθώς και τις συλλήψεις των τριών φοιτητών, στις οποίες προέβησαν τα ΥΜΕΤ χθες, όταν με παραταγμένες διμοιρίες τους, επιχείρησαν να απαγορεύσουν την πορεία των φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη. Τελικά η πορεία πραγματοποιήθηκε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι οι αγώνες, ειδικά της νεολαίας, δεν καταργούνται με τη βία, κι ότι οι φοιτητές θα αντισταθούν και θα ανατρέψουν το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χρυσοχοϊδης παρουσίαζε φτιασιδωμένο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξειδικεύει το τερατούργημα του ν. 4703/2020 που ψήφισαν η Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, επιχειρώντας να βάλουν στο «γύψο» της διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., οικοδομεί ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, με πολλά και πολυάριθμα αστυνομικά σώματα, ακόμα και μέσα στα Πανεπιστήμια και στα Μ.Μ.Μ., προκειμένου να καταστέλλει τις αναμενόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις, εξ αιτίας των αντιλαϊκών νομοθετημάτων που ψηφίζει σωρηδόν (εκμεταλλευόμενη το μακρόχρονο lock down λόγω του κορονοϊού),  και της δυσβάστακτης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολιτών από την πολιτική της.

Το σχέδιο,  υποχρεώνει τον λεγόμενο οργανωτή της συνάθροισης, να τη δηλώσει στην ειδική διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Αστυνομία, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet!

Εμπεριέχει όλες τις άλλες απαγορευτικές ρυθμίσεις του ν. 4703/2020, όπως οι περιορισμοί ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών, η απαγόρευση πορείας αν διακυβεύεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής κτλ.

Με το άρθρο, που κάτω από τη γενική χθεσινή κατακραυγή ο κ. Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι «διορθώνει», προβλέπεται η οριοθέτηση από την Αστυνομία συγκεκριμένου χώρου στη συγκέντρωση για τους δημοσιογράφους, και σύνδεσμό τους με αξιωματικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, περιορίζοντας την ελεύθερη, αντικειμενική δημοσιογραφική καταγραφή και ενημέρωση, όπως ο Μακρόν.

Ταυτόχρονα όμως, εξοπλίζει τις δυνάμεις καταστολής με φορητές κάμερες στις στολές τους, ακόμη και στα οχήματα ρίψης νερού, με drown και άλλα αντίστοιχα μέσα, ώστε να καταγράφουν τα πάντα στις διαδηλώσεις, προκειμένου το υλικό αυτό να το «αξιοποιούν» ως προανακριτικό υλικό, και για το σχηματισμό της δικογραφίας σε βάρος των εκάστοτε συλληφθέντων.

Ο ν. 4703/202 και το σχέδιο του κ. Χρυσοχοίδη στρώνουν το έδαφος για την απαγόρευση στην πράξη των διεκδικήσεων, των κινητοποιήσεων, των αγώνων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσα από εντεινόμενη καταστολή, η οποία μάλιστα,  θέλουν να μη βλέπει το φως της δημοσιότητας. Γι αυτό,  υπάρχει ιδιαίτερη  πρόβλεψη στο σχέδιο, η ενημέρωση των πολιτών  να γίνεται από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη,  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)».

Δεν θα περάσει! Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα διογκωθούν, οι νόμοι και τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά, γιατί ζωτικά κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές τους αναζητούν εναγωνίως λύσεις, κι αυτές δεν βρίσκονται στο στραγγαλισμό της δημοκρατίας και στην καταστολή.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης απαιτεί να μην καταδικαστούν οι τρεις συλληφθέντες φοιτητές, και να καταργηθούν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Θεσσαλονίκη 22/1/2021

Το Γραφείο Τύπου