Πόσο πιθανή είναι η καταδίκη Τραμπ; Έλληνες πρώην υπουργοί αναλύουν τις ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ
Δυο πρώην υπουργοί Εξωτερικών κι ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολιάζουν στο Sputnik την ιστορική παραπομπή Τραμπ, τα αίτιά της, αλλά και την επόμενη ημέρα για την ταραγμένη αμερικανική πολιτική σκηνή.
Μετά την ιστορική παραπομπή Τραμπ και την επιχείρηση (από τους Δημοκρατικούς) στέρησής του και από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι διά παντός, με την κατηγορία της «υποκίνησης εξέγερσης», όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια στις ΗΠΑ.
Πώς έφτασε το αμερικανικό πολιτικό σύστημα στη σημερινή κρίση; Θα επιμείνει ο πολιτικοκοινωνικός κλυδωνισμός; Πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τον απελθόντα Πρόεδρο; Τι θα γίνει με την πολωμένη αμερικανική κοινωνία που μαστίζεται κι απ’ την πανδημία;
Δυο πρώην υπουργοί εξωτερικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, μας δίνουν όλες τις απαντήσεις:
Κατρούγκαλος: Δύσκολα θα καταλήξει σε καταδίκη η παραπομπή Τραμπ
«Για πρώτη φορά παραπέμπεται ξανά (σ.σ. για δεύτερη φορά) Αμερικανός Πρόεδρος με τη διαδικασία του impeachment, αν και δύσκολα θα καταλήξει σε καταδίκη η παραπομπή, δεδομένου ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των δύο τρίτων της Γερουσίας» σχολιάζει ο καθηγητής Δημόσιου Δικαίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαπιστώνοντας ότι «η προεδρία Τραμπ ανέδειξε το βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας, ως αποτέλεσμα της έκρηξης των ανισοτήτων που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση. Ο Πρόεδρος Τραμπ εκμεταλλεύθηκε το άμορφο κλίμα απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα, που είχε ως βασική, αντικειμενική αιτία, τις ανισότητες αυτές, υιοθετώντας μια ψευδο-αντισυστημική ρητορική καταγγελίας των ελίτ, στις οποίες προφανώς ανήκει και ο ίδιος».
Η πραγματική αντίδραση όμως στη «δυστοπική κατάσταση που διαμόρφωσαν δεκαετίες ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού» δεν δόθηκε, προσθέτει ο καθηγητής και πρώην ΥΠΕΞ, «από τον λαϊκιστικό λόγο του Τραμπ, αλλά εκφράσθηκε από τη νέα αριστερά των Δημοκρατικών, τις χιλιάδες -νέων ιδίως- ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν γύρω από το Σάντερς, τόσο το 2016 όσο και το 2020».
Ο νεοφιλελευθερισμός άλλωστε, συνεχίζει ο κ. Κατρούγκαλος, «οδηγεί σε κρίση τα πολιτικά συστήματα σε όλη τη Δύση, στον βαθμό που υπονομεύει παντού το κοινωνικό κράτος, ακυρώνει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών και υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής της εργατικής και της μεσαίας τάξης. Από την άποψη αυτή ο “Τραμπισμός” δεν αποτελεί αποκλειστικά αμερικανικό φαινόμενο, αλλά ένα ακόμη ρεύμα της λαϊκιστικής ακραίας δεξιάς, της λεγόμενης Alt-Right. Ακόμη και οι διασυνδέσεις και οι υπόγειες σχέσεις της ακροδεξιάς με τμήματα του κρατικού μηχανισμού αποτελεί γενικότερο φαινόμενο, όπως καλά γνωρίζουμε και από την εμπειρία της Χρυσής Αυγής».
Μπακογιάννη: Η αμερικανική Δημοκρατία αμύνεται
«Ζούμε σήμερα πράγματι μια πρωτοφανή στιγμή. Αλλά η αμερικανική Δημοκρατία έχει ισχυρότατους θεσμούς. Οπότε, μπροστά στην επίθεση που δέχτηκαν οι θεσμοί αυτοί, αμύνεται. Και αμύνεται πιστεύω και προς παραδειγματισμό. Για να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες που έχει ακόμη και ένας Πρόεδρος και οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρεί ότι είναι ελεύθερος να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις και παρακινήσεις» τονίζει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
H πρώην ΥΠΕΞ δεν θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει εάν η Γερουσία οφείλει να αφαιρέσει από τον απελθόντα Πρόεδρο διά παντός και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι: «Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν και θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι επί τόπου. Αλλά θεωρώ ότι είναι δείγμα υγείας η αντίδραση της αμερικανικής Γερουσίας και του αμερικανικού Κογκρέσου. Και αποκαθιστά την εικόνα των ΗΠΑ, που έχει τρωθεί πάρα πολύ, αλλά όχι ανεπανόρθωτα. Με τον ίδιο τρόπο που έχει τρωθεί, σήμερα κερδίζει και τον σεβασμό η αμερικανική Δημοκρατία με τον τρόπο που αντέδρασε» συνοψίζει.
Κώστας Ήσυχος: Οι πληγές ενδεχομένως να επουλωθούν και με την καθαίρεση
«Η δεύτερη διαδικασία προκειμένου να χάσει την προεδρία ο Τραμπ με τον τρόπο που διεξάγεται μετά την τελευταία ψηφοφορία στο Κογκρέσο, αποτυπώνει το διέξοδο της αμερικανικής Δημοκρατίας. Αλλά, φοβάμαι ότι ο “Τραμπισμός” δεν τελειώνει στη χώρα με το πολιτικό τέλος του Τραμπ, αν επέλθει τελικά. Διότι μπορεί να μην έχει το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές ξανά ο Ντόναλντ Τράμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άλλος εκπρόσωπος του “Τραμπισμού”, με τις όποιες παραλλαγές, δεν θα έχει και τη στήριξη του Τραμπ μετά την πολιτική του πτώση» τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και οικονομολόγος Κώστας Ήσυχος.
«Η κοινωνική ακροδεξιά, ο συστημικός ρατσισμός δεν τελειώνουν στην Αμερική και δεν κλείνει αυτή η ουσιαστική πληγή στην αμερικανική κοινωνία με το πολιτικό τέλος του Τραμπ. Το επώδυνο για τις ΗΠΑ είναι ότι η παρακμή ξεκινά από την κοινωνία. Η έκφρασή της απλώς είναι στην πολιτική. Είδαμε όλο το τελευταίο διάστημα με την ύψωση του τείχους με το Μεξικό, ακόμα και τον βίαιο διαχωρισμό γονιών μεταναστών από τα παιδιά τους, ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αντίσταση από το Δημοκρατικό Κόμμα δυστυχώς, την πολιτική ελίτ του, πλην εξαιρέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώσει η Αμερική το επόμενο διάστημα έναν ανελέητο ταξικό ρατσιστικό και οικονομικό διαχωρισμό στο πλαίσιο της κοινωνίας και οι πληγές δεν θα μπορέσουν να επουλωθούν πάρα μόνο, ενδεχομένως, και με την καθαίρεση του Τραμπ» προσθέτει.
«Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι και στην Ευρώπη έχουμε μια πολιτική του “Τραμπισμού” σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια: στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε μικρότερο βαθμό. Επομένως, αυτή η αναγέννηση της ακροδεξιάς τον 21ο αιώνα που παγκοσμιοποιήθηκε με τις πολιτικές του Τραμπ, δεν τελειώνει τόσο εύκολα. Χρειαζόταν η καθαίρεση σήμερα» υπογραμμίζει ο κ. Ήσυχος.
«Πολιτικά και προσωπικά, φαίνεται να τελειώνει ο Τραμπ ως Τραμπ, αλλά ακόμη και οι ιδεολογικοί πατέρες του “Τραμπισμού”, όπως ο Στιβ Μπάνον, παραμένουν εξαιρετικά πολιτικά ενεργοί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη» προσθέτει. «Άρα οι προκλήσεις για τη νέα προεδρία Μπάιντεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αν και φοβάμαι, γιατί στη νέα κυβέρνηση βρίσκουμε στα πρόσωπα πολλών νέων υπουργών, παλαιότερα στελέχη και υπουργούς στην κυβέρνηση Ομπάμα που πρωταγωνίστησαν σε πολέμους, στους οκτώ βομβαρδισμούς χωρών. Άρα έχουμε και μια πολιτική ελίτ που δεν θα επιλέξει να δει την Αμερική στον καθρέφτη» καταλήγει ο πρώην υπουργός.
Αναδημοσίευση από SputnikNews